Translate

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Ιντερλάκεν:Στην καρδιά της Ελβετίας!!

Βρίσκεται πραγματικά στο κέντρο της χώρας των Αλπεων, ανάμεσα σε δύο λίμνες, και αποτελεί έναν από τους πιο «κλασικούς» τουριστικούς προορισμούς. Οχι μόνο γιατί προσφέρει άμεση πρόσβαση στα περίφημα χιονοδρομικά κέντρα του Γιουνγκφράου, αλλά και γιατί μπορεί να γίνει αφετηρία για μια χορταστική περιήγηση στην Ελβετία.
Όταν ακόμα ο οργανωμένος τουρισμός αφορούσε λιγοστούς, στα δάχτυλα μετρημένους, προορισμούς και οι ανά τον κόσμο ταξιδιωτικοί πράκτορες άρχιζαν σιγά σιγά να στήνουν, ξεκινώντας κυριολεκτικά από το μηδέν, τις ομαδικές εκδρομές τους, ένα χωριουδάκι στην καρδιά των Ελβετικών Αλπεων αποτελούσε ήδη έναν από τους βασικούς παίκτες της τουριστικής σκακιέρας.
Όχι τόσο για την αρχιτεκτονική μοναδικότητα του οικισμού όσο για την ειδυλλιακή αλλά και ασυναγώνιστα προνομιακή τοποθεσία, που προδίνει άλλωστε και το όνομά του, «ανάμεσα στις λίμνες» Μπριέντζ (Brienz) και Τουν (Thun), σε απόσταση αναπνοής από τον εντυπωσιακό -και πάντα χιονισμένο- ορεινό όγκο του Γιουνγκφράου (Jungfrau). Ισως πάλι τότε, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, το Ιντερλάκεν να ήταν ένα γραφικό αλπικό χωριό, που έμελλε να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της κεντρικής Ευρώπης. Και, αν μη τι άλλο, σήμερα δεν έχει ανάγκη από συστάσεις.
Brienz Lake
Thun Lake



Το Ιντερλάκεν των μόλις 5.000 μόνιμων κατοίκων διαθέτει δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς που, μαζί με ένα ανεπτυγμένο δίκτυο τελεφερίκ, εξυπηρετούν την κίνηση των επισκεπτών από και προς την πρωτεύουσα Βέρνη, τη Λουκέρνη και την ευρύτερη περιοχή του Γιουνγκφράου, αγαπημένη των εραστών της περιπέτειας και των χειμερινών σπορ.
Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο του Ιντερλάκεν, τη λεωφόρο Hoheweg, ανακαλύπτω πως, και να ήθελα, εδώ δεν μπορώ να χάσω τον προσανατολισμό μου. Αυτή είναι κυριολεκτικά η οδική ραχοκοκαλιά της πόλης, γύρω από την οποία έχει αναπτυχθεί και η ζωή της, ό,τι δηλαδή συμβαίνει στο Ιντερλάκεν χειμώνα - καλοκαίρι. Κατά μήκος του δρόμου, δεξιά κι αριστερά, δεν προλαβαίνω να απαριθμώ ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, μπαρ και ασφαλώς πλήθος καταστημάτων με ελβετικά σουβενίρ (ρολόγια, σουγιάδες και σοκολάτες, τι άλλο;), που ωστόσο εδώ διατίθενται σε τιμές ελαφρώς πιο τσιμπημένες απ' ό,τι σε άλλες, λιγότερο διαφημισμένες περιοχές της Ελβετίας.
Παρ' όλα αυτά, δυσκολεύομαι να αντισταθώ στον πειρασμό.Στο πρώτο μαγαζάκι που βρίσκω μπροστά μου -και σας βεβαιώνω, δεν χρειάζεται να περπατήσω πολύ, αφού το Ιντερλάκεν συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη αναλογία τουριστικών καταστημάτων ανά κάτοικο στην Ελβετία- κάνω μια στάση για μια... ταπεινή γάλακτος με ολόκληρα φουντούκια -«την τραβάει το κλίμα»- και συνεχίζω με κατεύθυνση το πάρκο Hohematte, όπου κάθε 12 χρόνια πραγματοποιείται το φεστιβάλ-σύμβολο της ελβετικής λαϊκής παράδοσης, το Ουνσπούνεν Φεστ.
Hohematte Park

Unspunnen Festival
Aυτά τα 140 στρέμματα ελεύθερου χώρου στην καρδιά του Ιντερλάκεν αποτελούν εξάλλου κι ένα ενδιαφέρον παράδειγμα μακροπρόθεσμου χωροταξικού σχεδιασμού. Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα το Hohematte ανήκε σε γειτονικό μοναστήρι και χρησιμοποιόταν ως βοσκότοπος για τα ζώα της αδελφότητας των μοναχών.Το 1860 αγοράστηκε από ομάδα ξενοδόχων και ιδιωτών, με σκοπό να παραμείνει ελεύθερος χώρος, από τον οποίο κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν την εξαιρετική θέα στο Γιουνγκφράου.Αν πάντως, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, κάνοντας τη βόλτα σας δείτε κάμποσους ανεμοπτεριστές να προσγειώνονται με φόρα καταμεσής του πάρκου, μην εκπλαγείτε.
Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα σύνηθες, καθώς το Hohematte, μια τεράστια άπλα στο κέντρο της πόλης, χρησιμοποιείται συχνά-πυκνά σαν… διάδρομος προσγείωσης από τους λάτρεις της περιπέτειας.Ακριβώς απέναντι, επί της λεωφόρου Hoheweg, γκρουπάκια Γιαπωνέζων φωτογραφίζουν μετά μανίας το στολίδι του Ιντερλάκεν, το ιστορικό ξενοδοχείο Βικτόρια Γιουνγκφράου. Οσοι αντέχουν να βάλουν λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ξέρουν πως δεν συντρέχει ο παραμικρός λόγος να αναζητήσουν κατάλυμα αλλού.
Η θέα στη χιονισμένη κορυφή του Γιουνγκφράου είναι απλώς συγκλονιστική και οι ανέσεις που παρέχει, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται υψηλές υπηρεσίες σπα, του έχει χαρίσει αμέτρητους φανατικούς φίλους. Οσο για τη φήμη του, έχει ασφαλώς ξεπεράσει εδώ και δεκαετίες τα στενά σύνορα του Ιντερλάκεν. Ξεφυλλίζοντας το καλαίσθητο προσπέκτους, πληροφορούμαι πως τα Σαββατοκύριακα, από τις 3 το μεσημέρι ώς τις 5 το απόγευμα, στο Βικτόρια Μπαρ του ισογείου σερβίρονται εκλεκτές ποικιλίες τσαγιού από τα πέρατα του κόσμου. Μια στάση λοιπόν είναι υποχρεωτική. Πιάνουμε θέση κοντά στο παράθυρο και χαζεύουμε τον κόσμο που περνάει, παίρνοντας δυνάμεις για τη συνέχεια.
Αν έπρεπε να βρω τη φράση που θα έδινε επιγραμματικά το στίγμα και την ατμόσφαιρα αυτής της μικρής ελβετικής πόλης, που οι ταξιδιωτικοί οδηγοί περιγράφουν ως «πρωτεύουσα της περιπέτειας»,αυτή θα ήταν «τα πάντα εν τάξει». Το ψυχρό γαλάζιο του ουρανού συναντά το παγωμένο λευκό του χιονιού και τα καφετιά σπίτια με τις χαρακτηριστικές επικλινείς στέγες, που σαν κομμάτια επιτραπέζιου παιχνιδιού δίνουν την εντύπωση πως στη θέση τους τα τακτοποίησε με επιμέλεια και προσοχή ανθρώπινο χέρι, ώστε τίποτα να μη διαταράσσει την αρμονία του τοπίου. Ή μάλλον, σχεδόν τίποτα, καθώς το βλέμμα του επισκέπτη θα σκοντάψει αναπόφευκτα πάνω σε μια... αψυχολόγητη «μοντερνιά», τον πύργο του ξενοδοχείου Μετροπόλ επί της λεωφόρου Hoheweg. Το αστείο που κυκλοφορεί μεταξύ των κατοίκων του Ιντερλάκεν, με τη μορφή συμβουλής, είναι πως όποιος έρθει στην πόλη τους ας προτιμήσει το συγκεκριμένο κατάλυμα, απλούστατα για να μην... το βλέπει. Εδώ που τα λέμε, δεν έχουν κι άδικο.



Για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη, αρκούν μερικές ώρες.
Η περιορισμένη έκτασή της, που επιτρέπει να την γυρίσεις εύκολα με τα πόδια ή με μία από τις άμαξες που ενοικιάζονται έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό, και οι εξαιρετικές υποδομές, στις οποίες συγκαταλέγεται το Γραφείο του Ελβετικού Οργανισμού Τουρισμού στην Hoheweg, κάνουν το Ιντερλάκεν κάτι παραπάνω από φιλικό προς τον επισκέπτη. Πάντως, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, εδώ θα έρθετε κυρίως για όλα τα υπόλοιπα: για τα 25 χιλιόμετρα του δικτύου των χειμερινών μονοπατιών, που διασχίζουν χιονισμένα δάση και παγωμένα ποτάμια, για τις χιονοδρομικές πίστες που ξεπερνούν σε μήκος τα 200 χιλιόμετρα, για τις νυχτερινές βόλτες με το έλκηθρο. Το Ιντερλάκεν είναι η αφετηρία, το ορμητήριο. Τα ονειρεμένα τοπία της ευρύτερης περιοχής Γιουνγκφράου, ο λόγος για τον οποίο θα ταξιδέψετε ώς εδώ.


Χιονισμένες διαδρομές
Από το σιδηροδρομικό σταθμό Interlaken Ost παίρνουμε το τρένο, για να κατακτήσουμε κι εμείς, όπως εκατομμύρια άλλοι ταξιδιώτες, τον «υψηλότερο» σιδηροδρομικό σταθμό της Ευρώπης. Ο Jungfraujoch βρίσκεται σε υψόμετρο 3.454 και η διαδρομή ώς εκεί είναι κι αυτή με τη σειρά της μια μικρή -και ακριβούτσικη- περιπέτεια, αφού προβλέπονται κάμποσες αλλαγές τρένου μέχρι τον τελικό προορισμό, ενώ το εισιτήριο είναι ομολογουμένως τσιμπημένο. Αξίζει όμως τον κόπο, εφόσον αποφασίσετε να κάνετε τη συγκεκριμένη διαδρομή με καλό καιρό, δηλαδή με καθαρό ουρανό, για να μπορείτε να απολαύσετε τη θέα προς τις χιονισμένες κορυφές.
Μια μικρή παράκαμψη θα μας φέρει στο «χωριό των παγετώνων», το Grindelwald, φημισμένο χιονοδρομικό θέρετρο και εξαιρετική βάση για cross-country σκι, που εκτός από πίστες μεσαίας ώς υψηλής δυσκολίας, διαθέτει σε άνω των 1.200 υψόμετρο ένα δίκτυο μονοπατιών 90 χιλιομέτρων περίπου, εκ των οποίων το μισό μένει ανοιχτό για τους περιπατητές και τους χειμερινούς μήνες. Εδώ πραγματοποιείται, γύρω στα μέσα Ιανουαρίου, το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Χιονιού, όπου ομάδες απ' όλο τον κόσμο συναγωνίζονται ποια θα κατασκευάσει το πιο εντυπωσιακό γλυπτό από πάγο. Οι δεινοί σκιέρ μοιράζονται ανάμεσα στα χιονοδρομικά κέντρα Grindelwald-First, Mürren-Schilthorn και Scheidegg-Männlichen, όλα προσβάσιμα με τρένο ή τελεφερίκ.

Grindelwald-First
Mürren-Schilthorn
Scheidegg-Männlichen


Όμως και οι λιγότερο αθλητικοί τύποι δεν μένουν παραπονεμένοι, καθώς οι επιλογές είναι εξίσου πολλές, πρωτότυπες και άκρως ενδιαφέρουσες: χειμερινή κρουαζιέρα στη λίμνη Thun, βόλτα με το έλκηθρο στις χιονισμένες πλαγιές, βραδιές με ζεστό αρωματικό κρασί και φοντύ, πάρτι σοκολάτας στο θρυλικό εστιατόριο Schuh στο κέντρο του Ιντερλάκεν ή ακόμα ημερήσιες εκδρομές στην κοντινή Βέρνη ή τη Λουκέρνη, για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι για ποιο λόγο οι ορκισμένοι φίλοι του Ιντερλάκεν αρέσκονται να του «κολλάνε» ένα W μπροστά από το αρχικό γράμμα. Και να το αποκαλούν με νόημα Winterlaken…

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 
Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το Ιντερλάκεν ως ορμητήριο για να εξερευνήσετε την ευρύτερη περιοχή, είναι προτιμότερο να προμηθευτείτε το Swiss Pass, που απευθύνεται αποκλειστικά στους μη Ελβετούς ταξιδιώτες και προσφέρει απεριόριστη χρήση τρένων, λεωφορείων και πλοιαρίων σε εθνικό δίκτυο, απεριόριστες διαδρομές με τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε 37 ελβετικές πόλεις και ελεύθερη είσοδο σε 400 μουσεία, καθώς επίσης ειδικές τιμές σε ξενοδοχεία, τελεφερίκ κ.α.
Το Swiss Pass των 4 ημερών θα σας κοστίσει γύρω στα 160 ευρώ, ενώ των 8 ημερών περίπου 230 ευρώ και μπορείτε να το προμηθευτείτε μέσω Ιντερνετ από τον Ελβετικό Οργανισμό Τουρισμού (www.myswitzerland.com), κάνοντας κλικ στo Transport και επιλέγοντας τις υπηρεσίες του λεγόμενου Swiss Travel System. Ισχύει έκπτωση 15% αν ταξιδεύετε μαζί με τουλάχιστον άλλο ένα άτομο. Ορισμένα μεγάλα ξενοδοχεία παρέχουν στους πελάτες τους δωρεάν μεταφορά σε 3 χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής με την επίδειξη του λεγόμενου Jungfrau Winter Region Sportpass, δηλαδή της κάρτας εισόδου. Οι τιμές του Sportpass διαφέρουν ανάλογα με το χιονοδρομικό κέντρο που θα επιλέξετε, καθώς επίσης και τις ημέρες που επιθυμείτε να το χρησιμοποιήσετε.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.jungfrauwinter.ch

ΦΑΓΗΤΟ 
Είτε επιθυμείτε να δοκιμάσετε αυθεντική ελβετική κουζίνα και φοντύ είτε εξωτικό κάρυ και ιταλικές μακαρονάδες, το βέβαιο είναι πως στο Ιντερλάκεν δεν θα… πεινάσετε. Ξεκινήστε κάνοντας μια διερευνητική βόλτα στη λεωφόρο Hoheweg ή συμβουλευθείτε τον κατατοπιστικό οδηγό του Οργανισμού Τουρισμού της πόλης (www.interlaken.ch).
Αν αγαπάτε τους γλυκούς πειρασμούς, κλείστε θέση στο σόου σοκολάτας που διοργανώνει από Δευτέρα ώς Παρασκευή το εστιατόριο Schuh (Hoheweg 56, τηλ. 0041 (0)33 822 94 41, www.schuh-interlaken.ch) για να παρακολουθήσετε από κοντά τη διαδικασία παραγωγής του εθνικού προϊόντος των Ελβετών. Το εισιτήριο κοστίζει 6,5 ευρώ.



ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Ανάλογα με την εποχή του χρόνου και τη διαθεσιμότητα, ο Οργανισμός Τουρισμού του Ιντερλάκεν (Hoheweg 37, τηλ. για πληροφορίες 0041 (0)33 826 53 00, τηλ. για κρατήσεις 0041 (0)33 826 53 01) προσφέρει μια σειρά από οργανωμένες εκδρομές, πακέτα και μίνι αποδράσεις σε ειδικές τιμές για τους επισκέπτες, που μπορεί να κατεβάσουν κατά πολύ το συνολικό κόστος του ταξιδιού σας. Παρέχεται η δυνατότητα επιλογής κατηγορίας ξενοδοχείου. Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε κράτηση ως μεμονωμένοι ταξιδιώτες, αξίζει τον κόπο να ρίξετε μια ματιά στο www.interlaken.ch

Πηγή: