Translate

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Σύβοτα Θεσπρωτίας...Η "καραϊβική της Ελλάδας".

Δεν έχουν χαρακτηριστεί τυχαία η «Καραϊβική της Ελλάδας»! Προσεγγίζοντάς τα από Ηγουμενίτσα, θα τραβήξει το βλέμμα σας ο ομοιόμορφος πετρόκτιστος οικισμός, διάσπαρτος ακριβώς εκεί όπου το πράσινο συναντά το γαλάζιο του Ιονίου. Και βέβαια, η Εγνατία Οδός, η οποία έφερε πιο κοντά όλα τα παράλια του Ιονίου –ειδικά για τους Βορειοελλαδίτες–, εκτόξευσε τις μετοχές τους στα ύψη.
Τα Σύβοτα ( ή Μούρτος ), ανάμεσα στις καταπράσινες βραχονησίδες Μαύρο Όρος, Άγιος Νικόλαος και Μουρτεμένο ( ή Μπέλα Βράκα, όπως η διάσημη παραλία του ), είναι προικισμένα με ένα μοναδικό τοπίο αποτελούμενο από πανέμορφες ακρογιαλιές και μικρούς κολπίσκους, σαν φιόρδ στην αγκαλιά του Ιονίου. Το μέρος που όλες οι αποχρώσεις του γαλάζιου εναλλάσσονται με το πράσινο και δημιουργούν μία σύνθεση τόσο μοναδική που γαληνεύει η καρδιά του επισκέπτη.
Εδώ η απίστευτη ομορφιά του τοπίου θα μαγέψει τόσο πολύ τον ταξιδιώτη που θα ξεχάσει το άγχος της πόλης και τη ρουτίνα της καθημερινότητας με μία μόνο ματιά που θα ρίξει στα απίστευτα χρώματα της θάλασσας.Σε οικοδομικό αναβρασμό, διαθέτουν ευρεία γκάμα από ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι πολυτελή ξενοδοχεία, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για διαμονή στα κοντινά κάμπινγκ. Tip: νοικιάστε μια βάρκα κι εξερευνήστε τους κολπίσκους της περιοχής – είναι από τις εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσετε.

Σε ένα τοπίο που το γαλάζιο του Ιονίου συναντά το πράσινο, το πιο πολυσύχναστο θέρετρο της Ηπείρου συνδυάζει τα πάντα, από την πολυτέλεια των resorts μέχρι την απλή ζωή του κάμπινγκ. Τα Σύβοτα προσφέρoυν μία πλούσια επιλογή από οργανωμένες αλλά και κρυφές παραλίες.

Αξίζει να ανακαλύψετε τη Μπέλα Βράκα στο νησάκι Μουρτεμένο περπατώντας... μέσα στη θάλασσα και με βαρκάκι την κρυστάλλινη Πισίνα.

Η πρώτη στο Μουρτεµένο, ένα από τα ακατοίκητα -αλλά κατάφυτα και πανέµορφα- νησάκια, απέναντι από τον οικισµό. Δεν θα χρειαστείτε πλεούµενο για το Μουρτεµένο... Ουσιαστικά συνδέεται µε την ακτή µέσω µιας υποθαλάσσιας λωρίδας άµµου µε βάθος µερικών εκατοστών, οπότε θα φθάσετε σε αυτό περπατώντας! Την Πισίνα, από την άλλη, στο νησί Μαύρο Όρος, θα την προσεγγίσετε µε το µικρό σκάφος που κάνει τη -σύντοµη- διαδροµή από το λιµάνι των Συβότων. Τα χρώµατα και η διαφάνεια του νερού, η αµµουδιά, το φυσικό... ντεκόρ συνθέτουν πραγµατικά εδώ µια εξωτική εµπειρία! Δεν έχουν άδικο όσοι τη θεωρούν µια από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας.Τολμήστε την εύκολη πεζοπορία προς τον εγκαταλελειμμένο οικισμό Βραχωνά με σπίτια από τον 18ο αιώνα και εξερευνήστε την αρχαία πολιτεία του Πολυνερίου.

Τα Σύβοτα Θεσπρωτίας είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό όπου το καταπράσινο τοπίο αγκαλιάζεται από θάλασσα με μοναδικό μπλε που φτιάχνει μια ειδυλλιακή εικόνα. Το μέρος περιβάλλεται από τα νησάκια Αγιος Νικόλαος και Μαύρο Όρος. Επίσης τα Σύβοτα μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο και για μια διαδρομή στα Ιστορικά και φυσικά μνημεία της Ηπείρου.
Τα Σύβοτα ανήκουν στον Δήμο Συβότων, βρίσκονται 24 χιλιόμετρα νότια της Ηγουμενίτσας και αποτελούν το μικρό κοσμοπολίτικο θέρετρο της Θεσπρωτίας.
Το 432 π.Χ. έγινε η περίφημη ναυμαχία στην οποίαν ο κορινθιακός και ο θεσπρωτικός στόλος καταναυμάχησε τον κερκυραϊκό που ανήκε στο αντίπαλο στρατόπεδο το Αθηναϊκό, κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο το 432 π.Χ. Ελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό στις 23 Φεβρουαρίου του 1912-13. Στην διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν έδρα του Οθωμανού υποναύαρχου. Το 1850 κατοικούνταν από 40 τουρκοτσιάμικες οικογένειες. Παράγει λάδι, βελανίδια και ψάρια.
Ονομαζόταν Μούρτος από το όνομα κάποιου προκρίτου ο οποίος φορολογούσε και λαφυραγωγούσε τα διερχόμενα εμπορικά πλοία επί τουρκοκρατίας. Σήμερα κατοικείται από Έλληνες που ροβόλησαν από τα ορεινά χωριά της Ηπείρου. Το 1959 πήρε την αρχαία ονομασία Σύβοτα. Συνδέεται με φεριμπότ με το νησί των Παξών. Κότερα και βάρκες μεταφέρουν επισκέπτες στην Πέρδικα και Πάργα που μαζί με τα Σύβοτα συνθέτουν μία φυσική ενότητα σπάνιας ομορφιάς με τους μικρούς κρυφούς όρμους και λιμανάκια από καταπράσινους.Αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών διότι προσφέρουν όμορφες παραλίες, φυσική ομορφιά, γραφικό τοπίο, κοσμοπολίτικη ζωή αλλά και ιδιαίτερα προσεγμένα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.
Τα Σύβοτα, όµως, έχουν αµµουδιές για κάθε γούστο. Κοντά στο κέντρο του οικισµού είναι η Ζάβια (µε πολύ πράσινο και αρκετά... δροσερή, λόγω της ύπαρξης πηγών γλυκού νερού), ο Γαλλικός Μώλος, το Ζέρι και το Σταβέντο.
Οι τρεις τελευταίες διαθέτουν cafés και εστιατόρια και είναι ιδανικές για οικογένειες. Λίγο πιο έξω, προς την κατεύθυνση της Πέρδικας, υπάρχουν µια σειρά από ακρογιαλιές, από τις οποίες οι πιο δηµοφιλείς είναι η Μικρή Άµµος και η Μέγα Άµµος. Στη δεύτερη µπορείτε να επιδοθείτε και σε θαλάσσια σπορ.



ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Η Πάργα απέχει 420 χλµ. από την Αθήνα και τα Σύβοτα 447 χλµ. Το ταξίδι µε Ι.Χ. για Πάργα διαρκεί περίπου 5,5 ώρες και για Σύβοτα περίπου 6 ώρες. Εναλλακτικά, θα φτάσετε στην Πάργα µε λεωφορείο του ΚΤΕΛ Πρεβέζης (Τηλ. 210 5129252), µε ανταπόκριση στην Πρέβεζα, και στα Σύβοτα µε λεωφορείο του ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας (Τηλ. 210 5125954), µε ανταπόκριση στην Ηγουµενίτσα. Αφετηρία ο Σταθµός του Κηφισού. Πολύ πιο σύντοµο είναι το ταξίδι µε Ι.Χ. για όσους έρχονται από Θεσσαλονίκη (γύρω στις 3,5 ώρες), λόγω της Εγνατίας Οδού.


ΔΙΑΜΟΝΗ
ΠΆΡΓΑ
• SALVATOR VILLAS & SPA HOTEL

Σε ωραία τοποθεσία έξω από την Πάργα, είναι ένα εξαιρετικό 4* συγκρότηµα που ξεχωρίζει για τη µοντέρνα αισθητική του και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του. Διαθέτει, µεταξύ άλλων, πλήρως εξοπλισµένο spa και πολυτελείς βίλες - για ακόµα πιο exclusive εξυπηρέτηση! Τιµή: Από €100/δίκλινο.
(Κύπερη, Πάργα, τηλ. 26840 32910,
www.salvator.gr)
• SOL HOTEL
Ένα ιδιαίτερα προσεγµένο ξενοδοχείο, boutique χαρακτήρα και αισθητικής, εγγυάται πολυτελή και άνετη διαµονή. Μεγάλο συν το location, αφού βρίσκεται στο πιο προνοµιακό σηµείο της Πάργας, στην παραλία του Κρυονερίου, µε θέα στο νησάκι της Παναγίας. Τιµή: Από €120/δίκλινο µε πρωινό. (Αγ. Αθανασίου 1, Πάργα, τηλ. 26840 32332, 31253, www.hotel-sol.eu)

ΣΥΒΟΤΑ
• SIVOTA DIAMOND SPA RESORT

Πεντάστερη πολυτέλεια και τεράστια λίστα υπηρεσιών και ανέσεων, σε ένα συγκρότηµα που έχει αλλάξει το χάρτη της διαµονής στην ευρύτερη περιοχή. Εξαιρετική θέα και απολαυστικές, χαλαρωτικές θεραπείες στο εξαιρετικό κέντρο spa & ευεξίας που διαθέτει. Τιµή: Από €120/δίκλινο µε πρωινό.
( Σύβοτα, τηλ. 26650 93286,
www.sivotadiamond.gr)
• FILAKAS HOTEL
Σε απόσταση 500 µ. από το λιµάνι των Συβότων, µέσα σε καταπράσινο τοπίο και µε θαυµάσια θέα στο Ιόνιο. Το εστιατόριό του, οι προσεγµένοι χώροι του, τα καλαίσθητα δωµάτιά του κερδίζουν µόνο θετικά σχόλια. Τιµή: Από €85/δίκλινο µε πρωινό. ( Σύβοτα, τηλ. 26650 93345, www.hotel-filakas.gr)


ΦΑΓΗΤΟ
ΠΑΡΓΑ
• CASTELLO
Με βάση τη µεσογειακή, ιταλική και γαλλική κουζίνα, αυτό το εστιατόριο στην καρδιά της Πάργας ανταποκρίνεται σε gourmet απαιτήσεις, ενώ είναι ξακουστό στην περιοχή για την ιδιαίτερα ψαγµένη κάβα του. Τιµή: Από €15. (Αγίων Αποστόλων 4, Πάργα, τηλ. 26840 31239, www.castello-restaurant.com)
• ΑΡΚΟΥΔΑΣ
Ταβέρνα που έχει δηµιουργήσει πιστό κοινό, ξεχωρίζει για τις νόστιµες ελληνικές γεύσεις µε βάση το κρέας και το ψάρι, αλλά και για το άψογο service. Τιµή: Από €10. ( Πάργα, τηλ. 26840 32253)
ΣΥΒΟΤΑ
• GEORGΕOS FAMILY TAVERNA
Μια από τις πιο παλιές ταβέρνες στην περιοχή, είναι µια πολύ καλή επιλογή για την παραλία των Συβότων. Είναι γνωστή κυρίως για τα ψάρια και τα θαλασσινά, αλλά εδώ βρίσκεις όλα τα κλασικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Τιµή: €15-20 µε κρασί. ( Σύβοτα, τηλ. 26650 93266)
• MEGA AMMOS
Αυτό το εστιατόριο εντοπίζεται σε µια από τις πιο δηµοφιλείς παραλίες των Συβότων, τη Μέγα Άµµο. Τα τραπέζια είναι δίπλα στη θάλασσα, ενώ, όσον αφορά στο µενού, θραύση κάνουν τα ψάρια και τα κρεατικά που ετοιµάζονται επιτόπου στα κάρβουνα. Ανοιχτά από τις 09:30 (για καφέ)-µεσάνυχτα. (Παραλία Μέγα Άµµος, Σύβοτα, τηλ. 26650 93196, www.megaammos.gr)



Αξιοθέατα:

  • Αρχαίος οικισμός Βράχωνα. Οικισμός που χρονολογείται από τον 18ο-19ο αιώνα με πενήντα περίπου σπίτια ο οποίος έχει εγκαταλειφθεί.
  • Κάστρο Πολυνερίου. Πρόκειται για αρχαίο οικισμό ο οποίος στις πλαγιές Βράχωνα περιβάλλεται από τείχος που αποτελούσε οχυρό του όρμου της πλαταριάς.
Δραστηριότητες:

  • Κατάδυση, Ιστιοπλοΐα.
  • Εκδρομές στα νησάκια κοντά στα Σύβοτα με ενοικίαση βάρκας ή θαλάσσια ταξί: Άγιος Νικόλαος, Μαύρο Όρος και Μουρτεμένο.
  • Ημερήσια εκδρομή από το λιμάνι των Συβότων: Παξοί-Αντίπαξοι.
Χωριά κοντά στα Σύβοτα:

  • Πέρδικα. Γραφικός οικισμός 10χλμ από τα Σύβοτα, με παραδοσιακές ταβέρνες.
  • Πλαταριά. Τουριστικό θέρετρο 10χλμ από τα Σύβοτα, με ενοικιαζόμενα δωμάτια και παραδοσιακές ταβέρνες.
Παραλίες:

  • Μέγα Άμμος
  • Μικρή Άμμος
  • Μπέλλα Βράκα
  • Ζάβια
  • Γαλλικός
  • ΔΕΗ
  • Πισίνα
  • Αγ. Παρασκευή
  • Ζέρη
  • Μέγα Ντράφο





Χρήσιμα τηλέφωνα:

  • Ιατρείο Συβότων: 26650 71256
  • Αστυνομία Συβότων: 26650 93333 


Πηγή: