Translate

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Διαπόντια νησιά Κέρκυρας.Ένας όμορφος κρυφός παράδεισος!!!

Τα Διαπόντια νησιά είναι ένα σύμπλεγμα που αποτελείται από τρία μικρά πανέμορφα νησάκια. Βρίσκονται στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας και η πρόσβαση σ’ αυτά γίνεται με τα εκδρομικά καΐκια που ξεκινούν από το Σιδάρι, το λιμανάκι του Αγίου Στεφάνου και της Κέρκυρας.Η φύση έχει προικίσει τα νησάκια αυτά με ξεχωριστές ομορφιές.
 
Πυκνή βλάστηση, εκπληκτικές δαντελωτές ακρογιαλιές, χρυσαφένιες αμμουδιές, θαλάσσια σπήλαια και γραφικοί οικισμοί συνθέτουν το μεγαλείο των λιλιπούτειων επίγειων παραδείσων. Αξίζει να τα επισκεφθείτε και να ζήσετε στιγμές ηρεμίας και ξεγνοιασιάς στα ήσυχα κι απομονωμένα αυτά νησάκια που μόνο την καλοκαιρινή περίοδο οι λιγοστοί τους κάτοικοι, βλέπουν κόσμο να περιδιαβαίνει τους δρόμους τους και να απολαμβάνουν τις μαγευτικές τους παραλίες.
Τα Διαπόντια νησιά είναι νησιωτικό σύμπλεγμα 11 νησιών, που αποτελείται από τρία μεγαλύτερα νησιά και μερικές άλλες νησίδες βόρεια-βορειοδυτικά της Κέρκυρας σε απόσταση 9-20 χλμ από αυτήν:

  • Οθωνοί, το μεγαλύτερο από τα Διαπόντια νησιά και το δυτικότερο σημείο της ελληνικής επικράτειας (663 κάτοικοι κατά την απογραφοί του 2001).
  • Ερεικούσσα, το βορειότερο σημείο των Επτανήσων (698 κάτοικοι κατά την απογραφή του 2001).
  • Μαθράκι (297 κάτοικοι κατά την απογραφή του 2001).
και τις ακατοίκητες νησίδες:

Ας γνωρίσουμε καλύτερα τα 3 μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος:

ΕΡΕΙΚΟΎΣΑ
Πνιγμένη στις ελιές, στα κυπαρίσσια, στις λεύκες και στα ρείκια, εξου και το όνομα της, η Ερείκουσα, με πολλά νερά, το δεύτερο σε μέγεθος νησί των Διαπόντιων Νήσων, αλλά και το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά από τα τρία, αποτελεί το βορειότερο σύνορο της ελληνικής επικράτειας.
Η Ερείκουσα απέχει μόλις 6 έξι ναυτικά μίλια βόρεια από το Ακρωτήρι του Δράστη και οκτώ από το Σιδάρι, με το οποίο συνδέεται ακτοπλοϊκώς τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ συνδέεται με δρομολόγια και με το λιμάνι της Κέρκυρας.
Τα πλοία δένουν στο μοναδικό λιμάνι του νησιού, το Πόρτο, το οποίο διαθέτει μια υπέροχη, τεράστια, ρηχή παραλία με οργανωμένη πλαζ, η οποία ελκύει και πολλούς Κερκυραίους από τις απέναντι ακτές, κι ένα γραφικό οικισμό.Η Ερείκουσα έχει έκταση 4,5 τ.χλμ και είναι ένα ολοστρόγγυλο νησάκι με διάμετρο μόλις 2 χλμ. ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την ελαιουργία, την αλιεία και τον τουρισμό, δεν ξεπερνούν τους 100, ενώ συνολικά στην Ερείκουσα υπάρχουν έξι οικισμοί.

Ένα μονοπάτι οδηγεί βόρεια και καταλήγει στις ανατολικές ακτές, όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στην υπέροχη παραλία Μπραγκίνι με τα ρηχά νερά ενώ στις δυτικές ακτές στο Φύκι.Σας αρκούν μόλις 2,5 ώρες για να γυρίσετε περιμετρικά το νησί.
Το νησί διαθέτει 35-40 πολύ καλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και μία ταβέρνα με καταπληκτικό φαγητό.







ΟΘΩΝΟΊ
Σε μόλις 10,8 τ.χλμ ο τολμηρός επισκέπτης, που θα σκεφτεί να αφήσει πίσω του την κοσμοπολίτικη Κέρκυρα, θα ανακαλύψει το πραγματικό νόημα της έκφρασης «χαμένος παράδεισος». Αν κι εδώ θα ταίριαζε περισσότερο η λέξη κρυμμένος, όπως κρυμμένες είναι σχεδόν όλες οι πανέμορφες παραλίες του, καθώς η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο από τη θάλασσα ή από μονοπάτια.
Οι κάτοικοι των υπέροχων Οθωνών, αποτελούν τους ακρίτες της δυτικής εσχατιάς της ελληνικής επικράτειας, καθώς το νησάκι -το μεγαλύτερο από τα τρία, που αποτελούν το σύμπλεγμα των Διαπόντιων Νήσων, μαζί με την Ερεικούσσα και τη Μαθράκι, καθώς και κάποιων βραχονησίδων- αποτελεί το δυτικό όριο της Ελλάδας, το τελευταίο σύνορο πριν την Ιταλία.
Οι Οθωνοί, με την πυκνή βλάστη, τα αγριοκυπαρίσια που φυτρώνουν στα σχετικά ψηλά βουνά -393 μ. υψόμετρο- και τις πανέμορφες και πεντακάθαρες παραλίες ενδείκνυνται για γαλήνιες μα απολαυστικές διακοπές, ιδίως για όποιους αρέσκονται στην ανακάλυψη και στην περιήγηση.
Οι Οθωνοί δε θα σας φανερωθούν με την πρώτη ματιά: θα πρέπει να τους ψάξετε, να τους εξερευνήσετε για να σας αποκαλύψουν τα μυστικά τους.
Θα πρέπει π.χ. να πάρετε ένα βαρκάκι αν θέλετε να κολυμπήσετε σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας, την Άσπρη Άμμο, που βρίσκεται στις δυτικές ακτές του νησιού ενώ στα βόρεια ο όρμος Φύκι, θα αποζημιώσει για την προσπάθεια τους τολμηρούς με την αχανή παραλία του και την οργιώδη βλάστηση.
Η Άσπρη Άμμος, όπως μαρτυρά και το όνομα της είναι μια αμμουδερή παραλία με ψιλή, λευκή άμμο, βότσαλα και πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα νερά. Από πάνω της στέκεται ένας κατακόρυφος βράχος που ξαφνιάζει με το απότομο και λείο, θα έλεγε κάποιος, κόψιμο του.
Αν συνεχίσετε με το βαρκάκι, λίγο πιο πέρα θα συναντήσετε τη Σπηλιά της Καλυψούς, όπου σύμφωνα με το θρύλο κράτησε για επτά χρόνια η νύμφη Καλυψώ αιχμάλωτο της γοητείας της τον, τραβάτε με κι ας κλαίω, Οδυσσέα.
Στις ανατολικές ακτές μπορείτε να επισκεφθείτε το Ακρωτήρι Καστρί –όπου υπάρχουν ερείπια, πιθανότατα από κάποιο ενετικό κάστρο, αλλά και τον εντυπωσιακό Φάρο, που χτισμένος σε υψόμετρο 100 μ. αγναντεύει την απέραντη θάλασσα.
Γενικά οι περισσότερες παραλίες είναι απότομες και βραχώδεις, αλλά μια περιήγηση με τα καϊκάκια θα σας αποκαλύψει υπέροχους ορμίσκους, όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας και το περιβάλλον, στην πιο παρθένα του μορφή.
Οι Οθωνοί είναι εξαιρετικά μικροί, μόλις 3,6 χλμ και 5,6 χλμ μήκος ενώ οι δαντελωτές ακτές τους αγγίζουν τα 30 χλμ. Πρόκειται για έναν τόπο ιδανικό για βόλτες, ψάρεμα, θαλάσσια σπορ και κυρίως ιστιοπλοΐα.
Πέντε είναι οι οικισμοί του νησιού. Μεγαλύτεροι είναι το Χωριό και ο Άμμος, όπου βρίσκεται τόσο το λιμάνι όσο και οι διοικητικές υπηρεσίες αλλά και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι ταβερνούλες, το μπακάλικο και τα καφενεία. Στον Άμμο βρίσκεται και το αλιευτικό καταφύγιο «Αυλάκι», μοναδικό στην Ελλάδα.
Στους Οθωνούς μπορείτε να φτάσετε είτε με πλοίο από την Κέρκυρα είτε με καΐκια, που ξεκινούν από το Σιδάρι και τον Άγιο Στέφανο και καταλήγουν στον Άμμο, όπου βρίσκετε συγκεντρωμένη κι όλη η κίνηση του νησιού.
Έλληνες είναι η αλήθεια, εκτός από τους ντόπιους, θα συναντήσετε ελάχιστους, καθώς οι Οθωνοί παραμένουν κρυφοί αλλά όχι και για τους πολλούς Ιταλούς, που τους επιλέγουν ως τόπο των διακοπών τους.
Εκτός βέβαια από τις παραλίες θα ενθουσιαστείτε και με την ενδοχώρα, με τα πανέμορφα, πέτρινα σπιτάκια των οικισμών, από τα οποία τα περισσότερα ανοίγουν μόνο το χειμώνα όταν επιστρέφουν οι μετανάστες στα πατρογονικά τους εδάφη. 
Οθωνοί:Κοινότητα 26630/72132, αστυνομικός σταθμός 26630/71592, λιμενικός σταθμός 26630/72280.
ΜΑΘΡΆΚΙ
Μια καταπράσινη κουκίδα, που ξεχωρίζει από τα γαλαζοπράσινα νερά, χάρη στην ατέλειωτη κάτασπρη αμμουδιά που τη στεφανώνει. Αυτό είναι το Μαθράκι, το μικρότερο και νοτιότερο από τα Διαπόντια Νησιά.
Σε απόσταση αναπνοής, μόλις τεσσάρων μιλίων, από το ακρωτήρι Αρίλλας, στις βορειοδυτικές ακτές της Κέρκυρας, το Μαθράκι καλύπτει έκταση μόλις 3,1 τ.χλμ. και μπορείτε εύκολα να το «φέρετε βόλτα» με τα πόδια ενώ η ψηλότερη κορφή του, το Μεροβίγλι, με βία αγγίζει τα 160 μ..
Το Μαθράκι καλύπτεται από πυκνή βλάστηση, ενώ τακτικά δρομολόγια το συνδέουν με τον Άγιο Στέφανο. Εξάλλου μπορείτε να το προσεγγίσετε είτε με θαλάσσιο ταξί είτε και με ιδιωτικό σκάφος, τα οποία θα «πιάσουν» στο λιμανάκι Πλάκες.
Από κει, μέσω ενός καλοδιατηρημένου τσιμεντόδρομου, θα φτάσετε, μέσω μιας πανέμορφης διαδρομής, στο οικισμό Μπενάτικα απ’ όπου θα απολαύσετε μια ξεχωριστή θέα, μαζί με τον καφέ ή το φαγητό σας, στο μπαλκονάκι της ταβέρνας.
Μπορείτε να ξεκινήσετε τις εξορμήσεις σας από τον οικισμό Μπενάτικα, καθώς από δω ξεκινούν δυο δρόμοι, που διασχίζουν ολόκληρο το μακρόστενο νησί, προς το βορρά, την Κάτω Πάντα και το νότο, την Άνω Πάντα.
Το μεγαλύτερο τμήμα της βορειοανατολικής πλευρά του νησιού καταλαμβάνει η υπέροχη αμμουδιά του Πορτέλο με τα πεντακάθαρα νερά, τα οποία βαθαίνουν ομαλά κάνοντας την παραλία προσιτή για οικογένειες με μικρά παιδιά και για ηλικιωμένους, ενώ οι βορειοδυτικές ακτές θεωρούνται ο παράδεισος των καταδυτών και των ψαροντουφεκάδων.
Στις νότιες ακτές μπορείτε να κολυμπήσετε στις Απιδιές, όπου θα απολαύσετε κι ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα ενώ εδώ ρίχνουν αραξοβόλι και λίγες ψαρόβαρκες. Εξάλλου καθώς η τουριστική υποδομή στο νησί είναι ελάχιστη, οι λιγοστοί κάτοικοι, όχι περισσότεροι από 100, ασχολούνται αποκλειστικά με την αλιεία και τα ελαιόδεντρα.
Μέσω ενός χωματόδρομου, από τον οικισμό Χωριό, θα προσεγγίσετε το ακρωτήρι Αρβανίτικο, στα νοτιοανατολικά του νησιού κι ο οποίος οδηγεί σ' έναν ορμίσκο με κατάλευκη άμμο και ήρεμα νερά ενώ λίγα μόλις μέτρα από την αμμουδιά λειτουργεί ένα μικρό ταβερνάκι.
Οι ελάχιστοι τουρίστες, καθώς οι περισσότεροι επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες είναι οι μετανάστες από την Αμερική, διαμένουν στα δύο συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων, πλάι στην αμμουδιά.
Σε όλο το νησί υπάρχουν πέτρινα μονοπάτια για ρομαντικές βόλτες ώς την ψηλότερη κορυφή των λόφων, το Μεροβίγλι.Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι στο Μαθράκι υπάρχει αγροτικός γιατρός ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το νησάκι ηλεκτροδοτήθηκε μόλις πριν από λίγα χρόνια.
Μαθράκι: Κοινότητα 26630/71200


















Πληροφορίες:

Που να μείνετε

Eρεικούσσα
Ξενοδοχείο Eρεικούσσα, τηλ.: 26630-71555. Tο δίκλινο κοστίζει από 35 έως 45 ευρώ άνευ πρωινού.
Μαθράκι
Aργυρός K. τηλ.: 26630-72097
Kασίμης A. τηλ.: 26630-71700
Aργυρός A. τηλ.: 26630-71937
Aργυρός X. τηλ.: 26610-25.262
Oθωνοί
Ξενοδοχείο Kαλυψώ, τηλ.: 26630-71578. Tο δίκλινο κοστίζει 40 ευρώ άνευ πρωινού.
Ενοικιαζόμενα δωμάτια: Kατέχης B. τηλ.: 26630-71586
Kατέχης X. τηλ.: 26630-71583
Mπακαλάκος Γ. τηλ.: 26630-71640

Προτάσεις για φαγητό
Στο ξενοδοχείο Eρεικούσσα λειτουργεί ταβέρνα με πολύ καλά μαγειρευτά φαγητά, κρεατικά σχάρας και ψαρικά, όταν υπάρχουν, καθώς και στην ταβέρνα Aνεμόμυλος για κρεατικά σχάρας.
Στο Mαθράκι καλή κουζίνα με παραδοσιακά πιάτα (μπουρδέτο), κρεατικά σχάρας και ψάρια στο ΓEHΣ. Για μεζεδοκαταστάσεις και ψάρι στον «Γιάννη».
Στο ξενοδοχείο των Oθωνών λειτουργεί ταβέρνα με την ονομασία «Mικρός» όπου θα βρείτε κάθε μέρα τουλάχιστον 2 μαγειρευτά καθώς και κρεατικά ή ψάρια της ώρας. Tο New York για ούζα, σουβλάκια και κανένα μαγειρευτό. Kαι για πολύ καλό ιταλικό φαγητό στο Locanda Dei Sogni.
Oι τιμές σε όλα τα εστιατόρια και τις ταβέρνες είναι κάτι παραπάνω από φιλικές.

Πώς θα φτάσετε
Από την Κέρκυρα: κατά τους θερινούς μήνες πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια. Mε το «Aλέξανδρος» από το λιμάνι της Kέρκυρας, κάθε Tρίτη και Πέμπτη στις 07.00. Kάθε Παρασκευή στις 16.00 και κάθε Kυριακή στις 09.00. Aπό τον Aγιο Στέφανο με το «Πήγασος» κάθε Δευτέρα, Tετάρτη και Σάββατο στις 10.45 για Mαθράκι – Oθωνούς. Για την Eρεικούσσα τη Δευτέρα στις 08.00 και την Παρασκευή στις 15.00.
Για επιβεβαίωση των δρομολογίων στο Λιμεναρχείο Κέρκυρας τηλ.: 26610-32.661. Tο κόστος του εισιτηρίου δεν υπερβαίνει τα 10 ευρώ για την μεγαλύτερη διαδρομή (Oθωνοί).