Translate

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Ταϋλάνδη - Η γή των χαμόγελων, η γή της ελευθερίας!!

Η Ταϊλάνδη ανακαλύπτεται κάθε χρόνο από χιλιάδες τουρίστες που έρχονται για να θαυμάσουν τις υπέροχες παραλίες, τα φοβερά νερά, τις γεμάτες ζωή θάλασσες της περιοχής, και φυσικά τη μοναδική και ξεχωριστή κουλτούρα και πολιτισμό της Ταϋλάνδης, με τα πολλά εμπορικά κέντρα, τις μπουτίκ και τις πολύχρωμες αγορές με τις προσφορές και αγοραστικές ευκαιρίες.
Οι περισσότεροι λένε πως δεν φτάνουν 15 μέρες για να γευτείτε την ομορφιά της και να δείτε όλα όσα πρέπει. Αν θελήσετε λοιπόν να κάνετε αυτό το ταξίδι να λάβετε υπόψη σας ότι θα χρειαστείτε αρκετό χρόνο, όχι και πάρα πολλά χρήματα αλλά σίγουρα ανεβασμένη διάθεση. Η Ταϊλάνδη είναι μια χώρα με έκταση 4 φορές μεγαλύτερη της Ελλάδας, παραθαλάσσια και ορεινή και σαν να μην έφτανε αυτό, η ποικιλομορφία του εδάφους χωρίζει τη χώρα σε διαφορετικές κλιματολογικές ζώνες ανά εποχή. Δεν υπάρχει ιδανικό διάστημα για όλα τα μέρη της χώρας συγχρόνως. Δεν είναι απλά ένας προορισμός που επιλέγει κανείς για να περάσει μερικές μέρες διακοπών και να δει «κάτι διαφορετικό».
Είναι ένα πραγματικό ταξίδι ζωής , από αυτά που λίγοι μπορούν να επαναλάβουν όχι γιατί είναι δύσκολα προσβάσιμη ή οικονομικά ασύμφορη , αλλά γιατί είναι τόσο πρωτόγνωρα και έντονα τα συναισθήματα που σου γεννά , που οι περισσότεροι προτιμούν να τα κρατήσουν μία και για πάντα καλά φυλαγμένα στο μυαλό και την καρδιά τους, όπως ένα υπέροχο όνειρο. Η Ταϊλάνδη δεν είναι απλά ένας προορισμός που επιλέγει κανείς για να περάσει μερικές μέρες διακοπών και να δει «κάτι διαφορετικό».
Είναι ένα πραγματικό ταξίδι ζωής, από αυτά που λίγοι μπορούν να επαναλάβουν όχι γιατί είναι δύσκολα προσβάσιμη ή οικονομικά ασύμφορη, αλλά γιατί είναι τόσο πρωτόγνωρα και έντονα τα συναισθήματα που σου γεννά, που οι περισσότεροι προτιμούν να τα κρατήσουν μία και για πάντα καλά φυλαγμένα στο μυαλό και την καρδιά τους, όπως ένα υπέροχο όνειρο.
Η γη των χαμόγελων. Η γη της ελευθερίας. Αυτή είναι η κυριολεκτική έννοια της λέξης "Ταυλάνδη". Μια χώρα με τόσες αντιθέσεις που την καθιστούν μοναδική στο κόσμο. 
Στον ορεινό Βορά κατοικούν πολυάριθμες φυλές με φιλόξενους και χαμογελαστούς ανθρώπους. Το Νοτιοανατολικό τμήμα αποτελεί την γενέτειρα του Ταϋλανδέζικου πολιτισμού, γεμάτο ιστορικά μνημεία. Το Κεντρικό τμήμα και το πιο πυκνοκατοικημένο είναι το εμπορικό κέντρο της Ταυλάνδης. Και τέλος ο υπέροχος Νότος με τις χρυσές αμμουδιές και τα εξωτικά νησιά είναι μία περιοχή αληθινής ομορφιάς. Τίποτα δεν μοιάζει να είναι ίδιο στην Ταυλάνδη. Ζούγκλες, ποτάμια, όρη, πεδιάδες, εξωτικά νησιά, η τροπική φύση σε όλο της το μεγαλείο. Και από την άλλη η πολυπληθής Μπανγκόκ του πλούτου και της φτώχειας, του σύγχρονου και του παραδοσιακού, του ουρανοξύστη και της παράγκας. Μια χώρα εξωτική, γεμάτη μυστήριο που αφήνει την πρωτοβουλία στον επισκέπτη να την ανακαλύψει. Και πολλοί από τους επισκέπτες γυρίζουν στην Ταυλάνδη ξανά και ξανά...
Χωρίς να γνωρίσει ποτέ το ζυγό της αποικιοκρατίας, η Ταϊλάνδη, το τέως Βασίλειο του Σιάμ, διατήρησε τα μοναδικά χαρακτηριστικά του πολιτισμού του περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στη νοτιοανατολική Ασία. Αρχαίες πόλεις, βουδιστικοί ναοί συνυπάρχουν αρμονικά με παρθένα τροπικά δάση στο βορρά και εξωτικά νησιά του νότου. Οι άνθρωποι ευγενικοί και φιλικοί. Η Μπανγκόκ, η χαοτική μητρόπολη θα σας τρομάξει και θα σας γοητεύσει ταυτόχρονα, με τη μέγεθός της, τους πολιτιστικούς θησαυρούς Αν ταξιδεύετε πρώτη φορά στην Ασία, η Ταϊλάνδη είναι η καταλληλότερη χώρα για να μυηθείτε στον εξωτισμό της Ανατολής. 
O βασικός κανόνας λέει ότι από Νοέμβριο μέχρι Φεβρουάριο είναι η ιδανικότερη εποχή, είναι ο χειμώνας τους, οι θερμοκρασίες έχουν πέσει και οι βροχές έχουν σταματήσει. Αυτή η περίοδος είναι και η high season. Από Φεβρουάριο μέχρι Μάη είναι η ζεστή περίοδος. Οι θερμοκρασίες στα κεντρικά κυρίως της χώρας ανεβαίνουν πάνω από τους 40ο C κάνοντας οποιαδήποτε δραστηριότητα δύσκολη.
Αντίθετα στο βορρά δεν είναι τόσο άσχημα γιατί είναι πιο ζεστά από ότι το χειμώνα, ενώ στο νότο και κυρίως στα παραλιακά μέρη, το αεράκι από τη θάλασσα κρατά την θερμοκρασία σε λογικά επίπεδα. Τέλος, αν πάτε από Μάιο μέχρι Οκτώβριο εξοπλιστείτε με ένα καλό αδιάβροχο και γαλότσες. Η φύση της Ταϊλάνδης είναι καταπληκτική, καταπράσινη με μοναδικά εναλλασσόμενα τοπία που προκαλούν ένα δέος στον επισκέπτη. Ανάλογα με την επιθυμία σας, μπορείτε να αποδράσετε σ” ένα τροπικό νησί, να χαλαρώσετε σε μια πεντακάθαρη αμμουδερή παραλία, να κάνετε με ποδήλατο ανάμεσα σε καταπράσινα οροπέδια, να ταξιδέψετε στον ποταμό Chao Phraya ή να εξερευνήσετε τη χλωρίδα και την πανίδα σε πάνω από 60 πάρκα και 32 καταφύγια άγριας ζωής.
Το ταξίδι σας ξεκινά απαραίτητα από τη Μπανγκόκ, η οποία έγινε πρωτεύουσα του κράτους το 1782, κατά την πρώτη μοναρχία των Chakri. Κοσμοπολίτικη και εκτυφλωτική, η Μπανγκόκ αποτελεί αναμφισβήτητα το πολιτικό, πολιτιστικό, εμπορικό και μορφωτικό κέντρο της χώρας. Επιτηδευμένα τουριστική, αλλά και με αξιοσημείωτη φυσική ομορφιά που συνδυάζει εντυπωσιακούς ναούς αλλά και γραφικά κανάλια, η Μπανγκόκ συναρπάζει το βλέμμα και τις αισθήσεις. Το ζεστό και υγρό της κλίμα, σε συνδυασμό με τα καυτερά φαγητά και τα… αμαρτωλά κορμιά που περιφέρονται στα -ουκ ολίγα- κακόφημα σοκάκια δημιουργούν την εντύπωση ότι σε αυτήν την πόλη… τα πάντα μπορούν να συμβούν.
Αλλά η Μπανγκόκ έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα από αυτό. Απολαύστε, φτάνοντας εκεί, ένα, περίφημο άλλωστε, Thai massage, πηδήξτε πάνω σε ένα καραβάκι που θα σας κάνει τουρ στα ποτάμια της Μπανγκόκ και θαυμάστε την πόλη, χωρίς να ταλαιπωρηθείτε από τη ζέστη και το στριμωξίδι των δρόμων και των λεωφορείων. Μέσα σε μία μόνο ώρα έχετε τη δυνατότητα, μέσα από το καραβάκι, να θαυμάσετε αξιοθέατα όπως το Μεγάλο Παλάτι και το Ναό Phra Kaeo (του Σμαραγδένιου Βούδα) με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, το Ναό Wat Pho (του ξαπλωμένου Βούδα), τον Wat Arun (Ναό της Αυγής), τη γέφυρα Memorial και το πανεπιστήμιο Thammasat.
Ωστόσο, πέρα από τη βόλτα με το καραβάκι, στην Μπανγκόκ αξίζει να πάρετε ένα τρίκυκλο ταξί τουκ-τουκ και να επισκεφθείτε τον Ζωολογικό Κήπο Dusit, με μία ενδιαφέρουσα συλλογή από… άγρια θηρία, αλλά και το Siam Park, ένα τεράστιο πάρκο με πισίνες, τεχνητά συστήματα σερφ, καταρράκτες και σιντριβάνια που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Παράλληλα, αφιερώστε αρκετό χρόνο στα, υπαίθρια και μη, μαγαζιά της πόλης και μην αμελήσετε να αγοράσετε ταϊλανδέζικο μετάξι, μοντέρνα περίτεχνα κοσμήματα αλλά και αντίκες με πολύτιμες πέτρες και κάθε είδους υφάσματα. Οι τιμές στην πόλη είναι δελεαστικές, μα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδοθείτε σε παζάρεμα μέχρι τελικής πτώσεως.
Όσο για το φαγητό, σίγουρα δεν θα μείνετε παραπονεμένοι, καθώς η χώρα προσφέρει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες κουζίνες στον κόσμο.Το πατάι είναι ένα από τα πιο γνωστά φαγητά της Ταϊλάνδη και περιζήτητο από τους ξένους επισκέπτες.Το  ταϋλανδικό  φαγητό  δεν  είναι  ποτέ  άνοστο, αλλά   μπορεί  να  τροποποιηθεί  για  να  ευχαριστήσει  τους  περισσότερους  ουρανίσκους. Επιπλέον, είναι  τέτοιος  ο  πλούτος  και  η  ποικιλία  των  υλικών  και  των  μεθόδων  προπαρασκευής, που  όσο  συχνά  και  να  γευματίζετε  με  ταϋλανδικό  φαγητό, πάντα θα ανακαλύψετε μια νέα γεύση.
Η  ταϋλανδική  κουζίνα, νόστιμη  και  μοναδική  με  τις  πικάντικες  γεύσεις  της,  είναι  μια  αληθινή   γαστρονομική  τέχνη. Διαθέτει  μια  τεράστια  γκάμα  από συνταγές και  μια  εκλεπτυσμένη  μείξη από αρώματα. Το φαγητό στο δρόμο είναι ασφαλές, αρκεί να μαγειρεύεται εκείνη την ώρα μπροστά σου και να μην είναι μαγειρεμένο από πριν. Το ίδιο ισχύει και στα εστιατόρια, οπότε εστιατόρια με μπουφέ πρέπει να αποφεύγονται. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης ασφαλή και είναι κρίμα να μην τα δοκιμάσετε. Νερό πίνουμε μόνο από μπουκαλάκι που βρίσκουμε πανεύκολα παντού και όχι από τη βρύση.Το νερό που προσφέρουν στα εστιατόρια (όταν δεν είναι σε κλειστά μπουκάλια αλλά σε κανάτες) είναι σχεδόν πάντα ασφαλές αλλά αν έχουμε αμφιβολίες το αποφεύγουμε. Ο πάγος υποτίθεται πρέπει να αποφεύγετε αλλά πλέον ο πάγος που έχουν τα μαγαζιά είναι αγοραστός και έχει φτιαχτεί από καθαρό νερό και δεν υπάρχει κίνδυνος. 

Η Ταϊλάνδη διαιρείται σε 75 επαρχίες (Τσάνγουατ, ενικός και πληθυντικός), οι οποίες ομαδοποιούνται σε 5 ομάδες επαρχιών και την Μπανγκόκ ως πρωτεύουσα. Κάθε επαρχία διαιρείται σε μικρότερες περιοχές - από το 2000 υπάρχουν 795 περιοχές, 81 υπο-περιοχές και 50 περιοχές της Μπανγκόκ. Εντούτοις, μερικά μέρη των επαρχιών που οριοθετούν την Μπανγκόκ αναφέρονται ως ευρύτερη Μπανγκόκ. Αυτές οι επαρχίες περιλαμβάνουν το Νονθάμπουρι, το Πάθουμ Θάνι, το Σαμούτ Πράκαν, το Νάνκον Πάθομ και το Σάμουτ Σάκον. Το όνομα κάθε κύριας πόλης είναι το ίδιο με αυτό της επαρχίας. Οι οποίες είναι η εξής:
Βόρεια:
Τσιανγκ Μάι, Τσιανγκ Ράι, Καμφάενγκ- Φετ, Λαμπάνγκ, Λαμφούν, Μάι Χονγκ Σον, Ναχόν Σαουάν, Ναν, Φαγιάο, Φέτσαμπαν, Πίκιτ, Πίτσανουλοκ, Φράι, Σουχοτάι, Τακ, Ουθάι Θάνι, Ουταραντίτ.
Ανατολική:
    Τσατσοενγκσάο, Τσαντάμπουρι, Τσόνμπουρι, Πρατσίνμπουρι, Ραϊόνγκ, Σα Καέο, Τρατ.
Νότια:
   Τσουμπόν, Κράμπι, Νακόν Σι Ταμμαράτ, Ναραθιβάτ, Πατάνι, Πανγκ Νγκά, Παταλούνγκ, Πουκέτ, Ρανόνγκ, Σατούν, Σόνγκλα, Σούρατ Τανί, Τρανγκ, Γιάλα.
Βορειοανατολική:
   Άμνατ Τσάροεν, Μπούρι Ραμ, Τσαιγιαπούμ, Καλάσιν, Κον Καέν, Λόεϊ, Μάχα Σάρακαμ, Μουκνταχάν, Νάνκον Πάθομ, Νάνκον Ρατσάσιμα, Νόνγκ Μποάα Λάμπου, Νόνγκ Χάι, Ρόι Ετ, Σάκον Νάνκον, Σι Σα Κετ, Σουρίν, Ούμπον Ρατσαθάνι, Ούντον Θάνι, Γιάσοθον.
Κεντρική:
   Ανγκ Θονγκ, Πρα Νακόν Σι Αγιουτάγια, Μπανγκόκ (Κρούνγκ Θέπ Μάχα Νάνκον), Τσάι Νατ, Καντσάναμπερι, Λόπμπουρι, Νάκον Ναϊγιόκ, Νακόν Πατόμ, Νοντάμπουρι, Πάτουμ Τάνι, Πέτσαμπουρι, Πράτσουατ Κίρι Καν, Ράτσαμπουρι, Σάμουτ Πράκαν, Σάμουτ Σάκον, Σάμουτ Σόνγκραμ, Σάραμπουρι, Σίνγκμπουρι, Σούπαν Μπουρί.