Translate

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Αλμπερομπέλο...το χωριό με τους χιλιάδες τρούλους!!


Το καταπληκτικό Αλμπερτομπέλο στη ΝότιαΙταλία. Ένα χωριό οπου τα σπίτια του έχουν κυκλικούς τοίχους και τρούλους. Αξίζει τον κόπο να γνωρίσετε τα υπέροχα χωρία της Απουλίας στη Νότια Ιταλία. Μέρη που θυμίζουν πολύ Ελλάδα. Έχουμε ίδιο κλίμα και ίδιο φυσικό περιβάλλον.
Όμορφοι τόποι που έχουν το χρώμα τη Πελοποννήσου.Κατάφυτες οι περιοχές από ελιές και αμπέλια.Το μέρος αυτό μοιάζει σαν να βγήκε από το παραμύθι της χιονάτης με τους εφτά νάνους.Όλα τα κτήρια του χωριού είναι μικρά κατάλευκα κτίσματα με πέτρινους τρούλους για σκεπές και στην κορυφή  υπάρχει μια προεξοχή.
Αυτή η προεξοχή είναι το στήριγμα της σκεπής.Κάθε τόσο τραβούν την προσοχή ένα ή δύο μαζί ιδιόμορφα κτίσματα, πέτρινα, χαμηλά, με κωνικές στέγες φτιαγμένες από πέτρες τοποθετημένες κυκλικά, έτσι ώστε το κάθε επίπεδο να στηρίζει το ανώτερό του, καταλήγοντας στην κορυφή του κώνου. Οι περιβόητοι Τρούλοι της Πούλιας βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλες τις επαρχίες της, από τα περίχωρα του Μπάρι και του Μπρίντεζι μέχρι τον Τάραντα, την πιο γνωστή ελληνική πόλη της Μάνια Γκρέτσια, με χαρακτηριστικότερο τόπο συγκέντρωσής τους το Aλμπερομπέλο, την ονομαζόμενη Πρωτεύουσα των Τρούλων.
Δεν ξέρει κανείς με βεβαιότητα από πού κρατάει αυτή η παράδοση για τους τρούλους. Μια εκδοχή είναι ότι πρωτοχτίστηκαν τέτοια σπίτια στη συγκεκριμένη περιοχή πριν από 5.000 χρόνια, κατά τη νεολιθική εποχή και από τότε συνεχίζουν ακατάπαυστα να χτίζουν τα σπίτια με αυτό τον τρόπο τηρώντας την παράδοση. Μια πιο σύγχρονη εκδοχή είναι να κτίστηκε ο οικισμός κατ’ αυτό τον τρόπο την εποχή του μεσαίωνα.Εκείνη την περίοδο φορολογούσαν τα σπίτια που είχαν σκεπές.
Οι κάτοικοι της περιοχής που ήταν σε συνεχή σύγκρουση με το κράτος εξ’ ου και το Alberobello από το Λατινικό alber belli,  που σημαίνει δάσος πολέμου, έφτιαξαν τους τρούλους στα σπίτια τους με τέτοιο τρόπο, ώστε όταν τους ειδοποιούσαν ότι έρχονται οι εισπράκτορες των φόρων,  να τραβάνε τον πίρο που βρίσκεται στην κορυφή του σπιτιού και να αφαιρείται εύκολα ο τρούλος, με αποτέλεσμα να μένουν ξεσκέπαστα τα σπίτια και ως εκ’ τούτου να μη θεωρούνται κατοικήσιμα κι έτσι να μη πληρώνουν φόρους στο κράτος.Τα σπίτια είναι στρογγυλά και όλα ασπρισμένα. Το άσπρισμα το κάνουν για δύο λόγους.
Για καθαριότητα και για δροσιά αφού το καλοκαίρι στην περιοχή είναι ζεστό όπως ακριβώς και σ’ εμάς στην Ελλάδα. Κάθε σπίτι έχει δύο με τρία δωμάτια. Ακόμη και τα ξενοδοχεία είναι σε αυτό το στυλ, κάθε δωμάτιο είναι σαν καμπάνα, με το δικό του τρούλο. Το Alberobello είναι μια πανέμορφη περιοχή, αμιγώς τουριστική. Η Unesco την έχει εντάξει στις περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς και είναι υπό την προστασία της. Απαγορεύεται να υπάρξει αλλοίωση του τοπίου. Το Αlberobello το επισκέπτονται πάρα πολλοί τουρίστες κάθε χρόνο από κάθε γωνιά της γης. Βρίσκεται ΒΔ του Brindisi σε απόσταση 77 χιλιομέτρων προς το Bari.
Όταν  το επισκεφθείτε να αναζητήσετε την εκκλησία του  Αγίου Αντωνίου της Padova. Ακόμη κι αυτή είναι χτισμένη με τον παραδοσιακό τρούλο. Όσο για τα λευκά συμβολα που βλέπετε στους πέτρινους τρούλους, είναι οικόσημα. Κάθε οικογένεια είχε το δικό της σύμβολο και το διατηρούν μέχρι και σήμερα. Για φαγητό σας προτείνω το καταπληκτικό εστιατόριο truly d’ oro το οποίο έχει βραβευθεί με τρία βραβεία Michelin. Μη σας τρομάξουν τα βραβεία του, οι τιμές του είναι χαμηλότερες από πολλά Ελληνικά σουβλατζίδικα με στυλ.Η ποικιλία των πιάτων του θα σας καταπλήξουν.
Αν συνεχίσετε την περιήγηση στην Puglia να επισκεφθείτε μια επίσης καταπληκτική περιοχή που κι αυτή θυμίζει Ελλάδα και μάλιστα μοιάζει με τη Μονεμβασιά. Είναι το Polignano a Mare. Μιας άλλης αγριότητας πόλη που τη χτυπούν τα άγρια κύματα της Αδριατικής και σμιλεύουν τους βράχους πάνω στους οποίους είναι χτισμένη.
 
 
Εντυπωσιακό το εστιατόριο Ristorante Grotta Palazzese  με μοναδική θέα στη θάλασσα της Αδριατικής. Ένα εστιατόριο υπόσκαφο, με τα πρώτα τραπέζια του να βρίσκονται στην άκρη της καλντέρας.
Κι αυτή τουριστική περιοχή και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πριν το λιμάνι του Bari. Στο δρόμο προς το Polignano a Mare συναντάτε τον κάμπο του Monopoli, μια περιοχή με 60 εκατομμύρια ελαιόδενδρα, κάτι σαν τον κάμπο της Μεσσηνίας με τις ατέλειωτες εκτάσεις με ελαιόδενδρα. Το μεσαιωνικό χωριό Αλμπερομπέλο έχει ανακηρυχθεί από την Unesco ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Αν επισκεφθείτε τη Νότια Ιταλία, ένα πέρασμα από εκεί είναι επιβεβλημένο! θα σας μαγέψει από το πρώτο βλέμμα.
Οι trulli, τα σπίτια με το κωνικό σχήμα που θυμίζουν το σπιτάκι των εφτά νάνων έχουν μακρά ιστορία. Το όνομά τους προέρχεται από τη βυζαντινή λέξη turris ή από τον ελληνικό θόλο. Στον 16ο αιώνα αυτή η περιοχή ονομαζόταν χαρακτηριστικά “Το Δάσος” και προσφέρθηκε σαν δώρο από τον Φερδινάνδο της Αραγωνίας στον Οίκο των Aκουαβίβα του Κονβερσάνο για τις απώλειες που είχαν υποστεί κατά την υπεράσπιση της χώρας από τις επιδρομές των Τούρκων. Οι χωρικοί που κατέκλυσαν “το Δάσος” για να καλλιεργήσουν την πλούσια γη, ήταν ευνοημένοι ως προς τη σοδειά, αφού μόνο ένα πολύ μικρό μερίδιό της αποδιδόταν ως δασμός. Όμως δεν τους επέτρεπαν να έχουν μόνιμη ιδιοκτησία, γι αυτό κατασκεύασαν αυτά τα πρόχειρα αλλά εργονομικά καταλύματα για να προστατευτούν από το κρύο και τη ζέστη.
Οι ενδιαφέρουσες διαδρομές στα δρομάκια θα σας οδηγήσουν στην περιοχή Rione Monti όπου βρίσκονται περίπου χίλιοι τρούλοι.
Πως θα φτάσετε:
Από την Πάτρα ή την Ηγουμενίτσα θα περάσετε στο Μπάρι με τα υπερσύγχρονα φέριμποτ. Με μια εύκολη αναζήτηση τιμών θα μπορέσετε να αποφασίσετε αν σας συμφέρει να πάρετε το δικό σας αυτοκίνητο ή είναι οικονομικότερο να νοικιάσετε κάποιο στο Μπάρι. Το ταξίδι διαρκεί 14½ ώρες, αναχωρώντας από Πάτρα στις 18.00 και φτάνοντας στο Μπάρι στις 07.30 ώρα Ιταλίας (μία ώρα πίσω από Ελλάδα). Η απόσταση από το Μπάρι στο Aλμπερομπέλο είναι περίπου 40 με 45 λεπτά σε δρόμο καλό χωρίς στροφές και ανηφόρες.