Translate

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Κεραμίδι, Βένετο, το άγνωστο Πήλιο!!

Δυο ξεχωριστά χωριά της Μαγνησίας νοτισμένα με την αρμύρα του Αιγαίου, τολμούν ν’ αντιπαραθέσουν τη δική τους πρόταση δίπλα στις τουριστικές διασημότητες της περιοχής. Εδώ, σε αυτή την ακρογωνιά της Θεσσαλίας θα σας συνεπάρουν τα ήσυχα παραδοσιακά καλντερίμια, οι μοναχικές παραλίες, η ανέγγιχτη ορεινή πηλιορείτικη φύση.
Στο βορειοανατολικότερο άκρο του νομού Μαγνησίας, μακριά από τα βλέμματα των πολλών, καλά κρυμμένα στη σκιά αρχέγονων δασών βρίσκονται τα χωριά Κεραμίδι και Βένετο, τα πιο άγνωστα ίσως του Πηλίου. Για να φτάσετε ως εδώ θα πρέπει ν’ ακολουθήσετε διαδρομή “ανορθόδοξη”, εντελώς διαφορετική από αυτήν που οδηγεί στους γνωστούς Πηλιορείτικους προορισμούς και ίσως ν’ ανακαλύψετε ένα ακόμη μυστικό του γοητευτικού βουνού των Κενταύρων… 
Στο ύψος του Βελεστίνου θα αφήσετε την εθνική οδό και θα κατευθυνθείτε προς Βόλο οδηγώντας στον εθνικό δρόμο Βόλου – Λάρισας. Αμέσως μετά θα στρίψετε, όπως δείχνουν οι ταμπέλες για το χωριό Κανάλια (17χλμ.) που σχεδόν ακουμπά στις όχθες της αποξηραμένης λίμνης Κάρλας που ξαναγεννιέται.
Από εδώ ο δρόμος ανηφορίζει με απανωτές κορδέλες για το χωριό Κεραμίδι. Στο ψηλότερο σημείο και λίγο πριν χωθεί στο διάσελο που σχηματίζουν τα βουνά Μαυροβούνι και Πήλιο, προσφέρει μερικά σημεία ατελείωτης θέας στην  λεκάνη της Κάρλας. Στα 11 χλμ. από τα Κανάλια ο δρόμος διακλαδίζεται. Αν πάτε δεξιά θα βγείτε στο Βένετο (13 χλμ.), ενώ αριστερά στο Κεραμίδι (6 χλμ.) και στο θαλασσινό επίνειό του, το Καμάρι.
Το Κεραμίδι του Αιγαίου:
Το Κεραμίδι αν και κτισμένο σε ύψος 350 μέτρων στις πλαγιές του Μαυροβουνίου, είναι ένα τυπικό πηλιορείτικο χωριό. Τ’ αυτοκίνητα δεν μπαίνουν μέσα στον οικισμό. Έτσι θα πρέπει ν’ αφήσετε το όχημά σας και να συνεχίσετε για λίγο με τα πόδια μέχρι την πλατεία. Πιθανόν οι πρώτοι οικιστικοί πυρήνες να δημιουργηθήκαν πριν από 3 αιώνες, κυρίως από κατατρεγμένους χωρικούς του κάμπου και φυγάδες που αποζητούσαν εδώ  την ελευθερία τους από την καταπίεση των Τούρκων.
Σήμερα η καρδιά του χωριού κτυπά στην πλατεία «Αλωνάκι» ή Λέοντος Μελά όπως αναφέρει η ταμπέλλα, η οποία όπως συνηθίζεται στους πηλιορείτικους οικισμούς, σκιάζεται από θεόρατα πλατάνια.
Φυσική συνέχεια της απολαυστικής πλατείας αποτελεί το προαύλιο του σχολείου όπου βρίσκεται και ο ναός του Αγίου Γεωργίου – ρυθμού βασιλικής- που κτίσθηκε το 1787- σε σημείο “μπαλκόνι” στο Αιγαίο.
Σημαντικό θεωρείται το πανηγύρι που γίνεται την ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου, όπου προσφέρονται μαγειρεμένα σφάγια, προσφορά των κτηνοτρόφων της περιοχής.

Βένετο, το κρυφό χωριό:  
Το Βένετο βρίσκεται νοτιοανατολικά από το Κεραμίδι και βόρεια από τη Ζαγορά, κρυμμένο σ’ ένα πυκνό δάσος που σχηματίζουν δρυς, καστανιές, ρείκια, κουμαριές και διάφοροι άλλοι θάμνοι της μεσογειακής μακίας. Το χωριό απλώνει τις αραιές γειτονιές του σε μια σχετικά μεγάλη έκταση μέσα στην πλαγιά του βουνού χωρίς όμως να προσφέρει άπλετη θέα στη θάλασσα. Αξίζει να δείτε την εκκλησία της Υπαπαντής του Χριστού (χτισμένη το 1767) και να περιπλανηθείτε στις καταπράσινες εξοχές του.
Τα μονοπάτια που παλιότερα συνέδεαν μεταξύ τους το Βένετο με τα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου και το Βόλο σήμερα  προτείνονται για πεζοπορικές αναζητήσεις. Στο χωριό λειτουργούν ταβερνάκια που όσο πλησιάζει το καλοκαίρι γεμίζουν όλο και περισσότερους θαμώνες, ντόπιους και ξένους. Καιρού επιτρέποντος εκδρομικά σκάφη ξεκινούν από τον Αγιόκαμπο για να πραγματοποιήσουν ημερήσιες εκδρομές προς τις απόκρημνες  ακτές του βόρειου Πηλίου, τις θαλασσοσπηλιές και τις κρυφές παραλίες που απλώνονται ανάμεσα σε Χορευτό και Καμάρι. Η περιοχή ήταν γνωστή από τα αρχαία χρόνια και τότε ονομαζόταν «Ιπνοί». Πληροφορίες για εκδρομές με σκάφος www.mammal.gr.
Η Παραλία Καμάρι:

Οι κοντινές εκδρομές:
Βόλος – Κεραμίδι (εναλλακτική διαδρομή): Βατός δρόμος που να συνδέει τη Ζαγορά και το Πουρί με το Κεραμίδι, αλλά και το Βένετο δεν υπάρχει. Όποιος θέλει να περιηγηθεί σε αυτήν την πραγματικά ενδιαφέρουσα περιοχή του Πηλίου και ν’ ανακαλύψει τις παραλίες και τα χωριά της, θα πρέπει ν’ ακολουθήσει πορεία εντελώς διαφορετική από αυτήν που συνηθίζεται για τα γνωστά θέρετρα.  Ξεκινώντας λοιπόν από το Βόλο θα στραφείτε βορειοανατολικά ακολουθώντας έναν ασφάλτινο, στενό και αρκετά δύστροπο δρόμο. Περνάτε από τα χωριά Μελισσάτικα, Γλαφυρά και Κερασιά. Εδώ αξίζει μια σύντομη παράκαμψη για να επισκεφθείτε τον απομονωμένο οικισμό της Άνω Κερασιάς (7 χλμ. άσφαλτος). Από Κερασιά θα βγείτε στα Κανάλια και συνεχίζετε όπως περιγράφουμε παραπάνω.
Από το Κεραμίδι στο Πολυδέντρι: Κατηφορίζοντας από το Κεραμίδι προς το Καμάρι ένας στενός και κακός χωματόδρομος (βατός την άνοιξη μόνο με 4χ4) κατευθύνεται βόρεια και συνοδεύει τη δυσπρόσιτη ακτογραμμή που σχηματίζεται από κάθετα απότομα βράχια, χαράδρες, γκρεμούς και βαθιά νερά. Στο μέσο περίπου της απόστασης θα δείτε τα παλιά ενετικά μεταλλεία δίπλα στη θάλασσα και προσεκτικά θα κατηφορίσετε μέχρι την ακροθαλασσιά. Άσφαλτο θα πατήσετε και πάλι στην παραλία του Ρακοπόταμου από όπου θα συνεχίσετε για Πολυδέντρι – Αγιόκαμπο.
Τη μονή Σουρβιάς (4χ4):  
Λίγο πριν μπείτε στο χωριό Κερασιά (ερχόμενοι από Βόλο) θα ρωτήσετε να σας δείξουν το δρόμο για τη μονή Σουρβιάς. Θα πατήσετε χωματόδρομο και θα βρεθείτε να περιπλανιέστε σ’ ένα μεσαίου υψομέτρου (400-500 μ.) τοπίο, κατάφυτο από οπωρώνες, πλατάνια, βελανιδιές, σκίνους και κουμαριές. Η χρήση ενός καλού χάρτη ή ακόμη καλυτέρα GPS, θ’ αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη. Παρόλα αυτά αξίζει τον κόπο. Το μοναστήρι είναι από τα παλιότερα της Θεσσαλίας (16ος αι) και καθώς κουρνιάζει σε σημείο που σκιάζεται από θεόρατες βελανιδιές, κερδίζει τις εντυπώσεις.
Οι κυριότερες παραλίες:
Αι Γιάννης
Κατηφορίζοντας από το Κεραμίδι προς την ακτή, θα βρείτε το μικρό λιμάνι με μια μικροσκοπικών διαστάσεων παραλία. Λίγο βορειοτέρα ξεδιπλώνεται ανάμεσα στα βράχια, η σαφώς καλύτερη ακρογιαλιά του Αϊ Γιάννη που προσεγγίζεται με άσφαλτο. Η παραλία είναι στρωμένη με χοντρό βότσαλο κι όταν φυσά βορειοανατολικός άνεμος τα κύματα χτυπάνε με ορμή την ακτή.






Καμάρι: 
Ωστόσο την «top» παραλία της περιοχής του Κεραμιδιού θα τη βρείτε στο Καμάρι που ακουμπά στις βορειότερες παρυφές του Πηλίου, ανάμεσα σε βράχια και πυκνό πλατανόδασος (5 χλμ. άσφαλτος). Ένα μικρό ρέμα με ροή νερού όλο το χρόνο, κατεβαίνει από το βουνό και δίνει μια ανάσα δροσιάς στην κατάφυτη περιοχή. Υπάρχουν  ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβερνάκια και ένα καφέ πάνω στο κύμα, στο νότιο τμήμα της ακτής.


Βένετο:
Το χωριό Βένετο καθώς είναι κτισμένο σε απόκρημνη πλαγιά του Πηλίου δεν προσφέρει εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα. Οι ντόπιοι κατηφορίζουν το χωματόδρομο (3 χλμ.) ως τη μικροσκοπική ακτή Κουλούρι η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για τις βάρκες. Λίγο βορειοτέρα ξεχωρίζει η μαγευτική ακρογιαλιά Πετρομέλισσο που είναι στρωμένη με ψιλό βοτσαλάκι και πλαισιωμένη από ολόλευκα βράχια. Εδώ θα έρθετε ακολουθώντας δύσβατο χωματόδρομο που ξεκινά από τα τελευταία σπίτια του Βένετου.

Πρέπει να ξέρετε:
Πίσω στην ιστορία: Σύμφωνα με ορισμένους μελετητές το Κεραμίδι έχει πολύ παλιά ιστορία. Μάλιστα κάποιοι, μάλλον παρακινδυνευμένα, τοποθετούν εδώ την αρχαία Κασθαναία, πόλη που αναφέρουν τόσο ο Ηρόδοτος, όσο και ο Στράβωνας.
Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας:
Στο χωριό Κανάλια λειτουργεί το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας (πρόσφατα ανακαινισμένο) που έχει ενταχθεί στους καταλόγους μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού.  Οι επισκέπτες εκτός από το σπουδαίο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, θα δουν σε μακέτα μια μικρογραφία της παλιάς λίμνης Κάρλας, τα «καράβια» -βάρκες- και τα σύνεργα των ψαράδων. Στο χώρο του Μουσείου λειτουργεί παιδικό εργαστήρι, υπάρχει τμήμα ιστορίας και μυθολογίας και τμήμα Φυσικής Ιστορίας. Το Μουσείο είναι ανοικτό για το κοινό κάθε Κυριακή πρωί από 10:30΄ως 14:00΄, ενώ οι ομαδικές επισκέψεις γίνονται κατόπιν συνεννοήσεως. Τιμή εισιτηρίου: 3 € & για ομαδικές επισκέψεις: 1,5 € www.mouseiokarlas.gr
Μονή Φλαμπουρίου:
Aπό το χωριό Κερασιά που θα συναντήσετε πάνω στο δρόμο Βόλου – Κεραμιδιού, θα στρίψετε δεξιά για το έρημο χωριό Άνω Κερασιά. Ακολουθήστε τον κακό χωματόδρομο που καταλήγει στην αρχή του μονοπατιού το οποίο οδηγεί στο μοναστήρι του Φλαμπουρίου. Θα περπατήσετε περίπου 30 λεπτά μέσα σε πυκνόφυτο δάσος οξιάς και θα βρεθείτε στο μοναστήρι (16ος αιώνας) που βρίσκεται σε ύψος 600 μέτρων. Επίσης μπορείτε να έρθετε και από το Βένετο ακολουθώντας για 4 χλμ.  το σημαδεμένο, αλλά αρκετά επίπονο λόγω ανηφόρας μονοπάτι (2 με 2,5 ώρες).

Που θα μείνετε:
Στο Βένετο ο μοναδικός ξενώνας που υπήρχε ανέστειλε την λειτουργία του και τη μόνη λύση διαμονής δίνει το Καμάρι όπου θα βρείτε τα  ενοικιαζόμενα διαμερίσματα «Τζόνος» πλήρως εξοπλισμένα (κουζίνα, ψυγείο, tv κλπ) 45 τ.μ. το καθένα, ιδανικά για οικογένειες (24280 73765 & 6932018782 www.tsonos.gr) ακόμη δωμάτια «Νησάκι» (24280 73724) και  «Λιάκος» (24280 73882).

Που θα φάτε:
Στο Κεραμίδι στην πλατεία στο «Αλωνάκι» κάτω από τη σκιά των πλατάνων η ψησταριά “Ο Μητσάρας” (24280 73721) & δίπλα με τραπεζάκια στη λιθόστρωτη βεράντα βρίσκεται το ουζερί-μεζεδοπωλείο του Τραγουδάρα, (24280 73729). Επίσης στην πλατεία στο εστιατόριο “Το πέτρινο” (24280 73761).
Για καφέ θα πάτε στα “Το Αγνάντιο” και “Concerto”.
Στο Καμάρι στην πλατεία, πέντε μέτρα από τη θάλασσα βρίσκεται το εστιατόριο “Καμάρι” όπου θα φάτε και φρέσκο ψάρι (24280 73873). Το εστιατόριο, “Ο Κώστας” διαθέτει δροσερή, ευχάριστη βεράντα που κοιτά τη θάλασσα (24280 73724).
Στην άκρη της παραλίας, σε ιδανική θέση για καφέ και ποτό θα βρείτε το beach Bar, “Ο Μοντεχρήστος”. Στην παραλία του Αη Γιάννη το ταβερνάκι του Σπύρου ανοίγει από το Μάιο και μετά. Στο χωριό Κανάλια στην πλατεία εστιατόριο “Ροζάριο” ανοικτό και τις καθημερινές και η ψησταριά “Κάρλα”. Στην πλατεία του Βένετου το καλοκαίρι λειτουργούν δύο ψησταριές-καφέ.
 
Πηγή: