Translate

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Λιχαδονήσια: Oι μικρές Σεϋχέλες της Εύβοιας!!

Σύμφωνα με τη μυθολογία η σύζυγος του Ηρακλή η Διηάνειρα, νομίζοντας ότι είναι απατημένη, του έστειλε με τον Λίχα έναν δηλητηριασμένο χιτώνα. Τη στιγμή που ο Ηρακλής φόρεσε το χιτώνα και άρχισε να υποφέρει από τους πόνους άρπαξε τον υπηρέτη και τον εκσφενδόνισε προς την θάλασσα. Τα μέλη του έπεσαν γύρω από το ακρωτήρι Κήναιο, όπου ο Ποσειδώνας τα μεταμόρφωσε σε μικρά νησάκια, γνωστά σήμερα ως Λιχαδονήσια Πηγή: www.lifo.gr
Σύμφωνα με τη μυθολογία η σύζυγος του Ηρακλή η Διηάνειρα, νομίζοντας ότι είναι απατημένη, του έστειλε με τον Λίχα έναν δηλητηριασμένο χιτώνα. Τη στιγμή που ο Ηρακλής φόρεσε το χιτώνα και άρχισε να υποφέρει από τους πόνους άρπαξε τον υπηρέτη και τον εκσφενδόνισε προς την θάλασσα. Τα μέλη του έπεσαν γύρω από το ακρωτήρι Κήναιο, όπου ο Ποσειδώνας τα μεταμόρφωσε σε μικρά νησάκια, γνωστά σήμερα ως Λιχαδονήσια Πηγή: www.lifo.gr
Σύμφωνα με τη μυθολογία η σύζυγος του Ηρακλή η Διηάνειρα, νομίζοντας οτι είναι απατημένη, του έστειλε με τον Λίχα έναν δηλητηριασμένο χιτώνα. Τη στιγμή που ο Ηρακλής φόρεσε το χιτώνα και άρχισε να υποφέρει από τους πόνους άρπαξε τον υπηρέτη και τον εκσφενδόνισε προς την θάλασσα. Τα μέλη του έπεσαν γύρω από το ακρωτήρι Κήναιο, όπου ο Ποσειδώνας τα μεταμόρφωσε σε μικρά νησάκια, γνωστά σήμερα ως Λιχαδονήσια.
Στην πραγματικότητα οι νησίδες είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας και ένα μεγάλο τμήμα τους βυθίστηκε από σεισμό που έγινε το 426 π.Χ.
 
Οι Λιχάδες ή Λιχαδονήσια είναι συστάδα 7 μικρών νησίδων στα βορειοδυτικά της Εύβοιας μεταξύ του Μαλιακού και του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου. Βρίσκονται μεταξύ του οικισμού της Λιχάδας από την πλευρά της Εύβοιας, και των Καμένων Βούρλων από την πλευρά της Φθιώτιδας. Σήμερα αυτά τα νησάκια αποτελούν ιδανικό προορισμό για μονοήμερες θαλάσσιες εκδρομές και εξερευνήσεις και είναι σχεδόν πάντα γεμάτα με κόσμο που απολαμβάνει τα πεντακάθαρα νερά και το απίστευτης ομορφιάς τοπίο.

Τα νησιά κατοικούνταν στο παρελθόν. Στο νότιο τμήμα της Μανόλιας διασώζονται ακόμα κτίσματα από τον οικισμό του νησιού. Ο πληθυσμός των νησιών έφτανε τους 70 κατοίκους το 1928 ενώ από την δεκαετία του 1960 και μετά ο οικισμός σχεδόν εγκαταλείφθηκε.
Το νησάκι Μονολιά είναι μακρόστενο και έχει ένα μικρό όρμο που χρησιμεύει ως φυσικό λιμάνι. Η πρόσβαση γίνεται με τα καραβάκια "Λιχαδονήσια Ι" και "Λιχαδονήσια ΙΙ"που καθημερινά πραγματοποιούν δρομολόγια από τα Καμένα Βούρλα. Όσοι έχουν δικό τους σκάφος μπορούν να προσεγγίσουν το νησί και από την απέναντι πλευρά του Μαλιακού όπου βρίσκονται τα παραθαλάσσια χωριά Ράχες, Αχλάδι και Καραβόμυλος ή ακόμη και από την Εύβοια.
Η παραλία και τα νερά στα Λιχαδονήσια είναι ίσως από τα ομορφότερα στην περιοχή. Χρυσή άμμος και γαλαζοπράσινες αποχρώσεις συνθέτουν το τοπίο του πανέμορφου σημείου που θα απολαύσετε το μπάνιο σας. Τα νερά είναι σχετικά ζεστά και ρηχά για αρκετά μέτρα από την ακτή. Υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά θα πρέπει να είστε εκεί σχετικά νωρίς ώστε να πιάσετε μια καλή θέση μιας και η παραλία είναι μικρή και οι επισκέπτες, ειδικά το Σαββατοκύριακο, είναι πολλοί. Πάντως η παραλία ενδείκνυται και για πετσέτα κάτω, ενώ αρκετοί που προσεγγίζουν το σημείο με δικό τους σκάφος ξοδεύουν το χρόνο τους πάνω σε αυτό, κάνοντας πιο πριβέ βουτιές.
Για τα απαραίτητα, υπάρχει εδώ και χρόνια η καντίνα του νησιού την οποία διαχειρίζεται η οικογένεια Λυμπέρη. Εκτός από καφέ (εδώ μη ζητήσετε φρέντο γιατί ο φραπέ είναι ο μόνος κρύος καφές που σερβίρεται), νερό, παγωμένες μπύρες και αναψυκτικά, πίσω από την καντίνα υπάρχουν μονίμως αναμμένα κάρβουνα. Το must είναι τα σουβλάκια και το ψητό καλαμάρι το οποίο είναι τραγανό και συνοδεύεται με όσα ούζα αντέχετε. Σαγανάκι, χταπόδι και ενίοτε σαρδέλες βρίσκονται επίσης στο μενού και οι δίσκοι πηγαινοέρχονται από την παραλία στο μπαρ όλη μέρα. Πηγή: www.lifo.gr
Για τα απαραίτητα, υπάρχει εδώ και χρόνια η καντίνα του νησιού την οποία διαχειρίζεται η οικογένεια Λυμπέρη. Εκτός από καφέ (εδώ μη ζητήσετε φρέντο γιατί ο φραπέ είναι ο μόνος κρύος καφές που σερβίρεται), νερό, παγωμένες μπύρες και αναψυκτικά, πίσω από την καντίνα υπάρχουν μονίμως αναμμένα κάρβουνα. Το must είναι τα σουβλάκια και το ψητό καλαμάρι το οποίο είναι τραγανό και συνοδεύεται με όσα ούζα αντέχετε. Σαγανάκι, χταπόδι και ενίοτε σαρδέλες βρίσκονται επίσης στο μενού και οι δίσκοι πηγαινοέρχονται από την παραλία στο μπαρ όλη μέρα. Πηγή: www.lifo.gr
Για τα απαραίτητα, υπάρχει εδώ και χρόνια η καντίνα του νησιού την οποία διαχειρίζεται η οικογένεια Λυμπέρη. Εκτός από καφέ (εδώ μη ζητήσετε φρέντο γιατί ο φραπέ είναι ο μόνος κρύος καφές που σερβίρεται), νερό, παγωμένες μπύρες και αναψυκτικά, πίσω από την καντίνα υπάρχουν μονίμως αναμμένα κάρβουνα. Το must είναι τα σουβλάκια και το ψητό καλαμάρι το οποίο είναι τραγανό και συνοδεύεται με όσα ούζα αντέχετε. Σαγανάκι, χταπόδι και ενίοτε σαρδέλες βρίσκονται επίσης στο μενού και οι δίσκοι πηγαινοέρχονται από την παραλία στο μπαρ όλη μέρα. Πηγή: www.lifo.gr
α, υπάρχει εδώ και χρόνια η καντίνα του νησιού την οποία διαχειρίζεται η οικογένεια Λυμπέρη. Εκτός από καφέ (εδώ μη ζητήσετε φρέντο γιατί ο φραπέ είναι ο μόνος κρύος καφές που σερβίρεται), νερό, παγωμένες μπύρες και αναψυκτικά, πίσω από την καντίνα υπάρχουν μονίμως αναμμένα κάρβουνα. Το must είναι τα σουβλάκια και το ψητό καλαμάρι το οποίο είναι τραγανό και συνοδεύεται με όσα ούζα αντέχετε. Σαγανάκι, χταπόδι και ενίοτε σαρδέλες βρίσκονται επίσης στο μενού και οι δίσκοι πηγαινοέρχονται από την παραλία στο μπαρ όλη μέρα Πηγή: www.lifo.gr


Για τα απαραίτητα, υπάρχει εδώ και χρόνια η καντίνα του νησιού την οποία διαχειρίζεται η οικογένεια Λυμπέρη. Εκτός από καφέ (εδώ μη ζητήσετε φρέντο γιατί ο φραπέ είναι ο μόνος κρύος καφές που σερβίρεται), νερό, παγωμένες μπύρες και αναψυκτικά, πίσω από την καντίνα υπάρχουν μονίμως αναμμένα κάρβουνα. Το must είναι τα σουβλάκια και το ψητό καλαμάρι το οποίο είναι τραγανό και συνοδεύεται με όσα ούζα αντέχετε. Σαγανάκι, χταπόδι και ενίοτε σαρδέλες βρίσκονται επίσης στο μενού και οι δίσκοι πηγαινοέρχονται από την παραλία στο μπαρ όλη μέρα. Πηγή: www.lifo.gr
Για τα απαραίτητα, υπάρχει εδώ και χρόνια η καντίνα του νησιού την οποία διαχειρίζεται η οικογένεια Λυμπέρη. Εκτός από καφέ (εδώ μη ζητήσετε φρέντο γιατί ο φραπέ είναι ο μόνος κρύος καφές που σερβίρεται), νερό, παγωμένες μπύρες και αναψυκτικά, πίσω από την καντίνα υπάρχουν μονίμως αναμμένα κάρβουνα. Το must είναι τα σουβλάκια και το ψητό καλαμάρι το οποίο είναι τραγανό και συνοδεύεται με όσα ούζα αντέχετε. Σαγανάκι, χταπόδι και ενίοτε σαρδέλες βρίσκονται επίσης στο μενού και οι δίσκοι πηγαινοέρχονται από την παραλία στο μπαρ όλη μέρα. 
Τα δρομολόγια προς τα Λιχαδονήσια συνεχίζονται έως και τον Σεπτέμβριο από το Λιμάνι των Καμένων Βούρλων. Η διαδρομή με τα καραβάκια είναι μοναδική μιας και περιλαμβάνει ξενάγηση σε όλο το σύμπλεγμα και υπάρχει πιθανότητα να συναντήσετε από δελφίνια έως και φώκιες. Η περιοχή προσφέρεται για υποβρύχιο ψάρεμα, θαλάσσια σπορ και καταδύσεις. Στη Μονολιά σώζονται ερείπια τειχών θεμέλια σπιτιών και ερείπια χριστιανικής εκκλησίας στο βυθό της θάλασσας ενώ στη Μεγάλη Στρογγυλή σώζονται λείψανα ρωμαϊκού υδραγωγείου.
Για τα απαραίτητα, υπάρχει εδώ και χρόνια η καντίνα του νησιού την οποία διαχειρίζεται η οικογένεια Λυμπέρη. Εκτός από καφέ (εδώ μη ζητήσετε φρέντο γιατί ο φραπέ είναι ο μόνος κρύος καφές που σερβίρεται), νερό, παγωμένες μπύρες και αναψυκτικά, πίσω από την καντίνα υπάρχουν μονίμως αναμμένα κάρβουνα. Το must είναι τα σουβλάκια και το ψητό καλαμάρι το οποίο είναι τραγανό και συνοδεύεται με όσα ούζα αντέχετε. Σαγανάκι, χταπόδι και ενίοτε σαρδέλες βρίσκονται επίσης στο μενού και οι δίσκοι πηγαινοέρχονται από την παραλία στο μπαρ όλη μέρα. Πηγή: www.lifo.gr
Για καταδυτικές εκδρομές θα σας φανεί χρήσιμο το 
Για περισσότερες πληροφορίες και δρομολόγια μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα