Translate

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Πισοδέρι Φλώρινας - Χ.Κέντρο Βίγλα!!

Ταξιδεύψτε στο όμορφο χωρίο της Φλώρινας το Πισοδέρι και επισκεφτείτε για τις χειμερινές σας δρατηριότητες το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βίγλας.
Χτισμένο στην πλαγιά μιας χαράδρας, της δυτικής πλευράς του Βαρνούντα από την οποία πηγάζει ο Αλιάκμονας ποταμός, το Πισοδέρι περιβάλλεται από απέραντα και παραδεισιακά δάση οξιάς.Το χιονισμένο τοπίο, το χωριό, οι φιλικοί κάτοικοι θα σας μαγέψουν…
Το Πισοδέρι υπάγεται στο Νομό Φλώρινας και βρίσκεται σε 1.450 μ. υψόμετρο με 25 μόνιμους κατοίκους το χειμώνα που διπλασιάζονται κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Κύρια ασχολία τους είναι η δασοπονία, η ξυλεία και ο τουρισμός το χειμώνα χάρις του Χιονοδρομικού Κέντρου στη Βίγλα που αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις του χιονιού.Οι πηγές έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και σε αυτή τη περιοχή των Πρεσπών.Οι γνωστότερες αυτών είναι οι πηγές του Αλιάκμονα με την τοπική ονομασία «Μάνα του Νερού», οι πηγές Παύλος Μελάς και Προφήτης Ηλίας (Ντιλίνα) στον Εθνικό Δρόμο Φλώρινας - Πισοδερίου.
Η οροσειρά Βαρνούντας με το δάσος οξιάς που περιβάλλει το χωριό είναι ένα αξιοσημείωτο στοιχείο του τοπίου.Θεωρείται μια από τις ομορφότερες διαδρομές στην Ελλάδα, είτε με ορειβατικό ποδήλατο, είτε με 4Χ4, είτε με πεζοπορία.Η νύχτα δεν σταματά την διασκέδαση στην Bίγλα, με την βοήθεια προβολέων το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί και το βράδυ ενώ πολλές φορές χιονοδρόμοι πραγματοποιούν καταβάσεις με πυρσούς δημιουργώντας μια μαγική εικόνα για μικρούς και μεγάλους.
Η κεντρική πίστα φωτίζεται και λειτουργεί για νυχτερινό ski από τις 21:00 έως και τη 01:00, Σαββατοκύριακα και αργίες.Απολαύστε έναν ζεστό καφέ με φόντο τις χιονισμένες πίστες, επίσης μπορείτε να εκτυπώσετε και τις αγαπημένες σας φωτό σε κούπες και μπλουζάκια εντός του Σαλέ.
Λειτουργεί επίσης ορειβατικό - χιονοδρομικό καταφύγιο, ξενώνας, σαλέ, εστιατόρια, καφετέρια, ενοικιάσεις εξοπλισμού, μαθήματα σκι. 
Το καλοκαίρι, εναλλακτικά, υπάρχουν δυνατότητες για τους επισκέπτες να κάνουν ιππασία, να πραγματοποιήσουν περιηγήσεις σε πανέμορφες διαδρομές στο βουνό ενώ παράλληλα η περιοχή είναι ιδανική για τους λάτρεις της ορειβασίας, του ποδηλάτου κ.α. δραστηριοτήτων.
Κατά την περιήγησή σας στο χωριό και σε μια μαγευτκή τοποθεσία ,μεταξύ των βουνών Βαρνούντα με τις ανεμογεννήτριες  και του ορεινού όγκου Βίτσι , είναι χτισμένη η εκκλησία Αγίας Τριάδας . Ακολουθώντας το δρόμο  απο Πισοδέρι προς Ανταρτικό Φλώρινας σε μία στροφήτου δρόμου  (λίγο πριν το Ανταρτικό ) θα συναντήσουμε πινακίδα με την ένδειξη προς Αγία Τριάδα και ένα στέγαστρο με ένα μικρό εκκλησάκι πλάι σε ένα ποταμι που κατηφορίζει απο την κορυφή του Βαρνούντα .Στρίβουμε και ακολουθούμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο μιάς υπέροχης αλπικής τοποθεσίας με ρυάκια πλατάνια οξυές βελανιδιές .
Στο τέλος του δρόμου θα βρεθούμε σε ένα μεγάλο πλάτωμα στο οποίο είναι η εκκλησία.Υπάρχει πηγή με νερό και αν θέλουμε μπορούμε να κατασκηνώσουμε (πάντα με προσοχή !) και να ακολουθήσουμε το μονοπάτι που υπάρχει πίσω από τη μονή , που μας οδηγεί στην κορυφή του Βαρνούντα .Οπως θα δούμε στο μοναστήρι υπάρχει η χρονολογία 1050 που μας δείχνει και την παλαιότητα του μοναστηριού.Ευρίσκεται σε μία μοναδικής ομορφιάς δασική κατάφυγη πλαγιά του Βαρνούντα όπου κάθε χρόνο του Αγίου Πνεύματος όλοι οι Πισοδερήτες και προσκυνητές συνευρίσκονται και τελείται δοξολογία στο εκκλησάκι αυτό.Κατόπιν ήπιων παρεμβάσεων του Δασικού Συνεταιρισμού Πισοδερίου ο τόπος αναπλάσθηκε όπου οι προσκυνητές επισκέπτες μπορούν να προσκυνήσουν τις Άγιες εικόνες και να μοιρασθούν μνήμες ή απλά απολαύσουν την μαγεία και ηρεμία του δάσους.