Translate

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Το όμορφο χωριό των Ψαράδων στις Πρέσπες!!!

Οι Ψαράδες είναι ορεινός παραδοσιακός οικισμός του νομού Φλώρινας που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού, στη νότια όχθη της λίμνης της Μεγάλης Πρέσπας 59 χλμ. ΒΔ της Φλώρινας.Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Νίβιτσι.
Τους χειμερινούς μήνες κατοικείται από 60 άτομα, ενώ το καλοκαίρι από 100. Κύρια πηγή του εισοδήματός τους είναι η αλιεία, η κτηνοτροφία (σπάνια ράτσα αγελάδων βραχυκερατικής φυλής) και ο τουρισμός.
Είναι το μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας και είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός.Στις αρχές του 20ού αιώνα, στα 18 τότε χωριά των Πρεσπών, ζούσαν περίπου 10.000 κάτοικοι. Σήμερα κατοικούνται μόνο 13 χωριά που απαρτίζουν το Δήμο Πρεσπών και αριθμούν κάτι λιγότερο από 2.000 κατοίκους συνολικά. Οι άνθρωποι αυτοί απασχολούνται περισσότερο με τη γεωργία και ιδιαίτερα την καλλιέργεια των φασολιών, που θεωρούνται τα νοστιμότερα της Ελλάδας, ενώ λιγότεροι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και το ψάρεμα. Τα τελευταία χρόνια, ανοδική τάση παρουσιάζουν και οι ασχολίες που σχετίζονται με τον τουρισμό (παραδοσιακοί ξενώνες, αγροτουριστικές δραστηριότητες και προϊόντα).

Μικρό, πεζοδρομημένο και οπωσδήποτε γραφικό, το χωριό Ψαράδες, μαζί με τον βορειότερο Άγιο Γερμανό, αποτελούν έναν από τους προστατευμένους παραδοσιακούς οικισμούς του Δρυμού. Εκεί, πέρα από την βαρκάδα που -αν και ακριβή- αξίζει να κάνετε για να δείτε μοναδικές κατά τόπους βραχογραφίες και απομονωμένα ασκηταριά, μπορείτε και να καταλύσετε σε κάποιο από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια (προτείνεται το ξενοδοχείο Συντροφιά με την καλυτερη θέα στην λίμνη, πολύ φθηνή τιμή δωματίου και με μια εκπληκτική ταβέρνα με θέα την λίμνη).

Όλο το παραλιακό μέτωπο του οικισμού είναι αφιερωμένο στο φαγητό. Έξω από τις ταβέρνες, στα ενυδρεία, κολυμπούν τα γριβάδια, τα πιο νόστιμα ψάρια της λίμνης. Αυτή είναι η πιο χαρακτηριστική γεύση των Πρεσπών, μαζί με τα φασόλια (ψιλά και γίγαντες) που καλλιεργούν κατά κόρον εκεί, το λουκάνικο, τις πιπεριές Φλωρίνης και τα λαχανικά τουρσί.

Μην παραλείψετε να θαυμάσετε το τοπίο κάνοντας βαρκάδα στις λίμνες με τις χαρακτηριστικές βάρκες (πλάβες) και να επισκεφτείτε τα απομονωμένα ασκηταριά, αλλά και το «τριεθνές», το σημείο δηλαδή όπου τα νερά της Μεγάλης Πρέσπας ορίζουν τα σύνορα των τριών κρατών που την μοιράζονται.
Μικρό, πεζοδρομημένο και οπωσδήποτε γραφικό, το χωριό Ψαράδες, μαζί με τον βορειότερο Άγιο Γερμανό, αποτελούν έναν από τους προστατευμένους παραδοσιακούς οικισμούς του Δρυμού. Εκεί, πέρα από την βαρκάδα που -αν και ακριβή- αξίζει να κάνετε για να δείτε μοναδικές κατά τόπους βραχογραφίες και απομονωμένα ασκηταριά, μπορείτε και να καταλύσετε σε κάποιο από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια (προτείνεται το ομώνυμο ξενοδοχείο Ψαράδες με την εκπληκτική θέα στην λίμνη, τηλ. 23850 46015).

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/escape/destinations/article/174505/prespes-istories-ths-dikhs-mas-ohthhs.html
Πηγή: www.in2life.gr
Η ξενάγηση των ντόπιων βαρκάρηδων είναι μοναδική, όπως και οι παλιές ξύλινες εξέδρες της λίμνης όπου παλιά δένανε οι ψαράδες τις βάρκες τους, όταν η στάθμη του νερού ήταν ψηλότερη.Το κόστος για μία βόλτα 20λεπτών είναι στα 20ευρώ τα δύο άτομα και ή βόλτα 40 λεπτών ανέρχεται στα 40ευρώ.Όποια και αν επιλέξετε, σίγουρα αξίζει τον κόπο.
Από τους Ψαράδες με βάρκα, μπορείτε να επισκεφτείτε τα ασκηταριά της Παναγίας Ελεούσας, της Ανάληψης και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που βρίσκονται στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας.Μικρό, πεζοδρομημένο και οπωσδήποτε γραφικό, το χωριό Ψαράδες, μαζί με τον βορειότερο Άγιο Γερμανό, αποτελούν έναν από τους προστατευμένους παραδοσιακούς οικισμούς του Δρυμού.
Όσο για την διαμονή σας υπάρχουν αρκετά παραδοσιακά καταλύματα στο χωριό των ψαράδων με ωραία δωμάτια και λογικές τιμές. Προσωπικά διανυκτερεύσαμε στην Ταβέρνα "Η συντροφιά" όπου πέρα απο το ωραίο και ποιοτικό φαγητό που διαθέτει, μπορεί να σας φιλοξενήσει στα δωμάτια που διαθέτει πάνω απο την ταβέρνα, με την υπέροχη θέα στην λίμνη.(Ταβέρνα "Η συντροφιά").