Translate

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Λίμνη Κόμο: Ρομαντική Περιπέτεια - Ιταλική Γοητεία!!


Το Κόμο είναι πόλη και δήμος στην Λομβαρδίας της Ιταλίας. Είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της ιταλικής επαρχίας Κόμο. Το 2010, το Κόμο είχε 84.876 κατοίκους. Είναι κτισμένο στο νοτιοδυτικό άκρο της λίμνης Κόμο, σε υψόμετρο 200 μέτρων, στις όχθες του ποταμού Κοζία. Απέχει από το Μιλάνο περίπου 40 χιλιόμετρα.
Εξαιτίας της εγγύτητάς του στη λίμνη Κόμο και στις Άλπεις, το Κόμο είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Η πόλη διαθέτει πολυάριθμα έργα τέχνης, εκκλησίες, κήπους, θέατρα, πάρκα και παλάτια. Από αυτά ξεχωρίζουν, το Ντουόμο (Καθεδρικός), η βασιλική Σαντ'Αμπόντιο, η Βίλα Όλμο, οι δημόσιοι κήποι με το Τέμπιο Βολτιάνο, το Τεάτρο Σοσιάλ, το Μπρολέττο (το μεσαιωνικό δημαρχείο της πόλης) και η Κάζα ντελ Φάτσιο.
Είναι η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις μιας ώρας από το Μιλάνο (45 χλμ.), είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους εκπροσώπους του διεθνούς jet set. Ήδη από τους ρωμαϊκούς χρόνους, η λίμνη Κόμο ήταν ένα αγαπημένο θέρετρο επωνύμων. Ο Λατίνος ποιητής Βιργίλιος την ανέφερε συχνά, ο Ρωμαίος στρατηγός Πλίνιος είχε δύο βίλες στις όχθες της, ενώ αργότερα, τον 7ο μ.Χ. αιώνα, η βασιλική οικογένεια των Λομβαρδών «δραπέτευε» εδώ, αναζητώντας την ηρεμία και τη γαλήνη. 
Σταδιακά, από τον 16ο αιώνα κι έπειτα, όλοι οι αριστοκράτες και οι γαλαζοαίματοι της Ευρώπης άρχισαν να χτίζουν δίπλα στη λίμνη επιβλητικές επαύλεις-παλάτια, πολλά από τα οποία καθρεφτίζονται μέχρι σήμερα στα νερά της. Παρόλο που δεν είναι τόσο εντυπωσιακή και συναρπαστική, σε σχέση με άλλες ιστορικές πόλεις της Ιταλίας, η Κόμο είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της Βορείου Ιταλίας. Θεωρείται η άτυπη πρωτεύουσα της λίμνης και αποτελεί ένα πολυτελές προάστιο του Μιλάνου, που προσφέρει χαλάρωση και αναψυχή στους Μιλανέζους μεγαλοαστούς.
Η γνωριμία με την πόλη ξεκινά συνήθως από την προκυμαία, το ιδανικότερο μέρος για έναν ρομαντικό περίπατο. Από αυτό το σημείο, κάθε μια ώρα περίπου, τουριστικά πλοιάρια ξεκινούν ενδιαφέρουσες υδάτινες περιηγήσεις στις κοντινές παραλίμνιες περιοχές. Ακριβώς δίπλα στην προκυμαία βρίσκεται η Piazza Cavour, η κεντρική πλατεία, με όμορφα καφέ και εστιατόρια. Ξεκινήστε από εδώ το περπάτημα στα πλακόστρωτα σοκάκια και τις πλατείες της παλιάς πόλης - οι περισσότερες πλατείες μάλιστα φέρουν ονόματα διάσημων τέκνων της πόλης (Alessandro Volta, Guiseppe Garibaldi).
Γύρω από τη λίμνη βρίσκεται το Μπελάτζιο, με τις εντυπωσιακές βίλες, τα φυτεμένα με κατακόκκινα γεράνια μπαλκόνια, τις γκαλερί και τις επώνυμες μπουτίκ να στολίζουν τα γραφικά, πλακόστρωτα καλντερίμια. Περπατήστε στην παραλιακή προμενάντ με τα ανθισμένα παρτέρια. Σφιχταγκαλιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν όρκους αιώνιας αγάπης με φόντο τη λίμνη, ενώ για τους λιγότερο ρομαντικούς παραδοσιακές τρατορίες υπόσχονται μαγικές γαστριμαργικές εμπειρίες με θαλασσινούς και μη πειρασμούς.
Μια στάση με το φεριμπότ από το Μπελάτζιο, η Βαρένα – χτισμένη αμφιθεατρικά στον βράχο – κοιτάζει τη λίμνη από ψηλά. Σπίτια στο χρώμα της ώχρας ή της τερακότας, φροντισμένα παρτέρια, ψηλόλιγνα κυπαρίσσια και φουντωτές ελιές συνθέτουν έναν ευφάνταστο καμβά. Η διάσημη βίλα Καρλότα στην απέναντι όχθη στο Τρεμέτζο, χτίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα από τον μαρκήσιο Τζιόρτζιο Κλέριτσι. Στα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα που καλύπτει το κτήμα (ανοιχτό στο κοινό κάθε χρόνο από Μάρτιο μέχρι Νοέμβριο), τα αριστουργήματα της φύσης συνδυάζονται αρμονικά με αυτά της τέχνης.
Γύρω γύρω από τη λίμνη, η οποία έχει σχήμα ανάποδου Υ, βρίσκονται διάσπαρτα χωριά, οικισμοί και αρκετές βίλες.  Μεγαλύτερη πόλη είναι το Κόμο, απ’όπου πήρε και το όνομά της η λίμνη. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να κάνετε βόλτες στην προκυμαία και στην διάσημη Piazza Cavour με τα πολλά εστιατόρια και καφέ. Όπως κάθε ιταλική πόλη που σέβεται την ιστορία της, σημαντικό αξιοθέατο της πόλης του Κόμο είναι φυσικά ο καθεδρικός ναός της (Duomo).
Άλλες πόλεις που αξίζουν είναι η γραφική Menaggio, το χωριό Brunate στον ομώνυμο λόφο που προσφέρει άπλετη θέα στη λίμνη, το Μπελάτζιο και η Βαρένα. Το καλύτερο αξιοθέατο βέβαια είναι η φύση που περιβάλλει τη λίμνη. Νοικιάστε αυτοκίνητο και απολαύστε τη διαδρομή. Εναλλακτικά, νοικιάστε κάποιο σκάφος για να κάνετε περιήγηση εντός της λίμνης, προσεγγίζοντας αρκετές διάσημες βίλες στην παρόχθια περιοχή. Για να κάνετε τον γύρο της λίμνης και να επισκεφθείτε τις σημαντικότερες κωμοπόλεις της, θα πρέπει να οδηγήσετε -με ορμητήριο την πόλη Κόμο- σε μια διαδρομή 170 χλμ. περίπου, με αρκετές στροφές.
Οι κωμοπόλεις Bellagio, Menaggio και Varenna βρίσκονται στη μέση περίπου της λίμνης, εκεί όπου συναντιούνται οι τρεις βραχίονές της, η Lecco βρίσκεται στις απολήξεις του νοτιοανατολικού βραχίονα, ενώ η Colico είναι κτισμένη στον βόρειο βραχίονα. Η οδήγηση περιμετρικά της λίμνης απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Οι στενοί δρόμοι, οι διαδοχικές στροφές, οι γρήγοροι Ιταλοί οδηγοί, αλλά και η μαγευτική θέα (που πιθανότατα να σας αποσπάσει τη προσοχή από τον δρόμο) αποτελούν τις κυριότερες οδικές «παγίδες» της διαδρομής. 
Ο δρόμος που ενώνει την Κόμο με την κωμόπολη Βellagio (SS 583) θα σας αφήσει άφωνους με τις συγκλονιστικές εικόνες του, αφού πρόκειται για μια από τις ωραιότερες παραλίμνιες διαδρομές στην Ευρώπη. Σε όλο το μήκος της διαδρομής, ο φιδογυριστός δρόμος προσφέρει θέα προς τη γαλάζια λίμνη, τις απέναντι όχθες με τους κάθετους καταπράσινους λόφους και τις μακρινές αλπικές βουνοκορφές, ενώ οι μικρές κωμοπόλεις, κρυμμένες μέσα στην πυκνή βλάστηση, δείχνουν να «σέβονται» απόλυτα τη φύση που τις φιλοξενεί. Μετά 32 χλμ. φτάνετε στο μαγευτικότερο θέρετρο της λίμνης, τη φημισμένη Bellagio. Βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της λίμνης και για πολλούς θεωρείται η ομορφότερη πόλη της Ευρώπης! Πολύχρωμα αρχοντικά, εντυπωσιακές βίλες, στολισμένα μπαλκόνια σπιτιών, πλακόστρωτα καλντερίμια, ατμοσφαιρικά wine-bars, επώνυμα καταστήματα και αντικερί, γραφικές καμάρες και μια ανθοστόλιστη προκυμαία... Η εκλεπτυσμένη ομορφιά της κωμόπολης ενθουσιάζει.

Πληρο­φορίες:
Στη πόλη Κόμο λειτουργεί τουριστικό γραφείο που παρέχει ενημερωτικό υλικό και χρήσιμες πληροφορίες στους επισκέπτες. Tourist Information Office: Piazza Cavour, 17, 22100 Como. Ανοιχτό καθημερινά από 10.00-17.00. Τηλ.: 0039 031 269 712, e-mail: lakecomo@tin.it www.lakecomo.it    Μουσείο Μεταξιού Το Museo Didattico della Seta άνοιξε τις πόρτες του το 1990. Εδώ μπορείτε να μάθετε τα μυστικά του μεταξοσκώληκα, τα διάφορα στάδια παραγωγής και το πώς οι κορυφαίοι μόδιστροι του Μιλάνου επιλέγουν το αξεπέραστης ποιότητας μετάξι της πόλης. (Museo Didattico della Seta. Via Castelnuovo 9, Τηλ: 0039-031-303180, www.museosetacomo.com. Ανοιχτό Τρίτη - Παρασκευή από 09:00-12:00 / 15:00-18:00, Σάββατο μόνο με ραντεβού).
 

Tρόφιμα και εστιατόρια κοντά στη λίμνη Κόμο θα σας εισάγουν στην γοητευτική ιταλική κουλτούρα των τροφίμων. Καθώς οι Ιταλοί αγαπούν να τρώνε έξω, μπορείτε να βρείτε ένα εκπληκτικό αριθμό από πιτσαρίες και υπαίθρια εστιατόρια στις παραλιακές πόλεις γύρω από τη λίμνη Κόμο. Επίσης, τα τουριστικά μέρη που εξυπηρετούν γρήγορα γεύματα και fast food είναι διαθέσιμα, αλλά όπως αφού είστε στην Ιταλία, πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε τις τοπικές λιχουδιές.
Εκτός από τις νόστιμες πίτσες και ζυμαρικά που προσφέρονται σε τοπικά εστιατόρια, επίσης δοκιμάστε το παγωτό που είναι ιδιαίτερα νόστιμο στην Ιταλία. Ρομαντικά Εστιατόρια για τις δικές σας ρομαντικές διακοπές στην λίμνη Κόμο της Ιταλίας. Βρείτε χρόνο να ανακαλύψετε τις πολυάριθμες εκκλησίες, κήπους, μουσεία, θέατρα  και τα έργα τέχνης , τα πάρκα και τα παλάτια που βρίσκονται μέσα και γύρω από Κόμο. Υπάρχουν πολλά υπέροχα εστιατόρια, πολλά απο τα οποία έχουν θέα την λίμνη.

The L’antica Riva Restaurant Overlooking Lake Como

Terrace by Hotel Metropole Suisse on Lake Como

Gelato and Pastry Shop on Lake Como
Piazza de Orchi Overlooking Lake Como with Great Restaurants