Translate

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Σίφνος - 20 λόγοι για να πάτε διακοπές!!!

Οι ιδιαιτερότητές της δεν είναι προφανείς, οι ομορφιές της δεν είναι κραυγαλέες. Όσοι την ξέρουν καλά όμως, δεν την αλλάζουν με άλλα Κυκλαδονήσια. Να είναι η εξαιρετική αρχιτεκτονική των οικισμών της; Οι καλοδιατηρημένες μονές και οι εκκλησίες που ασπρίζουν μέσα στο απόλυτα κυκλαδίτικο τοπίο;

O φωτογενής οικισμός του Κάστρου με την Επταμάρτυρο και τα Σεράλια στα πόδια του;Τα μονοπάτια και οι φρυκτωρίες; Η ρεβιθάδα που ακόμη τρώνε τις Κυριακές μετά την εκκλησία; Οι λέξεις που χαρακτηρίζουν τη Σίφνο είναι συγκεκριμένες: κομψότητα, μέτρο, ισορροπία, ήπια ανάπτυξη, σεβασμός στο περιβάλλον, ποιότητα. Αν είστε άνθρωποι των άκρων, δεν θα την επιλέξετε. Αν όμως επιζητάτε αυτές τις ποιότητες, τότε υπάρχουν τουλάχιστον 20 λόγοι για να κάνετε διακοπές στη Σίφνο. 

1.ΚΆΣΤΡΟ: Μυστηριόδες και Γοητευτικό 
Η ωραιότερη καρτ ποστάλ του νησιού. Ο οικισμός Κάστρο, κτισμένος πάνω σε λόφο, ακολουθεί τη μορφολογία του εδάφους και έχει μορφή ελλειψοειδή. Τα στρώματα της ιστορίας του φτάνουν πολύ βαθιά, πίσω στους αιώνες και τις χιλιετίες. Εδώ υπήρξε προϊστορικός οικισμός, το αρχαίον άστυ του Ηρόδοτου και ο βενετσιάνικος οικισμός των Ντα Κορόνια που κτίστηκε το 1635. Στην περιφέρειά του κτίστηκαν ανεμόμυλοι που λειτουργούσαν από το 1617 μέχρι το 1950. Η φρουριακή αρχιτεκτονική του, κληροδότημα της φραγκοκρατίας, το κάνει μυστηριώδες και γοητευτικό, είτε το κοιτάζεις από ψηλά, είτε περπατάς στις λότζιες, τις θολωτές στοές που άλλοτε τις προστάτευαν οχυρωμένοι πύργοι. Τα διώροφα και τριώροφα σπίτια του στριμώχνονται δίπλα δίπλα και σχηματίζουν το εξωτερικό μεσαιωνικό τείχος. Ελεύθερος χώρος μοιάζει να μην υπάρχει καθόλου! Ως... συνήθως η αριστοκρατία κατοικούσε στην κορυφή, στο κέντρο του οικισμού, επί φραγκοκρατίας και επί τουρκοκρατίας. Εκεί σώζεται και η φράγκικη καθεδρική εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, ή Φραγκαντώνη και μια στήλη με την επιγραφή του Γιαννούλη Ντα Κορώνια, από τον 14ο αιώνα.
Οι εκκλησίες του Κάστρου είναι 14 και αξίζει να δείτε την Παναγία την Ελεούσα, τη μητρόπολη, κτισμένη στα θεμέλια παλιάς βασιλικής με ξυλόγλυπτο τέμπλο, τη Θεοσκέπαστη, που χρονολογείται στο 1631, τον Αγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, τον Αγιο Νικόλαο, την Κοίμηση επίσης του 16ου αιώνα. Νωρίς το πρωί, ή αργά το απόγευμα θα κάνετε τον περιφερειακό περίπατο απολαμβάνοντας τη θέα στο πέλαγος και στο εκκλησάκι της Επταμαρτύρου κτισμένο στον βράχο κάτω από το Κάστρο.
Στο εσωτερικό του οικισμού θα χαζέψετε τα σοκάκια με τα χαμηλά πεζούλια, τις αρχαίες κολώνες, τα οικόσημα, τις λάρνακες που έχουν γίνει μέρος της μικρής πολιτείας. Υπάρχουν ταβέρνες, καφέ και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
2. ΤΑ ΣΕΡΑΛΙΑ 
Το αρχαίο λιμάνι και μεταγενέστερα το εμπορικό κέντρο του Κάστρου ήταν στα Σεράλια και εδώ υπήρχαν μαγαζιά και αποθήκες. Σήμερα το λιμανάκι ξαφνιάζει με την λιτή, «παλιομοδίτικη» όψη του που η τουριστική ανάπτυξη ελάχιστα έχει αγγίξει. Στοιβαγμένα δίχτυα, τεράστιοι βράχοι που φωτίζονται το βράδυ, λιγοστά σπιτάκια που κατηφορίζουν μέχρι τον κλειστό, βοτσαλωτό όρμο, πάνω στον οποίο λειτουργούν δυο ουζερί: αυτά είναι τα Σεράλια του 2010. Δύσκολα πιστεύεις ότι αποτελούσαν τόσο σημαντικό λιμάνι την περίοδο της φραγκοκρατίας. Και πως το όνομά τους το πήραν από την τούρκικη λέξη «saray», που σημαίνει παλάτι, ίσως από τα μεγαλοπρεπή κτίσματα που υπήρχαν στα χρόνια της τουρκοκρατίας στην κοιλάδα!

3. Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΥΛΑΤΗ
Εντυπωσιάζει όταν την κοιτάζεις από ψηλά, λευκή με τον μεγάλο γαλάζιο τρούλο της. Στα καταπράσινα νερά που βρίσκονται κάτω από την εκκλησία πολλοί κάνουν δροσερές βουτιές ή ψαροντούφεκο, αφού είναι καλός ψαρότοπος. Η Παναγία Πουλάτη κτίστηκε το 1871 και λειτούργησε το 1875. Η αρχιτεκτονική της είναι ενδιαφέρουσα, καθώς έχει ψηλά καμπαναριά και μεγάλο θόλο. Την περιβάλλει αυλή με πλακόστρωτο και γύρω υπάρχουν κελιά. Θα πάτε από χωματόδρομο (βρίσκεται κάτω από τον Αρτεμώνα, στο Διαλισκάρι) ή περπατώντας σε μονοπάτι από το Κάστρο.

4. Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ
Σίφνος: 20 λόγοι για να πάτε διακοπές
Οι περισσότεροι τη γνωρίζουν γιατί έχουν έρθει εδώ σε βάφτιση ή σε γάμο. Ολοι θα σας μιλήσουν για την καταπληκτική θέα προς τον Πλατύ Γιαλό και μέχρι την Κίμωλο και την Πολύαιγο που θα απολαύσετε από το προαύλιό της. Θα τη βρείτε οδηγώντας από την Απολλωνία προς τον Πλατύ Γιαλό (υπάρχει σήμανση δεξιά). Εχει κτιστεί το 1813 και πολλά από τα αντικείμενα στον ναό είναι δωρεές Σιφνιών από την Πόλη. Υπάρχουν επίσης μαρμάρινα μέλη (κολώνες και κιονόκρανο) από παλιότερο ναό.

5. ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ
Ο αυλόγυρος είναι πάντα ανοιχτός και το κάτασπρο, φροντισμένο μοναστήρι στην άκρη της χερσονήσου καλοδέχεται τους επισκέπτες. Εχει εξαιρετική αρχιτεκτονική και είναι κτισμένο το 1650 πάνω στον σκισμένο βράχο ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, χωρίστηκε στα δύο από θαύμα για να σωθούν από τους πειρατές οι γυναίκες που άναβαν κάθε Σάββατο τα καντήλια. Το θαυματουργό, όπως θεωρείται, εικόνισμα της Παναγίας, αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή, λένε πως βρέθηκε από ψαράδες ενώ έπλεε στη θάλασσα.
Αξίζει να δείτε το μονότοξο γεφύρι που ενώνει τον σχισμένο βράχο, το παλιό πέτρινο τέμπλο του ναού, τα κελιά του Αριστομένη Προβελέγγιου και του Αντώνη Δεκαβάλλε, τη γούρνα του αγιασμού. Από το 1964, στη γιορτή της Αναλήψεως, γίνεται στη Χρυσοπηγή μεγάλο προσκύνημα και όλο τον χρόνο δεκάδες γάμοι και βαφτίσεις Τα βράχια της Χρυσοπηγής είναι δημοφιλή στους επισκέπτες και τους ντόπιους και τα νερά πράσινα και διαυγή, αλλά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δύσκολα θα βρείτε χώρο να απλώσετε την πετσέτα σας!

6. ΧΩΡΙΑ ΔΕΜΕΝΑ ΜΕ «ΛΟΥΡΙΑ»
Σίφνος: 20 λόγοι για να πάτε διακοπές
Το ωραιότερο χαρακτηριστικό του νησιού είναι το πλέγμα των επτά χωριών με την κυβιστική αρχιτεκτονική, που ασπρίζουν κτισμένα σε ένα μεγάλο οροπέδιο και ενωμένα μεταξύ τους. Παλιά μονοπάτια ενώνουν τον Αρτεμώνα με τον Αϊ-Λούκα και το Πάνω Πετάλι, την Απολλωνία, την Καταβατή και τελικά τα Εξάμπελα και το Κάτω Πετάλι, που είναι λίγο πιο ξεχωριστά από τους υπόλοιπους οικισμούς. Κοινό χαρακτηριστικό είναι η δομή τους (αμυντική κυρίως) και ο τρόπος που οι εκκλησίες εντάσσονται στον οικιστικό ιστό.
Στον Αρτεμώνα και στον Αϊ-Λούκα ζούσαν οι πιο εύπορες οικογένειες, ενώ υπάρχουν και σπίτια με νεοκλασικά στοιχεία των αρχών του 20ού αιώνα. Το Κάτω Πετάλι και η Καταβατή έχουν σπίτια αγροτικού χαρακτήρα. Για πολλούς ο ωραιότερος οικισμός είναι ο Αρτεμώνας. Εδώ θα δείτε και σπίτια νεοκλασικού στυλ με μεγάλους κήπους γεμάτους ψηλά πεύκα και αροκάριες. Οι εκκλησίες είναι αρκετές. Ξεχωρίζουν το εκκλησάκι της Παναγίας της Αμμου με την εικόνα της Παναγίας της Μοναχής (χωρίς το βρέφος), η Παναγιά του Γουρνιά και ο Αγιος Νικόλαος, με τοιχογραφίες του 1818. Στο επάνω μέρος του χωριού υπάρχουν αναστηλωμένοι μύλοι. Λένε ότι το όνομά του ο Αρτεμώνας το πήρε από τη θεά Αρτεμη της Εκβατηρίας.
7. Ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ 
Το συνώνυμο της ελληνικής μαγειρικής είναι πρόσωπο, και μάλιστα διάσημο στη Σίφνο. Ο γνωστός αρχιμάγειρας Νίκος Τσελεμεντές καταγόταν από τα Εξάμπελα. Το πρώτο του βιβλίο το έβγαλε το 1910 και απογείωσε τις ελληνικές συνταγές. Η σιφναίικη κουζίνα έχει πολλά ενδιαφέροντα πιάτα: τη ρεβιθάδα, το μαστέλο (ψητό κρέας στο τσικάλι), τους ρεβιθοκεφτέδες, τα αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά, την καππαροσαλάτα, τους τυροκεφτέδες. Εξαιρετικά νόστιμα είναι τα γλυκά τους όπως τα αμυγδαλωτά, η μελόπιτα, τα μπουρέκια, το παστέλι, οι κουλούρες και τα λουκούμια, αλλά και τα ντόπια τυριά όπως η μανούρα, η χλωρομανούρα, ή η μυζήθρα.

8. Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ
Ο καινούργιος ασφαλτόδρομος σας φέρνει ακριβώς στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, στον οποίο έχουν γίνει έργα ανάπλασης και ανάδειξης. Αν πάλι επιλέξετε το μονοπάτι, να ξέρετε ότι είναι μάλλον απότομο και με σκαλιά (20’). Η θέα από ψηλά θα σας ανταμείψει και στην κορυφή θα δείτε τα ερείπια της αρχαίας οχυρωμένης ακρόπολης. Στο κέντρο της ανατολικής πλευράς είναι η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Η ακρόπολη ιδρύθηκε στη μυκηναϊκή εποχή (16ος αιώνας π.Χ.) και κατοικήθηκε μέχρι το πρώτο μισό του 12ου αιώνα.
Κατοικήθηκε πάλι στην ύστερη ρωμαϊκή περίοδο (δεύτερο μισό του 8ου αιώνα π.Χ.) και στην κλασική εποχή μέχρι τον 5ο αι. π.Χ. ή τις αρχές του 4ου αι. Οι ανασκαφές στο εσωτερικό της ακρόπολης έφεραν στο φως ερείπια τουλάχιστον 10 οικοδομημάτων, μερικά από τα οποία είναι της μυκηναϊκής περιόδου. Το οροπέδιο προστατεύεται από μεγάλο τείχος που θεμελιώθηκε τον 13ο αιώνα π.Χ. Τρεις τουλάχιστον από τις πλευρές του διατηρούνται σε αρκετά καλή κατάσταση. (Ωρες επισκέψεων 08.30 με 15.00, καθημερινά εκτός Δευτέρας, τηλ. 22840 31488.)

9. ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
Δεν είναι επιχείρηση, είναι... αξιοθέατο και η σάλα του είναι αντιπροσωπευτική σιφναίικου σπιτιού. Το ζαχαροπλαστείο Θεοδώρου στον Αρτεμώνα είναι γνωστό και έχει φωτογραφηθεί χιλιάδες φορές, μαζί με τον ιδιοκτήτη του Νίκο Θεοδώρου επί... το έργον. Ο πατέρας του, ο κ. Γιώργος, ήρθε εδώ το 1933 αφού έμαθε να φτιάχνει λουκούμια και χαλβαδόπιτες στη Σύρο. Το μαγαζί άνοιξε το 1968 και σέρβιρε παγωτό και χειροποίητα γλυκά. Θα αγοράσετε παστέλια, αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, λουκούμια - όλα φτιαγμένα με τις παλιές συνταγές.

10. Η ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΝΟ ΤΗΣ
Την ημέρα το καίει ο ήλιος. Τα βράδια του καλοκαιριού, γίνεται το αδιαχώρητο! Σουβλατζίδικα και μπαρ, παραδοσιακά καφενεία και στυλάτα μαγαζιά με είδη δώρων ή αξεσουάρ, ταβέρνες και εστιατόρια, ασπρισμένα σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές, παλιές εκκλησίες - όλα βρίσκονται πλάι πλάι στο Στενό της Απολλωνίας. Πρωτεύουσα της Σίφνου από το 1836, η Απολλωνία πήρε το όνομά της από τον Εναγρο Απόλλωνα, προστάτη των αγροτών.
Εχει κίνηση όλο τον χρόνο. Εκτός του Στενού υπάρχουν εμπορικά μαγαζιά, τράπεζες, φαρμακεία, το λαογραφικό μουσείο, οι δημόσιες υπηρεσίες. Αξίζει να δείτε τις εκκλησίες της Παναγίας Ουρανοφόρας (ανακαινίστηκε το 1767) με ωραίες εικόνες, του Αγίου Σώστη, με ξυλόγλυπτο τέμπλο, της Σωτήρας με ενδιαφέρον δάπεδο που έχει μαρμάρινο Δικέφαλο. 

11. ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ: ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ
Το κτίριο στο κέντρο της Απολλωνίας είναι του 1966 και το μουσείο λειτουργεί από το 1974. Καταγράφει μέσα από τα εκθέματά του την καθημερινότητα και την ιστορία του νησιού. Θα δείτε τη σιφναίικη δαντέλα σε κοπανέλι, αγροτικά εργαλεία και όπλα, φορεσιές, τα ψάθινα καπέλα της Σίφνου, τα «τσικάλια» για την ρεβιθάδα και το μαστέλο, την όγδοη έκδοση του Τσελεμεντέ, «πουλιά» (κουλούρια της Λαμπρής με παράξενα σχήματα) κ.ά. (τηλ. 22840 33730). Φιλοξενεί ευρήματα (πήλινα εδώλια, συλλογές νομισμάτων, μια πόρινη λεοντοκεφαλή, δακρυδόχες κ.ά.) από της ανασκαφές στο Κάστρο και στο υπόλοιπο νησί, τα οποία χρονολογούνται από τα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ. έως και τον 4ο μ.Χ. (τηλ. 22840 31022).

12. ΤΟ ΒΑΘΥ: ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ 
Τα χρόνια περνάνε αλλά το Βαθύ θυμίζει ακόμη τα παλιά χρόνια, τότε που μόνο με καΐκι ερχόμασταν εδώ από τις Καμάρες για να κάνουμε ελεύθερο κάμπινγκ... Σήμερα αυτό ακριβώς το τμήμα της παραλίας καταλαμβάνει το πολυτελέστατο ξενοδοχείο «Ελιές», ευτυχώς κτισμένο με τρόπο που να εναρμονίζεται, όσο γίνεται, με το περιβάλλον. Προσπάθειες, δεν λέμε, γίνονται, να γνωρίσει και το Βαθύ την περίφημη σύγχρονη «ανάπτυξη».
Και μεγάλες βίλες κτίστηκαν κοντά στο νερό και προβλήτα για τα γιοτ των εφοπλιστών υπάρχει, και all day μαγαζί με σεζ λονγκ. Ωστόσο τα σπιτάκια κοντά στο νερό, με τις βεράντες και τους μπερντέδες στις πόρτες, παραμένουν. Οπως και οι γιαγιάδες που μένουν σ’ αυτά με τις οικογένειές τους τα καλοκαίρια. Οπως και το εκπληκτικό εκκλησάκι των Ταξιαρχών. Οπως και οι πύργοι που φτιάχνουν τα πιτσιρίκια στην άμμο. Οπως και τα ταβερνάκια με τη δροσιά από τα αρμυρίκια και τους ψαρομεζέδες.Επιλέξτε να δείτε κι εσείς το Βαθύ μέσα από αυτό το νοσταλγικό πρίσμα, αλλά να θυμάστε: όχι τον Αύγουστο, γιατί θυμίζει... Λούτσα!

13. Η ΡΕΒΙΘΑΔΑ 
Μόλις σχολάσει η λειτουργία, η ρεβιθάδα είναι εκεί και τους περιμένει. Θα τη φάνε κατά τις 11 μαζί με ψωμί, ελιές και κρασί. Το μυστικό είναι το ντόπιο πήλινο τσουκάλι. Η συνταγή που μας δίνουν από τις ταβέρνες του Αρτεμώνα είναι η εξής: Μουσκεύετε τα ρεβίθια για δέκα ώρες σε βρόχινο νερό με μια χούφτα αλάτι. Τα ξεπλένετε, προσθέτετε μπόλικα κρεμμύδια και τα βάζετε στο «τσικάλι» με ελαιόλαδο και βρόχινο νερό και το κλείνετε στον ξυλόφουρνο από τις 8 το βράδυ του Σαββάτου, μέχρι το άλλο πρωί.

14. ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ
Αναζητήστε την παλιά Σίφνο στα παραδοσιακά καφενεία που ακόμη λειτουργούν στην Απολλωνία και στο Ανω Πετάλι. Στο Στενό της Απολλωνίας βρίσκεται το καφενείο του Γιάννη Δρακάκη, με την αυλή του ή την εσωτερική αίθουσα όπου μαζεύονται τα πρωινά οι παππούδες για να πιουν τον καφέ τους. Σερβίρει αναψυκτικά, καφέδες και ποικιλία από μεζεδάκια. Δύο ακόμη παραδοσιακά καφενεία είναι του Λάκη, στην πλατεία της Απολλωνίας και του Φελού (παρατσούκλι από τη λέξη Οφελος, που έγραφε παλιά η ταμπέλα του) στο Ανω Πετάλι. Σήμερα και τα δυο τα δουλεύουν τα παιδιά των αρχικών ιδιοκτητών.

15. ΑΓΓΕΙΟ­ΠΛΑΣΤΙΚΗ
Το χώμα του νησιού είχε όλα τα συστατικά ενός πυρίμαχου υλικού και η καύσιμη ύλη ήταν άφθονη. Ετσι οι αγγειοπλάστες έστησαν τα εργαστήριά τους στα παραλιακά χωριά φτιάχνοντας μαστέλα, σκεπασταριές, τσικάλια, στάμνες, κανάτες, λαήνια, μισόσταμνα. Στη συνέχεια ταξίδεψαν στην υπόλοιπη Ελλάδα και μετέφεραν τεχνογνωσία. Παλιά τα αγγειοπλαστεία στη Σίφνο ήταν πάνω από 100, σήμερα έχουν μείνει ελάχιστα. Γνωστοί «σταμνάδες» ή «τσουκαλάδες» είναι ο Αποστολίδης στον Πλατύ Γιαλό, ο Ατσώνιος στο Βαθύ, ο Δεπάστας στη Χερρόνησο, ο Λεμπέσης στον Αρτεμώνα, ο Ποδότας στις Καμάρες κ.ά. Υπάρχουν όμως και αρκετοί νεότεροι, όπως ο Λάμπρος και ο Αντώνης Σκανδάλης.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της σιφναίικης αγγειοπλαστικής είναι οι «φλάροι», οι πήλινες καμινάδες που διακοσμούν πολλά σπίτια.









Ο αγγειοπλάστης Δεπάστας
16. ΟΙ ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ
55 πύργοι-παρατηρητήρια υπήρχαν στο νησί, ωστόσο σήμερα μόνο δύο διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Είναι ο Ασπρος Πύργος στον δρόμο για τη Χρυσοπηγή και ο πύργος Καδέ στη διαδρομή από την Απολλωνία στο Βαθύ (υπάρχουν πινακίδες). Οι παλαιότεροι είναι του 6ου αιώνα π.Χ., οι νεότεροι του 3ου. Οι φρυκτωρίες στη Σίφνο άρχισαν να κτίζονται μετά την επιδρομή των Σαμίων για να στέλνουν προειδοποιητικά σήματα στις αρχαίες ακροπόλεις. Στα ρωμαϊκά και ενετικά χρόνια άναβαν φωτιές στην κορυφή τους για να προειδοποιούνται οι άνθρωποι ότι έρχονται πειρατές. Αργότερα έγιναν καταφύγια για τα γυναικόπαιδα ή αποθήκες.

17. Η ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΣ  
Είναι ένας όμορφος κλειστός κόλπος με λίγα ταβερνάκια και το εργαστήρι του παλιού κεραμοποιού Κώστα Δεπάστα «η Δύσκολη». Βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νησιού και προφυλαγμένη καθώς είναι από τους ανέμους προσελκύει οικογένειες με παιδιά κι έτσι το καλοκαίρι δημιουργείται το αδιαχώρητο!





18. ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ
Το δυτικό κομμάτι της Σίφνου έχει προταθεί προς ένταξη στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών «Natura 2000», καθώς εκεί φύονται «φίδες» (είδος κέδρου του γένους Juniperus) και άλλα προστατευόμενα είδη. Τα περισσότερα μονοπάτια περνούν από παλιές εκκλησίες και ξωκλήσια ή καταλήγουν εκεί.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Ρόνια Αναστασιάδου, τηλ.: 22840 31483, 6972990419.

19. ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΩΣΤΗ
Στον Αγιο Σώστη, όπου υπήρχαν τα αρχαία μεταλλεία χρυσού, μπορείτε να πάτε από ένα παλιό πλακόστρωτο μονοπάτι που ξεκινάει από τον δρόμο που οδηγεί προς τη Χερρόνησο, ή με φουσκωτό. Bρίσκεται στο ΒΑ τμήμα του νησιού. Φτάνοντας από τη θάλασσα βλέπετε τη στοά των ορυχείων σιδήρου που έφτιαξε η Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων μεταξύ 1883 - 1890. Από εδώ τα μεταλλεύματα μεταφέρονταν για φόρτωση στις Καμάρες. Πάνω από τις στοές υπάρχουν τα ερείπια του αρχικού Αϊ-Σώστη, που γκρεμίστηκε για να κτιστεί δίπλα η καινούργια εκκλησία.

20. ΟΙ ΚΑΜΑΡΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ
Αντίθετα με άλλα λιμάνια των Κυκλάδων, οι Καμάρες έχουν σχετικά ήπια ανάπτυξη. Ο οικισμός κτίστηκε τον 19ο αιώνα και ήταν λιμάνι φόρτωσης μεταλλευμάτων (υπάρχουν ακόμη ίχνη από τα καμίνια, ο μόλος του 1909 και η σκάλα φόρτωσης μεταλλεύματος του 1833). Παλαιότερα λειτουργούσαν εκεί αρκετά αγγειοπλαστεία. Λειτουργούν λίγα τουριστικά μαγαζιά, αρκετές καφετέριες, μπαρ και ψαροταβέρνες. Πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και μικρά ξενοδοχεία υπάρχουν ολόγυρα. Ψηλά πάνω από τις Καμάρες στέκεται το εκκλησάκι του Αγίου Συμεών, κτισμένο το 1667, με προαύλιο που χαρίζει καταπληκτική θέα (μπορείτε να πάτε στρίβοντας αριστερά στον δρόμο που οδηγεί προς τη Χερρόνησο, ή να ξεκινήσετε από την περιοχή της Αγίας Μαρίνας στις Καμάρες).

ΜΟΝΟΠΑΤΙ                                               ΧΡΟΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΣΕΙΣ
1. Απολλωνία-Προφήτης Ηλίας (ανηφορικό)......... 1 ώρα 30’
2. Φυρόγια-Μαύρο Χωριό-Βαθύ (σχετικά βατό).... 2 ώρα 30΄
3. Αρτεμώνας-Αγιος Σώστης (πλακόστρωτο με σκαλιά).. 1 ώρα 15΄
4. Αρτεμώνας-Πουλάτη-Κάστρο-Φάρος (βατό, με εναλλαγές τοπίων)... 2 ώρες
5. Αγιος Γεώργιος του Κοντού-Πλατύς Γιαλός (κατηφορικό σε μεγάλο μέρος του).. 3 ώρες

FAST INFO
Η Παναγία Βρυσιώ­τισσα
Η μονή βρίσκεται έξω από τα Εξάμπελα, έχει κτιστεί πριν από το 1600, και η εκκλησία της Θεοτόκου παλαιότερα. Ηταν πάντα ανδρική μονή και έχει εντυπωσιακή αρχιτεκτονική.
Μονή Φυρογίων (μετά την Καταβατή). Χρονολογείται από το 1833. Στο εσωτερικό της υπάρχουν ανακαινισμένα κελιά, φούρνος και ελαιοτριβείο.
Μονή Προφήτη Ηλία τ’ Αψηλού 
Με τα πόδια απέχει 1 ώρα και 30 λεπτά από την Απολλωνία και είναι κτισμένος στα ερείπια αρχαίου κτίσματος - ίσως φρυκτωρίας. Θεωρείται ότι κτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Πολύ δημοφιλής και οργανωμένη παραλία για οικογένειες και νεανικές παρέες είναι ο Πλατύς Γιαλός, η μεγαλύτερη αμμουδιά του νησιού. Εδώ υπάρχουν ταβέρνες, καφέ, μπαρ και ξενοδοχεία. Αν στα βράχια της Χρυσοπηγής έχει πολύ κόσμο, θα κάνετε μπάνιο στις μικρές παραλίες Σαούρες, πλάι της και στο Αποκοφτό, όπου υπάρχουν και ταβέρνες. Αρκετοί κάνουν μπάνιο στην παραλία της Αγίας Μαρίνας, στις Καμάρες. Επίσης στη Φασολού και στο Γλυφό του Φάρου. Ο Φάρος, που ήταν το επίσημο λιμάνι του νησιού μέχρι το 1833, σήμερα είναι ένα μικρό και συμπαθητικό ψαροχώρι, με ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η Φασολού έχει ακόμη μικρότερη παραλία, ταβέρνα και ενοικιαζόμενα δωμάτια.


ΜΕ ΣΚΑΦΟΣ
Στις παραλίες της Σίφνου θα δείτε δεμένα αρόδο αρκετά ιστιοπλοϊκά, γιοτ και φουσκωτά - ιδίως στο Βαθύ γίνεται το αδιαχώρητο. Δημο­φιλή είναι τα βράχια της Πουλάτης, της Χρυσοπηγής, της Επταμα­ρτύρου στο Κάστρο και το νησάκι της Κιτριανής. Αντί­θετα οι περισσότερες από τις παραλίες που έχουν πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα, είναι μικρές και όχι ιδιαίτερα όμορφες.


ΔΙΑΜΟΝΉ
«Ελιές» (22840 34000,  www.eliesresorts.com). Διάσημη η πολυτελής μονάδα, όχι μόνο στη Σίφνο αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Το συγκρότημα είναι κτισμένο πάνω στην παραλία, σε 50.000 τ.μ., με σεβασμό στο περιβάλλον, και θυμίζει παραδοσιακό οικισμό. Η κυκλαδική μινιμαλιστική απλότητα και η σύγχρονη πολυτέλεια έχουν δώσει ραντεβού στα 33 ντιζάιν δωμάτια, σουίτες και βίλες με τις δικές τους πισίνες. Εντυπωσιακή η κεντρική πισίνα, όπως και το SPA. Υπάρχει ακόμη γυμναστήριο και ρουμ σέρβις όλη την ημέρα. Στο εστιατόριο θα δοκιμάσετε πιάτα εξαιρετικής μεσογειακής και ελληνικής κουζίνας, ενώ απολαυστικό είναι και το γκουρμέ πρωινό.
«Verina Suites», στον Πλατύ Γιαλό (22840 71525  www.verina.gr). Κομψή, μικρή μονάδα με πισίνα και κεφάτο pool bar, σε απόσταση αναπνοής από την αμμώδη παραλία. Τα διαμερίσματα είναι κτισμένα με κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και διακοσμημένα με ιδιαίτερο μίνιμαλ στυλ από την Ισιδώρα Χανδέλη, η οποία και διευθύνει το «Verina». Μπορείτε να απολαύσετε κοκτέιλ και κρύα πιάτα καθισμένοι στις τεράστιες λευκές μαξιλάρες, ή στους καναπέδες γύρω από την πισίνα.
«Verina Astra», στην Πουλάτη (22840 71525,  www.verina.gr). Η θέα στο Κάστρο και στην Πουλάτη από την πολύ ιδιαίτερη και ατμοσφαιρική αυτή μονάδα, κόβει την ανάσα. Οι 5 πολυτελείς σουίτες και τα δύο δίκλινα δωμάτια βρίσκονται στο πιο ήσυχο και προνομιακό σημείο, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ κοντά στην Απολλωνία και τον Αρτεμώνα. Το συγκρότημα είναι κτισμένο σε επίπεδα, με πέτρα και άλλα υλικά που εναρμονίζονται απόλυτα με το περιβάλλον. Οι σουίτες περιβάλλονται από κήπους και πέτρινες μάντρες ώστε να εξασφαλίζουν την ιδιωτικότητα. Στις βεράντες τους ή στο ξύλινο ντεκ υπάρχουν ξαπλώστρες και κτιστοί καναπέδες με άσπρες μαξιλάρες. Η διακόσμηση είναι μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς κυριαρχούν τα γήινα χρώματα (και ιδιαίτερα της άμμου), είναι μίνιμαλ και πολύ ευρηματική. Ξυπνώντας θα σας φέρουν το πρωινό σας σε ένα καλαίσθητο καλάθι, με πολλές φρέσκιες νοστιμιές για να τις απολαύσετε στη βεράντα σας.
«Πετάλι Village» (22840 33024  www.hotelpetali.gr). Στο σοκάκι που ενώνει την Απολλωνία με τον Αρτεμώνα, κτισμένο σε επίπεδα. Είναι καλόγουστο και συνδυάζει την σύγχρονη αισθητική με την παραδοσιακή σιφναίικη αρχιτεκτονική. Εχει φροντισμένους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Διαθέτει και εστιατόριο. 


ΑΡΤΕΜΩΝΑΣ
«Το Σμαράγδι» (22840 33901-2,  www.smaragdi.gr). Ομορφο μικρό ξενοδοχείο στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα. Διαθέτει 12 δωμάτια σε κυκλαδίτικο στυλ, όλα με βεράντες. Ωραία η πέτρινη αυλή με τα καθιστικά.
«Bella Vista» (22840 33965,  www.windmillbel­lavista.gr). Με παραδοσιακό ανεμόμυλο, στούντιο και διαμερίσματα φτιαγμένα από πέτρα. Εχει πισίνα, pool bar, παιδότοπο κ.ά. Η θέα προς το Κάστρο και το πέλαγος είναι εξαιρετική.

ΒΑΘΥ
Ενοικιαζόμενα:
«Βιργινία» (22840 33246). Πέντε εξοπλισμένα διαμερίσματα ακριβώς μπροστά στην παραλία. Ξανθάκης (22840 71110,  www.xanthakis-sifnos.gr). Στην παραλία μέσα σε κήπο, εφτά πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα. Μανώλης (22840 71111,  www.manolisrestaurant-rooms.gr). Οκτώ δωμάτια και 2 εξοπλισμένα διαμερίσματα με όμορφη θέα. «Studios Nikos» (22840 33244), «Kalypso» (22840 71127), «Αρχιπέλαγος» (22840 71120).

ΚΑΜΑΡΕΣ
«Νύμφες» (22840 33719,  www.nymfes.gr). Καινούργιο ξενοδοχείο με έντεκα δωμάτια, δύο από τα οποία είναι σουίτες. Προσεγμένοι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι με τη σιφναίιικη πλάκα παντού τριγύρω.
«Αλκυωνίς Villas» (22840 33101  www.alkyonisvillas.com). Ομορφο αιγαιοπελαγίτικο συγκρότημα με διαμερίσματα, πολύ κοντά στην αμμουδιά.
Ενοικιαζόμενα: 
«Villa Αρετώ» (22840 31323  www.sifnosareto.gr). Περιποιημένα δωμάτια και διαμερίσματα, με θέα τις Καμάρες. «Αλέξανδρος» (22840 33209  www.alkhotel.gr). Δωμάτια διαφόρων κατηγοριών με μπαλκόνι και θέα στη θάλασσα ή στο βουνό. 
«Ντίνα Παλαιού» (22840 32364). Δέκα δωμάτια με ευρύχωρες βεράντες και ωραία θέα. 
«Mosha» (22840 24608). Εντεκα απλά δωμάτια, 800 μ. από το λιμάνι.

ΚΑΣΤΡΟ
«Αγνάντι» & «Αγνάντι Παραδοσιακό» (22840 32314,  www.agnanti-sifnos.gr). Δύο όμορφα κτίρια σε στυλ παραδοσιακό, με ωραία θέα στο Κάστρο και το πέλαγος. Συνολικά διαθέτουν δεκαέξι προσεγμένα δωμάτια, όλα με ασύρματο Ιnternet, δυνατότητα πάρκινγκ κ.ά.
«Αρης & Μαρία» (22840 31161, 210 4519045,  www.arismaria-traditional.com). Αναστηλωμένα παραδοσιακά σπίτια μέσα στο κάστρο. Είναι εξοπλισμένα, έχουν βεράντες και υπέροχη θέα.
«Το Μαρώ» (22840 33584  www.maro-sifnos.gr). Εννέα απλά και καθαρά δωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν από δύο έως τέσσερα άτομα. Βρίσκονται στο δρόμο για το Κάστρο (1,5 χλμ. από την Απολλωνία).

ΠΛΑΤΥΣ ΓΙΑΛΟΣ
«Οστρια» (22840 71374,  www.sifnosisland.gr/ostria). Δωμάτια σε κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Βρίσκονται μέσα σε καταπράσινο κήπο με λουλούδια και έχουν θέα στη θάλασσα.
«Βενικουάς» (22840 71231  www.venikouas.gr). Δεκατέσσερα καθαρά δωμάτια, όλα με μπαλκόνι και πανοραμική θέα.
«Αλέξανδρος» (22840 71300-2,  www.hotelalexandros.gr). Οικογενειακή μονάδα με πενήντα δωμάτια που μοιράζονται σε έξι κτίρια, κτισμένα πάνω από την παραλία.
«Νηρηίδες» (22840 71530  www.niriedeshotel.gr). Φροντισμένη μονάδα, με θέα στον Πλατύ Γιαλό από ψηλά. Εχει ωραία διακοσμημένα δωμάτια.

ΦΑΡΟΣ
«Πανσιόν Νικολέτα» (22840 71491). Μόλις 30 μ. από την προβλήτα, έξι δωμάτια με μεγάλες αυλές και θέα στη θάλασσα.
«Aρίστη» (22840 71443,  www.aristi-sifnos.gr). Επτά πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια μέσα σε έναν καταπράσινο χώρο, κοντά στην παραλία.

ΦΑΣΟΛΟΥ
«Blue Horizon» (22840 71442,  www.bluehorizon-sifnos.gr). Με θέα στον όρμο και το μοναστήρι του Σταυρού, καθαρά δωμάτια σε λευκούς και γαλάζιους τόνους.
«Studio Κάβος» (22840 71483,  www.studioskavos.gr). Απλά και καθαρά δωμάτια για ήσυχη διαμονή, με ωραία θέα.
«Φασολού Studios» (22840 71490). Ανετα διαμερίσματα και δωμάτια φτιαγμένα από πέτρα και ξύλο.

ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΣ
Ενοικιαζόμενα: Μαρία (22840 33120), με τρία πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι τέσσερα άτομα και ένα δίκλινο δωμάτιο πάνω στη παραλία της Χερρονήσου και Κλάδος (22840 33170,  www.kladosrooms.gr), με πλήρως εξοπλισμένα και άνετα δωμάτια και studios πολύ κοντά στη θάλασσα.

ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ
Ενοικιαζόμενα: Ι. Ναδάλης (22840 71355), με απλά και καθαρά δωμάτια δίπλα στην παραλία Σαούρες, Ρουβίνα (22840 31416), με επτά δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα λιτά, με θέα στη μονή και στη θάλασσα και Φλώρα (22840 71278), στα 100μ. από τη παραλία Αποκοφτό, με δέκα απλά δωμάτια με μπαλκόνια που βλέπουν τη μονή Χρυσοπηγής.

ΦΑΓΗΤΌ
«Κυκλάδων Χώρος» (22840 32211,32215,  www.kikladonxoros.gr). Εντυπωσιακός πολυχώρος που λειτουργεί από το 2006.
«Ραμπαγάς»  Πολύ καλόγουστο για καφέ, γλυκά, φυσικούς χυμούς και το βραδάκι εξωτικά κοκτέιλ.
«Φεγγαρό ψαρο» εστιατόριο που άνοιξε το 2007 και σερβίρει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, ενώ διαθέτει καλή κάβα με ελληνικά και γαλλικά κρασιά.
«Γιομιστή Κεφαλή» γκαλερί που γίνονται εκθέσεις όλο το καλοκαίρι και στον κήπο εκτίθεται έργο του Γιάννη Γαΐτη.
«Chemistry Coctail Bar» όπου θα δοκιμάσετε πρωτότυπα κοκτέιλ, χαζεύοντας τον dj στον περιστεριώνα απέναντι. Λειτουργούν επίσης διάφορα καταστήματα με ρούχα και αξεσουάρ.
«Τα βατράχια» στα Σεράλια (22840 33047). Κορυφαίες οι γεύσεις, κυρίαρχη η προσωπικότητα της Φλωρέτας που έχει σπουδάσει μαγειρική και λειτουργούσε εστιατόριο στη Γαλλία. Από το 2005 ανέλαβε το ατμοσφαιρικό αυτό ουζερί πάνω στον μικρό όρμο. Αξίζει να δοκιμάσετε τη μαγειρική της το μεσημέρι αλλά και το βράδυ, που φωτίζεται με κεριά. Προτείνουμε την παντζαροσαλάτα με το γιαούρτι, τις «αλοιφές» της, τα καλκάνια από τον Βόσπορο, τις φούσκες, το καλαμάρι στο γουόκ, το καρπάτσιο ξιφία, το ταρτάρ με σολωμό, το κριθαράκι με αστακό και φυσικά τα φρέσκα ψάρια. Για το τέλος, μους σοκολά, πάβλοβα, κορμό. Εχει και ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών.


ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ
«Καγιέν»
(22840 31080,  www.sifnos-cayenne.gr). Kαινούργιο εστιατόριο με ενδιαφέρουσες πικάντικες γεύσεις αρκετές από τις οποίες περιέχουν το γνωστό πιπέρι cayenne (εξ ου και το όνομα). Εχουν και οργανωμένο site όπου προτείνονται και συνταγές. Οπως θα δείτε ξεχωρίζουν αρκετά πιάτα - μεταξύ άλλων οι λουκουμάδες τυριού με σάλτσα βατόμουρου, η ομώνυμη σαλάτα, διάφορα ριζότα, βυζαντινά μπιφτεκάκια με καραμελωμένα πράσα, φιλέτο με καγιέν ροζ πιπέρι, λαβράκι με σάλτσα σαγκουίνι και πολλά άλλα.
«Οδός ονείρων» (22840 33389). Κτίριο του 1850 με όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα. Με σιφναίικη κουζίνα, αλλά και πιο γκουρμέ γεύσεις. Δοκιμάστε «ονειρομεζέ», ψαρονέφρι με μέλι και κόλιανδρο και κάποιο από τα δροσερά γλυκά για το τέλος.
«Ο Ωκύαλος» (22840 32060). Στον κεντρικό πεζόδρομο για σιφναίικη και μεσογειακή κουζίνα με πολλές διεθνείς επιρροές. Μεγάλη ποικιλία σε κρασιά και μπίρες. Μπορείτε επίσης να καθίσετε και στην ταράτσα με την όμορφη θέα.
«Του Αποστόλη το κουτούκι» (22840 33186). Από τις πιο διαχρονικές επιλογές για φαγητό στην Απολλωνία. Παραδοσιακή μεσογειακή κουζίνα. Το μοσχαράκι με θρούμπη, η καππαροσαλάτα και οι τηγανητοί γίγαντες είναι από τα πιάτα που αξίζει να γευτείτε.
«Mama Mia» (22840 33086). Ιταλική κουζίνα. Σπαγγέτι, πίτσες και σαλάτες σε μεγάλη ποικιλία. Ολα τα τυριά είναι ιταλικά. Λειτουργεί και δεύτερο μαγαζί με το ίδιο όνομα στην παραλία του Πλατύ Γιαλού.
«Ελιά και Κάππαρη» (22840 31791). Από τις πιο συμπαθητικές ταβέρνες του οικισμού, σε πιο μοντέρνο ύφος. Πλούσιο μενού με μαγειρευτά, της ώρας, θαλασσινά, ζυμαρικά και πολλά ορεκτικά.

ΑΡΤΕΜΩΝΑΣ
«Το Λιοτρίβι» (22840 32051). Σιφναίικη κουζίνα με φρέσκα κρέατα, θαλασσινά και ποικιλία μαγειρευτών. Μην παραλείψετε τη ρεβιθάδα που φτιάχνει ο κύριος Γιάννης Μαγγανάς στον ξυλόφουρνο της μικρής αυλής. Βρίσκεται στην πλατεία του Αρτεμώνα.
«Το Χρυσό» (22840 31322). Για νόστιμα κρεατικά της ώρας που σερβίρονται σε αυλή με κληματαριά. Θα φάτε κάτω από τους ήχους λαϊκών τραγουδιών. Ποικιλία σε πίτες, ορεκτικά και λαδερά.
«Η Μαργαρίτα» (22840 31058). Προσεγμένο ουζερί με ποικιλία μεζέδων. Οι ρεβιθοκεφτέδες, η τυρόπιτα με φύλλο κανταϊφιού και η μελιτζάνα με τυρί και ντομάτα στο φούρνο είναι από τα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε.

ΒΑΘΥ 
«Μανώλης» (22840 71111). Δροσερή αυλή με αρμυρίκια για σκιά, καλό φαγητό. Εχει πολλά ορεκτικά, μαγειρευτά (κουνέλι, μοσχάρι στο πήλινο), κρέατα της ώρας και φυσικά ψάρι φρέσκο. Δοκι­μάστε αμπελοφάσουλα, τα θαλασσινά τους (σουπιά γεμιστή, γαλέο κ.ά.). Σερβίρει πρωινό, νοικιάζει και δωμάτια.
«Τσικάλι» (22840 71177). Σιφναίικη κουζίνα με ποικιλία σε λαδερά, ορεκτικά και της ώρας. Από τα πιο γνωστά ταβερνάκια, βγάζει τραπέζια και κοντά στη θάλασσα. Δοκιμάστε ρεβιθοκεφτέδες, κατσικάκι με κρασί και άνηθο και πολλά άλλα - όλα από ντόπια υλικά.
«Απέραντο Γαλάζιο» (22840 71165). Ιδανική περίπτωση για τους λάτρεις των θαλασσινών. Αχινοσαλάτα, φρέσκα ψάρια και μακαρονάδες από αστακό, γαρίδες και αχινός είναι μερικά από τα πιάτα τους. Ενδιαφέρουσες οι επιλογές σε μαγειρευτά και ορεκτικά.
«Κουτσουνάς» (22840 71156). Απλό ταβερνάκι πάνω από τον όρμο. Παραδοσιακά, καλομαγειρεμένα φαγητά με υλικά και κρέατα δικής τους παραγωγής. Το κατσικάκι είναι από τις σπεσιαλιτέ τους.

ΚΑΜΑΡΕΣ 
«Καμάρες» (22840 32398). Η Μαργαρίτα με τον Νίκο και τις δύο κόρες τους θα σας υποδεχθούν στο παραλιακό αυτό και ενδιαφέρον εστιατόριο. Εχει πλούσιο κατάλογο με ιδιαίτερο μενού - που δεν περιλαμβάνει πάντως ψάρι ή μαγειρευτά! Δοκιμάστε τις διάφορες σπεσιαλιτέ του Νίκου, όπως ψαρονέφρι με γλυκό κρασί, κοτόπουλο γεμιστό με σος, σνίτσελ με λιωμένα τυριά, τις μακαρονάδες και τις ποικιλίες των θαλασσινών.
«Μερόπη» (22840 31672). Σερβίρει κυρίως μαγειρευτά, σχάρας και φρέσκο ψάρι (όταν υπάρχει). Δοκιμάστε μπιφτέκι και μουσακά.
«Ο Ποσειδώ­νας» (22840 32362). Απλή μεσογειακή κουζίνα με θαλασσινά, κρεατικά και λαδερά. Δοκιμάστε μαστέλο με άνηθο και κόκκινο κρασί.
«Ισαλος» (22840 33716). Καφέ εστιατόριο με ελληνική κουζίνα, σε όμορφη τοποθεσία στην Αγία Μαρίνα.
«Ο Σίμος» (22840 32353). Από τα πιο παλιά ταβερνάκια στο λιμάνι. Συμπαθητικό περιβάλλον και πλούσια μεσογειακή κουζίνα. Ιδανικό για να απολαύσετε το ούζο σας με μια πλούσια ποικιλία θαλασσινών.
«Αψέντι» (22840 31202). Καινούργιο εστιατόριο με ελληνική κουζίνα με επιρροές από τη Μικρά Ασία. Σερβίρει σε μπαλκόνι με θέα στο λιμάνι.
«Η κουζίνα της Μπουλίνας» (22840 31640, 6932605188). Παραδοσιακή κουζίνα με ντόπια προϊόντα. Θα γευτείτε σιφναίικες γεύσεις όπως ρεβιθάδα κάτω από δροσερή κληματαριά.

ΚΑΣΤΡΟ 
«Λεωνίδας» (22840 31135). Με καλή ελληνική κουζίνα.
«Το Αστρο» (22840 31476). Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με πολλά σιφναίικα πιάτα. Σερβίρουν σε βεράντα.

ΠΛΑΤΥΣ ΓΙΑΛΟΣ
«Αριάδνη» (22840 71277). Σε λουλουδιασμένη αυλή δίπλα στα αρμυρίκια με προσεγμένη ελληνική κουζίνα με κάποιες πιο μοντέρνες γεύσεις. Πλούσια ποικιλία ορεκτικών, θαλασσινά, κρεατικά και λαδερά.
«Το στέκι» Εστιατόριο με καλά μαγειρευτά με βε­ράντα στην παραλία.

ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ 
«Τσαπής» (22840 71272). Κάτω από τα αρμυρίκια θα γευτείτε ψάρι, μαγειρευτά και πολλά ορεκτικά. Ειδικεύονται στο τηγάνι και τη σχάρα.
«Χρυσοπηγή» ή Λεμπέσης (22840 71295). Πάνω στην παραλία με θέα στη Χρυσοπηγή. Διαθέτει μαγειρευτά σε μεγάλη ποικιλία, ψάρι κ.ά.

ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΣ
«Αμμουδιά» (22840 33118). Ψαροταβέρνα με φρέσκα ψάρια σε καθημερινή βάση. Δοκιμάστε τις σούπες από διάφορα θαλασσινά και την αστακομακαρονάδα τους.
«Χερρόνησος» (22840 33119). Φρέσκα κρεατικά και ψάρια σε ωραίο σημείο, πάνω στον μικρό όρμο. Προσεγμένη κουζίνα με μεγάλη ποικιλία σε ορεκτικά και λαδερά.

ΤΡΟΥΛΑΚΙ 
«Ηλιοβα­σίλεμα» (22840 31970). Από τα πιο ωραία τοπία του νησιού. Σερβίρει κυρίως φαγητά της ώρας - όλα με κρέατα παραγωγής τους. Το μεσημεράκι θα βρείτε και μαγειρευτά. Μπορείτε να πιείτε και καφέ με κάποιο από τα γλυκά που φτιάχνουν οι ίδιοι.

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ
«Μπότζι». Στέκι με «ψαγμένη» ξένη μουσική. Εχει όμορφη διακόσμηση. Μπορείτε να σταθείτε όρθιοι στο Στενό ή να καθίσετε στη μικρή πίσω αυλή.
«Βερίκοκο» (πρώην Βόλτο). Με ξένη μουσική που τις πρωινές ώρες αλλάζει σε ελληνική. Παραμένει στέκι - παρά την μετονομασία του.
«Αργώ». Αλλο ένα γνωστό μπαράκι του Στενού, που λειτουργεί από το 1982. Κοκτέιλ μπαρ όπου οι τόνοι ανεβαίνουν μετά τα μεσάνυχτα, όταν στο εσωτερικό αρχίζει ο χορός.
«Το Δόλωμα». Το μικρό, κουλτουριάρικο μπαράκι μεταφέρθηκε ακριβώς δίπλα. Μεγάλωσε ο χώρος, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί την ίδια θεατρική ατμόσφαιρα.
«Κόκκοι καφέ». Με όμορφη διακόσμηση, εκτός Στενού. Σερβίρει καφέ, γλυκά, σνακ και ποτό.
ΒΑΘΥ  
«Βola cafe». Αll day μαγαζί πάνω στην παραλία, που εκτός από καφέδες, σνακ και ποτό, σερβίρει και πίτσες.
 
ΚΑΜΑΡΕΣ 
«Εμπα και έβγας». Καινούργιο καφέ που άνοιξε τον Μάρτιο, στο λιμάνι. Για καφέ, σάντουιτς, γλυκά.
«Foli Foli». Στο λιμάνι της Σίφνου σε μεξικάνικο στυλ που το κάνει και ξεχωρίζει.
«Captain’s». Παίζει μόνο ξένη μουσική. Από τα πιο τουριστικά μπαράκια του λιμανιού.
ΚΑΣΤΡΟ
«Κονάκι». Για καφέ και χειροποίητα γλυκά.
«Ρεμέντζο». Λειτουργεί κυρίως ως μπαρ.
«Dolci». Καφέ πάνω από το πάρκινγκ, για καφέ και ποτό το βράδυ.
«Κάβος». Μπαρ στον περιφερειακό δρόμο που οδηγεί προς την Επταμάρτυρο, που βλέπει στα Σεράλια και το πέλαγος. Αξίζει να πάτε στο δειλινό για να απολαύσετε τη θέα.
Κείμενα-φωτογραφίες: Βάλυ Βαϊμάκη
Φωτογραφίες: Γιάννης Ντρενογιάννης