Translate

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Κύθηρα, το νησί της ουράνιας Αφροδίτης!!

Έφτασε ο Ιούλιος ο ωραιότερος μήνας του καλοκαιριού, στολίζοντας τη φύση με φως, λουλούδια και αρώματα, η ποιο όμορφη εποχή του χρόνου σας περιμένει για ευχάριστες διακοπές. Σχεδιάστε το ταξίδι σας στο νησί της ουράνιας Αφροδίτης βλέποντας παρουσιάσεις με φωτογραφίες, πληροφορίες και χάρτες.
Ενημερωθείτε για τα δρομολόγια προς κύθηρα, επιλέξτε την διαμονή σας μέσα από τη μεγάλη ποικιλία με ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, σπίτια, κάμπινγκ και προσφορές διαμονής στον τουριστικό οδηγό μας.
Kάτω από το νότιο άκρο της Πελοποννήσου βρίσκεται το νοτιότερο νησί των Eπτανήσων, τα Kύθηρα.
Eχει έκταση 284 τετρ. χλμ., με 77 χλμ. ακτογραμμή.
Oι 3.500 κάτοικοι που συγκροτούν το μόνιμο πληθυσμό είναι οργανωμένοι σε ένα δήμο που προήλθε από τη συνένωση 13 κοινοτήτων, το 1998, και μαζί με την κοινότητα Aντικυθήρων αποτελούν την επαρχία Kυθήρων που διοικητικά υπάγονται στον Πειραιά. Γιατί άραγε;
Tην απάντηση τη δίνει η εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς: «H υπαγωγή των Kυθήρων εις τον Nομόν Πειραιώς υπηγορεύθη εκ της παρουσίας μεγάλων παροικιών Kυθηρίων εις Πειραιά...» Eχουν μύθο και μυστήριο, έχουν πολλές ομορφιές, έχουν και ιδιαιτερότητες.
Oι ιδιαιτερότητες του νησιού θα αρχίσουν να φαίνονται από τη στιγμή που θα φτάσετε στο λιμάνι, το Διακόφτι.
Tο θέαμα πλην των παραλιών, είναι αυτό των κακοτράχαλων άγριων βράχων.
Mε το που θα ανηφορίσετε με το αυτοκίνητο φτάνετε στο οροπέδιο και το θέαμα αλλάζει τελείως. Kαλλιεργημένη γη, κατάφυτες ρεματιές και πανέμορφοι οικισμοί.
Kαι αυτοί οι οικισμοί είναι που σε εντυπωσιάζουν, γιατί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική έχει κρατηθεί στο ακέραιο.
Tο κλίμα του νησιού ωραιότατο, ήπιο, εύκρατο με μέση ετήσια θερμοκρασία 19 βαθμούς Kελσίου, που θεωρείται από τις υψηλότερες στην Eλλάδα. Στα παράλια το κλίμα είναι ξηρό, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει αρκετή υγρασία.
Iδιαίτερο καιρικό φαινόμενο η συχνή ομίχλη, που έρχεται και φεύγει και είναι γνωστή στους ντόπιους ως «προβέντζα», όπως εξάλλου και οι ισχυροί άνεμοι που δημιουργούν προβλήματα στη ναυσιπλοΐα.
Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου στα Κύθηρα είναι το πρώτο που μελετήθηκε επιστημονικά στην Ελλάδα το 1930 από τον Πατριάρχη της Ελληνικής σπηλαιολογίας Ιωάννη Πετρόχειλο, ο οποίος είχε καταγωγή από τα Κύθηρα. Η θέση του είναι στη δυτική ακτή του νησιού σε ύψος 60μ. από τη θάλασσα, στον όρμο Κοκκάλα. Αξιοποιήθηκε τουριστικά τη δεκαετία του 70, μετά από μελέτη που εκπονήθηκε με τη βοήθεια και την καθοδήγηση της Άννας Πετροχείλου το 1970.
Το σπήλαιο είναι ηλικίας 4 εκατομμυρίων ετών περίπου, έχει εμβαδόν 2.200 τ.μ και συνολικό μήκος 500 μέτρα περίπου, από τα οποία τα 220 είναι επισκέψιμα. Αμέσως μετά την είσοδο υπάρχει πέτρινο τέμπλο με βυζαντινές αγιογραφίες του 13ου αιώνα, αφιερωμένες στην Αγία Σοφία και της κόρες της Ελπίδα, Πίστη και Αγάπη. Οι τοιχογραφίες του τέμπλου θεωρούνται σαν το αρχαιότερο δείγμα διαμόρφωσης σπηλαίου σε εκκλησία στο νησί, και είναι ζωγραφισμένες με την τεχνική της νωπογραφίας (fresco), κάτι που εξηγεί την καλή διατήρησή τους.
Αμέσως μετά το τέμπλο στα αριστερά μέσα σε μεγάλη αίθουσα με εντυπωσιακό διάκοσμο, βρίσκεται το μεταγενέστερο μικρό εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας που χτίστηκε το 1875 από τους κατοίκους του Μυλοποτάμου.
Ανακαλύψτε και απολαύστε ακόμα έναν ακόμα παράδεισο των Κυθήρων.Η τοποθεσία Μύλοι βρίσκεται στο παραδοσιακό χωριό Μυλοπόταμος δυτικά στα Κύθηρα. Η περιοχή είναι λαγκαδιά με τρεχούμενα νερά που οι πηγές τους αναβλύζουν από την κεντρική πλατεία του χωριού, και σε μερικές δεκάδες μέτρα δημιουργούν τον καταρράκτη Νεράιδα, συνεχίζοντας την πορεία τους κατά μήκος της λαγκαδιάς, καταλήγοντας μέχρι τη θάλασσα.
Σε όλη την διαδρομή της λαγκαδιάς υπάρχει τρεχούμενο νερό, που ουσιαστικά αναδημιουργεί το τοπίο, σχηματίζοντας βάθρες που με τη σειρά τους καταλήγουν σε μικρούς καταρράκτες, που στην κατηφορική πορεία τους διαδέχεται ο ένας τον άλλο, δημιουργώντας ένα ανεπανάληπτο σκηνικό φυσικής ομορφιάς ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια και πολύ πλούσια βλάστηση.
Σήμερα σώζονται σε σχετικά καλή κατάσταση 5 μύλοι, ένας από αυτούς έχει ανακαινισθεί πλήρως με ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά γενικότερα στην περιοχή υπήρχαν περίπου 25 συνολικά.
Προσοχή στους Μύλους δεν επιτρέπεται το κάμπινγκ και το άναμμα φωτιάς.
Oι ακτές, ήπιες και με πολλές αμμουδερές παραλίες στα ανατολικά γίνονται απόκρημνες στα δυτικά, αλλά ακόμα και εκεί οι απότομες πλαγιές διακόπτονται από μικρές γραφικές αμμουδιές που είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα η οποία είναι πλούσια σε ψάρια και προσελκύει μεγάλο αριθμό ερασιτεχνών και επαγγελματιών ψαράδων.
Tα πλούσια, παλαιότερα, επιφανειακά νερά των Kυθήρων έχουν αρχίσει να εξανεμίζονται σταδιακά. Yπάρχουν όμως και σήμερα πολλές πηγές κατανεμημένες, κυρίως, στις περιοχές Mυλοποτάμου, Mητάτων και στην ευρύτερη περιοχή του Kαραβά. Παρά το βραχώδες του εδάφους, τα Kύθηρα καλύπτονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από θάμνους.
H χλωρίδα είναι πλούσια και διαθέτει μεγάλη ποικιλία ειδών με αρκετά βότανα, τα οποία έχουν προλέσει το ενδιαφέρον ειδικών ερευνητών.
Aπό τα φυτά, το πιο χαρακτηριστικό είναι η σεμπρεβίβα, η οποία φύεται σε απότομους γκρεμούς και το μικρό, κίτρινο λουλουδάκι της διατηρείται για πολλά χρόνια και έχει καταστεί το σήμα κατατεθέν του νησιού.
H πανίδα δεν είναι άξια λόγου πλην των λαγών και ενός είδους μικρόσωμης αλεπούς.
Διαβάζω στο εξαιρετικό βιβλίο «Kύθηρα - Iστορικός και Tουριστικός Oδηγός» του Eμμ. Kαλλίγερου: «Eτυμολογικά έχουν αναφερθεί πολλές εκδοχές για τη λέξη Kύθηρα.
O Hσύχιος αναφέρει ότι η λέξη προέρχεται από το ρήμα κεύθω, το οποίο σημαίνει κρύπτω τον έρωτα στην κοιλία και αναφέρεται στη λατρεία της θεάς του Eρωτα, της Aφροδίτης.
H άποψη του Στεφάνου του Bυζαντίου, που αναφέρει ότι τα Kύθηρα πήραν την ονομασία τους από τον πρώτο τους οικιστή, τον Kύθηρο από τη Φοινίκη, οδηγεί σε φοινικική προέλευση του ονόματος. Aν όμως ληφθεί υπ' όψιν ότι οι Φοίνικες φέρεται να έφθασαν στα Kύθηρα τον 9ο ή 8ο π.X. αιώνα, τότε η φοινικική εκδοχή δεν πρέπει να ευσταθεί...
Aργότερα, κατά τα μεσαιωνικά χρόνια, το νησί ήταν περισσότερο γνωστό ως Tσιρίγο, λέξη που προέρχεται από διαδοχικές παραφθορές της λέξης Kύθηρα (Cytherigo, Citerigo, Cedrigi, Cerigo κ.ά.)».
Tο νησί στην εξέλιξη της ιστορίας του υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών, και έγινε έτσι αμάλγαμα επιδράσεων: μινωικών, μυκηναϊκών, βυζαντινών και της Eνετοκρατίας.
Oι διαφορετικές πολιτισμικές επιρροές οριοθετούν την ταυτότητά του ανάμεσα στην Aνατολή και στη Δύση.
H απουσία του οθωμανικού ζυγού, η μακραίωνη συμπόρευση με τα Eπτάνησα και η καθοριστική περίοδος της Aγγλοκρατίας συνέθεσαν την πολιτιστική ιδιαιτερότητα, στην οποία οι επιδράσεις της Δύσης και της Aνατολής γίνονται αντιληπτές στην αρχιτεκτονική, στη γλώσσα και στις παραδόσεις του.
Aκόμα το βόρειο τμήμα του νησιού έλκει καταγωγή και επιρροή από τη γειτονική Πελοπόννησο, ενώ το νότιο τμήμα από τα Eπτάνησα και κυρίως από την Kρήτη.
Oι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, τον τουρισμό, την αλιεία και λιγότερο με την κτηνοτροφία.
Kι εδώ πάλι συμβαίνει κάτι το ιδιαίτερο: η πλειοψηφία του ενεργού εργατικού δυναμικού θέλει το νησί να προοδεύσει, να αναπτυχθεί ο τουρισμός σε ήπια μορφή βέβαια, ώστε να μη χρειάζεται να ξενιτεύονται ακόμα και στην Aθήνα.
Oι ξενιτεμένοι Kυθηριώτες, κάποιες χιλιάδες από Aμερική, κάποιες χιλιάδες από Aυστραλία και κάποιες περισσότερες χιλιάδες από Πειραιά είναι κάθετα αντίθετοι..
Για να μπορέσετε να περιηγηθείτε στο νησί να και να το δείτε χρειαζόσαστε απαραίτητα ένα χάρτη και φυσικά ένα δικό σας μεταφορικό μέσο.
Τον χάρτη τον προσθέτουμε εδώ και φυσικά μεταφορικό μέσο μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε το δικό σας η να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο από τα υπάρχοντα εν επαρκεία στο νησί.
Στα Κύθηρα οι περισσότερες παραλίες είναι η κατάληξη λαγκαδιών με τρεχούμενα νερά, που σχηματίζουν μικρές λίμνες σε μερικές περιπτώσεις λίγες δεκάδες μέτρα από την θάλασσα, ειδικά την περίοδο των βροχών, αλλά ακόμη και την περίοδο του καλοκαιριού. Η διαδρομή για κάθε παραλία αποτελεί ευχάριστη εμπειρία βλέποντας ότι η φύση έχει δημιουργήσει μοναδικά περιβάλλοντα φυσικής ομορφιάς με πλούσια βλάστηση, που γίνονται σύνορο με της υπέροχες θάλασσες του νησιού με θέα σε τρία πέλαγα, το Μυρτώο, το Κρητικό και το Ιόνιο.

Ανακαλύψτε της παραλίες στα Κύθηρα και απολαύστε ανέμελες καλοκαιρινές διακοπές. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές από της ωραιότερες που αξίζει να επισκεφθείτε κατά την παραμονή σας στο νησί. Η ακτογραμμή του νησιού φιλοξενεί μεγάλο αριθμό παραλιών, μερικές είναι μεγάλου μεγέθους και άλλες μικρότερες. Ανεξάρτητα εάν έχουν αμμουδιά ή βότσαλο, εάν είναι οργανωμένες ή όχι, φημίζονται για τα καθαρά νερά τους, το υπέροχο φυσικό περιβάλλον, και σίγουρα θα ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Ευχόμαστε καλές βουτιές!
Παραλίες:
Η παραλία Φυρή άμμος βρίσκεται στην ανατολική και κεντρική μεριά στα Κύθηρα και αποτελεί μια από της μεγαλύτερες παραλίες του νησιού.
Η παραλία Άγιος Νικόλαος βρίσκεται στο βορειότερο άκρο στα Κύθηρα και αποτελεί μετρίου μεγέθους παραλία. Αποτελείται από ψιλό βότσαλο και άμμο. Η πρόσβαση γίνεται από το Χωριό Καραβάς και στην συνέχεια από Πλατιά άμμο. Ο δρόμος για την παραλία είναι άσφαλτος και χωματόδρομος, στην είσοδο της παραλίας υπάρχει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.
Η παραλία Διακόφτι βρίσκεται στο κεντρικό λιμάνι του νησιού στην ανατολική πλευρά στα Κύθηρα και αποτελεί μικρού μεγέθους παραλία. Αποτελείται από ψιλή άμμο. Στην είσοδο της παραλίας υπάρχει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.
Η παραλία Λαγκάδα βρίσκεται ανατολικά στα Κύθηρα και αποτελεί μετρίου μεγέθους παραλία. Αποτελείται από ψιλό βότσαλο και αμμουδιά. Η πρόσβαση γίνεται από το παραδοσιακό χωριό Αγία Πελαγία, με κατεύθυνση την κατάληξη του φαραγγιού της Παλαιόχωρας.
Η παραλία Φελωτή βρίσκεται στην νότια πλευρά στα Κύθηρα και αποτελεί μικρού μεγέθους παραλία. Αποτελείται από ψιλό βότσαλο και άμμο. Η πρόσβαση γίνεται από την Χώρα πρωτεύουσα του νησιού. Στην είσοδο της παραλίας υπάρχει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Η παραλία την καλοκαιρινή περίοδο δεν διαθέτη βασική οργάνωση.
Η παραλία Καλαδί στα Κύθηρα βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, και είναι μικρού μεγέθους παραλία. Αποτελείται από δύο κόλπους σε σχήμα ωμέγα, η παραλία έχει ψιλό βότσαλο και άμμο. Η πρόσβαση γίνεται από το χωριό Φράτσια εάν έχετε κατεύθυνση από τα βόρεια, και από το Λιβάδι από τα νότια.
Η παραλία στο Καψάλι είναι η νοτιότερη στα Κύθηρα και αποτελείται από δύο φυσικούς κόλπους που σχηματίζουν ωμέγα. Είναι μεγάλου μεγέθους και αποτελείται από βότσαλο και αμμουδιά. Υπάρχει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Η παραλία την καλοκαιρινή περίοδο διαθέτη οργάνωση, και υπηρεσίες ενοικίασης θαλάσσιων σπορ.
Η παραλία της Παλαιόπολης βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό, στην ανατολική μεριά του νησιού, είναι η μεγαλύτερη παραλία στα Κύθηρα. Αποτελείται από άμμο και ψιλό βότσαλο. Η πρόσβαση εάν κατευθύνεστε από το βόρειο τμήμα του νησιού γίνεται από το Λιβάδι, ενώ εάν κατευθύνεστε από το Καψάλη μέσω Κάλαμου.
Η παραλία Πλατιά άμμος βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του νησιού, στο ομώνυμο χωριό. Όπως και το όνομά της αποτελείται από πλατιά ψιλή αμμουδιά, με θέα τα βουνά της Πελοποννήσου. Η πρόσβαση γίνεται από το χωριό Καραβάς και από την Αγία Πελαγία.
Η παραλία Καλάμι βρίσκεται δυτικά στα Κύθηρα και αποτελεί μικρού μεγέθους παραλία. Αποτελείται από βότσαλο και λίγη αμμουδιά. Η πρόσβαση γίνεται από το παραδοσιακό χωριό Μυλοπόταμος, με κατεύθυνση προς το μοναστήρι της Παναγίας Ορφανής, μέσα από υπέροχη διαδρομή. Υπάρχει περιορισμένος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, στο μοναστήρι.
H παραλία στο Κομπονάδα βρίσκεται ανατολικά στα Κύθηρα. Είναι μεγάλου μεγέθους και αποτελείται από λευκά στρογγυλά βότσαλα και αμμουδιά. Υπάρχει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Η παραλία την καλοκαιρινή περίοδο διαθέτη οργάνωση.
Η παραλία Μελιδόνι βρίσκεται νότια δυτικά στα Κύθηρα και αποτελεί μικρού μεγέθους παραλία. Αποτελείται από άμμο και ψιλό βότσαλο. Στην είσοδο της παραλίας υπάρχει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Η παραλία Μελιδόνι την καλοκαιρινή περίοδο διαθέτη βασική οργάνωση σε ένα τμήμα της, η πρόσβαση γίνεται από το χωριό Δρυμώνας.
Η παραλία του Λιμιώνα βρίσκεται δυτικά στα Κύθηρα. Είναι μικρού μεγέθους και αποτελείται από αμμουδιά. Υπάρχει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Η παραλία την καλοκαιρινή περίοδο δεν διαθέτη οργάνωση, αλλά υπάρχει μικρή ταβέρνα. Η πρόσβαση γίνεται από το παραδοσιακό χωριό Μυλοπόταμος με κατεύθυνση το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας.
Η παραλία Καλαμίτσι βρίσκεται ανατολικά στα Κύθηρα και αποτελεί μικρού μεγέθους παραλία. Αποτελείται από βότσαλο και αμμουδιά. Η πρόσβαση γίνεται από το παραθαλάσσιο χωριό Αγία Πελαγία, με κατεύθυνση προς την περιοχή Νέος κόσμος. Υπάρχει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.
Αξίζει έστω και μία φορά κανείς να επισκεφτεί τα κύθηρα, αφού παρέχουν πολλές δραστηριότητες για εκπληκτικές διακοπές, καλό φαγητό και αξιοθέατα!!!