Translate

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Ταξίδι στην ρομαντική Μονεμβασιά!!

Είναι σμιλεμένη στον βράχο σαν γλυπτό.Το «Γιβραλτάρ της Ανατολής» ή το «πετρωμένο καράβι» του σπουδαίου Ελληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που γεννήθηκε εδώ, σας φωνάζει για άμεση επιβίβαση για ένα ταξίδι στο χρόνο.Περιπλανηθείτε σε αυτόν τον μοναδικά συντηρημένο μεσαιωνικό οικισμό με τα θολωτά του σοκάκια, τις εκκλησιές και τα αρχοντικά.Βουτήξτε στα κρυστάλλινα νερά και απολαύστε τις σύγχρονες ανέσεις, τις γεύσεις και το κρασί της.
Το όνομα «Μονεμβασιά» εξηγείται ξεκάθαρα στο «Χρονικό του Μορέως » ένα ιστορικό έγγραφο της ύστερης Βυζαντινής περιόδου που περιγράφει τη «μόνη έμβαση», δηλαδή τη μοναδική είσοδο στο νησί πάνω από τη γέφυρα. Η Μονεμβασιλα ήταν στρατηγικό σημείο, ασφαλές λιμάνι και επιτυχής εμπορικός σταθμός για τον ανεφοδιασμό των καραβιών.Μπορείτε να την επισκεφτείτε οδικώς από Αθήνα μέσω Σπάρτης, καλύπτοντας μια απόσταση 322 χιλιομέτρων περίπου.
Ο αυτοκινητόδρομος είναι σύγχρονος και εύκολος έως την Σπάρτη. Ο επισκέπτης ουσιαστικά περνά μέσα από την πόλη της Σπάρτης και συνεχίζει τη διαδρομή του με προσοχή, καθώς υπάρχουν κάποιες στροφές, μέχρι να φτάσει στον τελικό προορισμό του. Από μακριά υψώνεται ο Βράχος της Μονεμβασιάς περήφανα μπροστά σας. Ο επιβλητικός όγκος του βράχου αναπτύσσεται κάθετα στην απέναντι λακωνική γη.
Μια στενή λωρίδα γης και μια γέφυρα μήκους 130 μέτρων την ενώνει με τη στεριά.Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να εισέλθεις μέσα από τα τείχη: από την κεντρική πύλη του Κάστρου.Ένα μοναδικό, βυζαντινό καλντερίμι σε οδηγεί στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, στην κεντρική πλατεία, όπου δεσπόζει η εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού και ένα παλιό κανόνι. Από εκεί, από την άκρη της πλατείας, το βλέμμα σου χάνεται στην απέραντη θάλασσα ενώ πίσω σου στέκεται, μια μοναδικού χαρακτήρα, παλιά πόλη.Πολύ ψηλά, στην άκρη της Άνω Πόλης, βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Σοφίας,η ανάβαση είναι μια μοναδική εμπειρία. Λένε πως από εκεί ψηλά μπορείς να δεις την πόλη να χάνεται μέσα στη θάλασσα.
Η Μονεμβασιά αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αρχιτεκτονικής μιας πόλης που ιδρύθηκε από Έλληνες, μεταμορφώθηκε από τους Βενετούς, ειδικούς της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, αλλά ανακατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς άρχοντες.Στολίδι της είναι οι μοναδικές οχυρώσεις που παράγγειλαν οι Οθωμανοί, κατασκευάστηκαν από Έλληνες ντόπιους μαστόρους, οι οποίοι αντιγράψανε την τέχνη και τις τεχνικές που τους δίδαξαν οι Βενετοί αρχιτέκτονες.
Το θέαμα είναι μοναδικό. Παρκάροντας έξω από το κάστρο, μιας και εντός της Καστροπολιτείας δεν κυκλοφορούν οχήματα, πέρασα τη μία και μοναδική πύλη («μόνη έμβαση» ) και ένιωσα ένα δέος. Κάστρα και τείχη, παλιά αρχοντικά, στενά λιθόστρωτα δρομάκια, παλιές χαμηλές καμάρες, αψίδες, οικόσημα, μαρμάρινοι αυτοκρατορικοί θρόνοι, βυζαντινές εικόνες δίνουν την εντύπωση μιας πόλης φανταστικής, που δεν την άγγιξε το πέρασμα του χρόνου.
Η Καστροπολιτεία περιλαμβάνει δύο οχυρωμένα, αθέατα από την ξηρά, οικιστικά σύνολα, της Κάτω Πόλης (έκτασης 7.500 τ.μ.) και της Άνω Πόλης, (έκτασης 120.000 τ.μ.).Τα απαράμιλλης ομορφιάς μνημεία και οι βυζαντινές εκκλησίες, 40 περίπου στον αριθμό, σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν. Μνημεία και εκκλησίες βρίσκονται διάσπαρτα στο Κάστρο, ενώ μια σημαντική αρχαιολογική συλλογή στεγάζεται στο Παλιό Τζαμί, στην Πλατεία του , την κεντρική πλατεία του κάστρου.
Η πλατεία από την οποία διακλαδίζονται οι δρόμοι προς όλες τις γωνίες του Κάστρου, έχει πάρει το όνομά της από την ομώνυμη εκκλησία. Στην εκκλησία φυλάσσεται σε ειδικό χώρο ασφαλείας η γνωστή εικόνα του Ελκομένου Χριστού, ένα έργο θρησκευτικής και καλλιτεχνικής αξίας. Φιλοτεχνημένη τον 14ο αιώνα από αυγοτέμπερα και φύλλα χρυσού, αναπαριστά το Θείο Πάθος της Σταύρωσης.Η παλιά πόλη της Μονεμβασιάς είναι ένας ζωντανός μεσαιωνικός οικισμός, διατηρημένος με άψογο τρόπο.
Καταλύμματα όπως καταπληκτικοί παραδοσιακοί ξενώνες, παλιά κελλιά μοναχών, πλήρως ανακαινισμένα αρχοντικά και παραδοσιακοί, πιο απλοί οικισμοί,  θα καλύψουν κάθε απαίτησή σας, από σχετικά οικονομική εως και διαμονή Α’ κατηγορίας και 5 αστέρων.Από γαστρονομικής πλευράς, το κάστρο προσφέρει πολλές επιλογές, τόσο μοντέρνες όσο και πιο παραδοσιακές, για όλα τα γούστα και τις απαιτήσεις. Κυριαρχεί βέβαια η μεσογειακή κουζίνα, όπως είναι φυσικό.

Να δοκιμάσετε τα σαΐτια και τις γκόγκλες, τις σαλάτες που βασίζονται στα νοστιμότατα λαχανικά, το εξαιρετικό ελαιόλαδο της περιοχής, τα κρεατικά που προμηθεύουν οι βοσκοί, καθώς και τα ολόφρεσκα θαλασσινά, που αλιεύονται στο Μυρτώο Πέλαγος ή το Λακωνικό Κόλπο.Έχοντας ως ορμητήριο τη Μονεμβασιά, οι φυσικές ομορφιές και τα αξιοθέατα της γύρω περιοχής, σας περιμένουν για να τα ανακαλύψετε. Κοντινές και μακρινές εξορμήσεις θα σας πείσουν ότι ο τόπος αυτός είναι γεμάτος ευχάριστες εκπλήξεις.

Τι να δείτε στην γύρω περιοχή:
Το λιμάνι του Γέρακα:
Σε απόσταση περίπου 30 λεπτών από τη  Μονεμβασιά, το μικρό λιμανάκι του Γέρακα, κρατά φυλαγμένο στο εσωτερικό του ένα από τα πιο όμορφα μυστικά της φύσης.
Ελαφόνησος: 
Σε 45 μόλις λεπτά από τη  Μονεμβασιά, στο χωριό Βιγκλάφια κοντά στην Νεάπολη, βρίσκεται το πορθμείο που σας οδηγεί απευθείας στον παράδεισο.Επισκεφτείτε τις παραλίες του Σίμου και το Σαρακίνικο.
Το σπήλαιο της Καστανιάς:
Μετά από 30 λεπτά νότια της Νεάπολης, θα βρεθείτε στο απαράμιλλης ομορφιάς και χρωμάτων Σπήλαιο της Καστανιάς ή αλλιώς Σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα, κατατάσσεται δεύτερο στο είδος του στην Ευρώπη και προσφέρει στον επισκέπτη εικόνες που μόνο η φύση και η φαντασία μπορούν να δημιουργήσουν. Για περισσότερες πληροφορίες και επιβεβαίωση ωραρίου καλέστε στα 27340-23623 και 693-2371991.
Κυπαρίσσι: 
60 χιλιόμετρα από τη Μονεμβασιά, διασχίζοντας την ορεινή περιοχή του Ζάρακα και το φαράγγι του Σταυρού, το χωριό Κυπαρίσσι με τη μοναδική συγχρόνως στεριανή και νησιώτικη φυσιογνωμία του, θα σας γοητεύσει.
Παραλίες:
Σε απόσταση 3 έως και 10 χιλιομέτρων από την πόλη, γνωστές  παραλίες όπως το Πορί στη βόρεια ακτή και τα Αμπελάκια αλλά και ο Ξιφιάς, η Καστέλλα και ο Άγιος Φωκάς στη νότια ακτή, θα αποτελέσουν μια υπέροχη αφορμή για εκδρομή.30 χιλιόμετρα πριν τη Μονεμβασιά, η γραφική Ελιά, η οποία βρίσκεται δίπλα σε όλα τα καταστήματα της περιοχής. Λίγα μέτρα από την πλατεία του οικισμού και πίσω από το λιμάνι, βρίσκεται η Βιανδίνη.Σε περίπου 1 χιλιόμετρο από τη Βιανδίνη, θα βρείτε στα Τηγάνια μια υπέροχη θάλασσα με υπέροχα κρυστάλλινα νερά (λόγω υπόγειων πηγών).
Ελιά:

Αμπελάκια:
Πορί:
Τηγάνια:
Ξιφίας:
Άγιος Φωκας: