Translate

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Ουτρέχτη: Μια πόλη αυτόνομη και ήσυχη!!

Λένε ότι η Ουτρέχτη είναι ένα μικρό Αμστερνταμ, το οποίο, ως γνωστόν, είναι ήδη μικρό. Ωστόσο, η πόλη, που απέχει λιγότερο από μία ώρα από την πρωτεύουσα, είναι αυτόνομη και αυθύπαρκτη. Τα κανάλια της μοιάζουν με εκείνα του Αμστερνταμ, ωστόσο η μικρότερη κλίμακά τους τα μετατρέπει σε μικρές φωλιές μέσα στην πόλη.
Τα κτίρια, δίχως εκτεταμένες παρεμβάσεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, διατηρούν την εσωτερική ολλανδική προσωπικότητά τους, ωστόσο και πάλι η μικρότερη κλίμακα τα κάνει να μοιάζουν πιο οικεία, πιο απτά, αν μπορούμε να το πούμε αυτό.
Βέβαια, η Ουτρέχτη έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με το Αμστερνταμ: δεν αλλοιώνεται η φυσιογνωμία και η καθημερινότητά της από τον μαζικό και πολλές φορές επιθετικό τουρισμό της ολλανδικής πρωτεύουσας. Στίφη τουριστών, που συνήθως στην Ολλανδία έχουν μια διάθεση πιο έξαλλη απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν συνωστίζονται, ενώ η ζωή εκεί μοιάζει να διατηρεί τους παραδοσιακούς ρυθμούς της χώρας: τα πράγματα απλώς συμβαίνουν.
Με ήσυχες αγορές, προσβάσιμους πεζόδρομους, αιφνίδια μικρά πάρτι σε μαγαζιά και δρόμους, οπωσδήποτε τα πάντα απειλητικά ποδήλατα, βαρκάδες στα κανάλια, και με συμπαθητικό αεροδρόμιο και σταθμούς τρένων, η Ουτρέχτη έχει καταφέρει να σε κάνει να σέβεσαι τους δικούς της ρυθμούς (κάτι που απαιτούν οι Ολλανδοί). Το φημισμένο πανεπιστήμιο, οι διάσπαρτες γκαλερί και άλλα ευαγή ιδρύματα είναι το κερασάκι στην τούρτα του επισκέπτη.

Τι κι αν τη λένε μικρό Αμστερνταμ· η Ουτρέχτη είναι μια πόλη για να τη ζήσεις, για να τη δεις με τον τρόπο που εσύ θα επιλέξεις. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο επισκέπτης –και όχι ο τουρίστας– αυτό κυρίως χρειάζεται: την άνεση να δοκιμάσει τις αντοχές, τις δικές του και της πόλης, ώστε να μπορεί να μεταφέρει την εμπειρία του στο επόμενο ταξίδι. Και η Ουτρέχτη αυτό μπορεί να το κάνει καλά.

Το κεντρικό μουσείο είναι το παλιότερο δημοτικό μουσείο, ιδρύθηκε το 1838 και αρχικά η συλλογή του εκθέτονταν σε έναν όροφο του δημαρχείου της Ουτρέχτης και περιορίζονταν σε εκθέματα σχετικά με την τέχνη της πόλης. Το 1921 η συλλογή ενώθηκε με διάφορες ιδιωτικές συλλογές σε ένα νέο "κεντρικό μουσείο" σε ένα πρώην μεσαιωνικό μοναστήρι στην οδό Nicolaaskerkhof και σήμερα η συλλογή του περιλαμβάνει προ-1850 τέχνη, μοντέρνα τέχνη, εφαρμοσμένη τέχνη, μόδα και την ιστορία της πόλης.Ίσως το πιο εντυπωσιακό έκθεμα είναι ένα προ 1000 ετών πλοίο το "πλοίο της Ουτρέχτης", που βρέθηκε το 1930.Πρόσβαση: Από την ομώνυμη στάση λεωφορείων "Centraal Museum" μέσω της γραμμής 2.

Ο Καθεδρικός Πύργος της Ουτρέχτης είναι ο ψηλότερος πύργος ναού στην Ολλανδία, με 112.5 μέτρα ύψος. Αυτός ο γοτθικού στιλ πύργος είναι το σύμβολο της πόλης, ενώ στέκεται σε ένα σημείο όπου η πόλη της Ουτρέχτης ιδρύθηκε 2.000 χρόνια πριν. Ο πύργος ήταν μέρος του Καθεδρικού του Αγίου Μάρτιν και χτίστηκε μεταξύ 1321 και 1382 ενώ δεν ολοκληρώθηκε ποτέ εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων. Τέλος το ατελές κύριο μέρος του καθεδρικού κατέρρευσε το 1674 και ο πύργος έμεινε μόνος του. Το πόσο σημαντικός είναι αυτός ο πύργος για την πόλη της Ουτρέχτης φαίνεται από το γεγονός ότι μέχρι πριν λίγο καιρό ο κανόνας για της κατασκευές της πόλης ήταν ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξεπερνάνε το ύψος του πύργου Dom. Αυτός ομως ο αγραφος κανόνας φαίνεται να προσπερνάται με τα σχέδια στην αναπτυσσόμενη προαστιακή περιοχή στο δυτικό τμήμα της πόλης όπου σχεδιάζεται ένας ουρανοξύστης ύψους 262 μέτρων. Στην πλατεία μπροστά από των πύργο θα βρείτε το τουριστικό κέντρο "RonDom" όπου και μπορείτε να βρείτε τουριστικές περιηγήσεις που επιτρέπουν να αναρριχηθείτε στα 465 σκαλιά στην κορυφή του πύργου Dom από όπου σε καθαρές μέρες είναι εφικτό να δείτε το Αμστερνταμ και το Ροτερνταμ.
Πρόσβαση: Ο καθεδρικός πύργος Dom βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης και εξυπηρετείται από την στάση λεωφορείων "Domplein" με την γραμμή 2. Επίσης αν έχετε φτάσει στην πόλη με το τρένο τότε είναι εφικτό να περπατήσετε από τον κεντρικό σταθμό στον καθεδρικό πύργο. Η απόσταση είναι περίπου 1 χιλιόμετρο, η διαδρομή είναι πεζοδρομημένη ή με ελάχιστη κίνηση από αυτοκίνητα και για την κατεύθυνση πρέπει απλά να κοιτάτε προς τον ουρανό.
10 Top-Rated Tourist Attractions in Utrecht:
Πηγή: