Translate

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Μαδέρα, εναλλακτικά όμορφη!!

Αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι μακρινοί παράδεισοι που ονειρευόμαστε δεν είναι παρά μια ανάσα μακριά μας... Με φυσική ομορφιά και χρώματα που δεν συναντά κανείς πουθενά αλλού, η Μαδέρα και το Porto Santo, είναι μια αποκάλυψη.
Εξελίσσονται σε must προορισμούς, γι' αυτό τρέξτε να ανακαλύψετε την παρθένα ομορφιά τους... πρώτοι!
Η Μαδέρα, τουριστικό outsider μέχρι πρότινος, εκπλήσσει ευχάριστα κάθε επισκέπτη.Δεν είναι τυχαίο πως την αποκαλούν «πλωτό κήπο», καθώς τα καταπράσινα, καρτποσταλικής ομορφιάς, τοπία της αναδύονται υπερήφανα μέσα από τα κρυστάλλινα νερά του Ατλαντικού.

580 χλμ. δυτικά του Μαρόκου και 870 χλμ. νοτιοδυτικά της Λισαβόνας, η Μαδέρα και το Porto Santo είναι νησιά που αποτελούν αυτόνομο πορτογαλικό αρχιπέλαγος.Το νησί ανακαλύφθηκε από τον Joao Goncales Zarco, τo άγαλμά του βρίσκεται έξω από την τράπεζα της Πορτογαλίας στο κέντρο του FUNCHAL. Στο νησί επειδή υπήρχε πολλή βλάστηση καιγόταν για 2 χρόνια ώστε να γίνει προσπελάσιμο.
Το κλίμα στη Μαδέρα είναι πολύ ήπιο.Όλο τον χρόνο η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται από 17 μέχρι 25 βαθμούς κελσίου.Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο φτάνει μέχρι τους 33 βαθμούς.Με υποτροπική βλάστηση και δρόμους πνιγμένους σε εξωτικά λουλούδια, αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για εναλλακτικές διακοπές, για τους λάτρεις της περιπέτειας και των extreme sports, αλλά, φυσικά, και για όλους εκείνους που ονειρεύονται να περάσουν ζεστά απογεύματα, θαυμάζοντας το μοναδικό πάντρεμα βουνού και θάλασσας με φόντο τον καταγάλανο ουρανό.
Ετοιμαστείτε, λοιπόν, να περιηγηθείτε στους κήπους με τις ορχιδέες στα πάρκα του Monte και Ribeire Frio, να εξερευνήσετε το απόκοσμο δάσος της Laurisilva, αλλά και να δροσιστείτε στις φυσικές πισίνες του Porto Moniz.Σε κάθε περίπτωση... μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το παγκοσμίως γνωστό γλυκόπιοτο κρασί της Μαδέρα με την ομώνυμη ετικέτα.

Monte Park Madeira

Ribeiro Frio Forest Park

Laurisilva forest Madeira

Porto Moniz


ΑΦΙΞΗ ΣΤΗ FUNCHAL 
Πυρήνας του νησιού είναι η ιστορική πρωτεύουσα Funchal, στις νότιες ακτές, η οποία κατά τον 16ο αιώνα υπήρξε σημαντικός σταθμός ανεφοδιασμού των πλοίων που ταξίδευαν από τις Ινδίες προς τον Νέο Κόσμο. Μια πόλη όπου το τρίπτυχο «ηρεμία, χαλάρωση και ποιότητα ζωής» αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας ντόπιων αλλά και επισκεπτών.
Χτισμένη σε μια μοναδικής ομορφιάς τοποθεσία, η αμφιθεατρική πόλη ξεκινάει χαμηλά από το λιμάνι και υψώνεται στα 1.200 μ., ακολουθώντας το περίγραμμα των καταπράσινων λοφίσκων που την αγκαλιάζουν. Προικισμένη με εύκρατο κλίμα και με τις περισσότερες αποστάσεις να διανύονται με ολιγόλεπτο περίπατο, το τουριστικό κέντρο της Funchal προσφέρεται για ρομαντικές βόλτες και στιγμές χαλάρωσης.
Ανακαλύψτε την μέσα από τα γραφικά ανηφορικά της σοκάκια και τις παλιές πλατείες, ενώ η γνωριμία με τους ντόπιους θα σας θυμίσει κάτι από... Ελλάδα.
Επισκεφθείτε τα περίφημα καταστήματα χειροτεχνίας και παραδοθείτε στους ήχους και τις ευωδιές του περίφημου Βοτανικού Κήπου. Χαζέψτε τα κρουαζιερόπλοια και τα yachts που καταφθάνουν από διάφορα λιμάνια, βρίσκοντας καταφύγιο στη Funchal, ή αράξτε σε κάποιον από τους πολλούς κήπους της πόλης με τα εξωτικά λουλούδια και τα φοινικόδεντρα που την αγκαλιάζουν, χαρίζοντάς της ένα μόνιμο άρωμα άνοιξης!Κλείστε τη μέρα σας με μια βαρκάδα στα βαθυγάλανα νερά του Ατλαντικού και απολαύστε ένα από τα πιο σαγηνευτικά ηλιοβασιλέματα της ζωής σας...

SEEKING FOR ADVENTURE
Στη Μαδέρα υπάρχει αστική συγκοινωνία, τα λεωφορεία είναι παλιά.Υπολογίστε για ενοικιάζόμενο αυτοκίνητο για 7 ημέρες με 210 ευρώ περίπου.Εξάλλου το νησί έχει και ορεινό όγκο που αξίζει κανείς να δει.
Παρά το μικρό της μέγεθος, η Μαδέρα συγκλονίζει μέσα από διαδρομές, που ντύνουν τη μνήμη σας με τα χρώματα του παρθένου αυτού τουριστικού προορισμού.Μόλις φτάσετε, νοικιάστε ένα αυτοκίνητο και ξεκινήστε το «safari» για να ανακαλύψετε κάθε κρυφή γωνιά του παραδεισένιου νησιού, που δικαίως αποκαλείται «τροπικός κήπος του Ατλαντικού»!
Με αφετηρία την πρωτεύουσα Funchal, συνεχίστε δυτικά κατά μήκος της ακτογραμμής για μια στάση στο γραφικό ψαροχώρι Camara de Lobos.Εκεί, δεσπόζει το ψηλότερο ακρωτήρι της Ευρώπης, το οποίο αγγίζει τα 580 μ. πάνω από τη θάλασσα.Καθίστε να πιείτε ένα ποτήρι από το περίφημο κρασί της Μαδέρα και συνεχίστε βόρεια, στην καρδιά του νησιού για την μικρή πόλη Encumeada, ακολουθώντας πορεία που θα σας κόψει την ανάσα.
Camara De Lobos
Στην Encumeada μπορείτε να επισκεφθείτε το δάσος της Laurisilva, το οποίο θεωρείται μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς πρόκειται για μια αποκάλυψη της φυσικής δημιουργίας∙ μια σύγχρονη Εδέμ με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.
Συνεχίστε την περιπλάνησή σας και σκαρφαλώστε στα 1.500 μ., φτάνοντας στο Paul da Serra, το υψηλότερο οροπέδιο της Μαδέρα.Πάρτε μια βαθιά ανάσα, ατενίζοντας την απέραντη θέα στα βουνά, τα λιβάδια και τα ηφαίστειά του, ενώ νιώθετε τα χέρια σας να αγγίζουν το γαλάζιο του ουρανού.
Υπάρχουν πολλά εστιατόρια και στην παραλία του ΦΟΥΝΣΆΛ αλλά και στο κέντρο της πόλης.Οι τιμές είναι ιδιαίτερα προσιτές. Αξίζει κανείς να δοκιμάσει το caco που είναι ψημένο σιτάλευρο ψωμί με βούτυρο,σκόρδο και μαϊντανό η το espada με μπανάνα,είδος ψαριού, μια ιδιαίτερη τροπική γεύση η διάφορα κρεατικά με τη σάλτσα μαδέρας.Ξακουστό είναι και το κρασί μαδέρας, όπου είναι πολύ φτηνό.

Πέραν, όμως, των συγκλονιστικών ορεινών τοπίων, η Μαδέρα διαθέτει επίσης πανέμορφες παραλίες.Το νησί επειδή ήταν ηφαιστειογενές οι παραλίες του έχουν κόκκινα βότσαλα.Μπορείς να κολυμπήσεις στη παραλία Madalena do mar η και σε άλλες μικρότερες. Η παραλία Jardim do mar είναι ειδικά για σέρφερ.Μάλιστα, για όσους θέλουν να βιώσουν μια διαφορετική εμπειρία, η φύση έχει προικίσει τον τόπο με φυσικές πισίνες, «σμιλευμένες» μέσα σε βράχους στο βορειότερο άκρο του νησιού, την περιοχή του Porto Moniz, ένα χωριό που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του νησιού.

Madalena do Mar

Jardin do mar

Prainha beach

Santa Cruz Madeira

Λίγο πριν δύσει ο ήλιος, κατευθυνθείτε ανατολικά, περνώντας μέσα από δρόμους με ορμητικούς καταρράκτες, «ρουφήξτε» εικόνες όπου βουνό και θάλασσα σμίγουν στις παρυφές του ουρανού και κάντε μια τελευταία στάση στον Άγιο Βικέντιο. Θα ανακαλύψετε ότι οι ηφαιστειογενείς σπηλιές του εκλύουν ενέργεια και θα αισθανθείτε ότι βαδίζετε κυριολεκτικά πάνω σε ενεργό κρατήρα.

Sao Vicente Madeira
Η Μαδέρα φημίζεται για τη φυσική της ομορφιά.Αξίζει κανείς να επισκεφτεί το βοτανικό κήπο όπου μπορείς να φτάσεις με τελεφερίκ η με αυτοκίνητο.Υπάρχουν χιλιάδες λουλούδια , φυτά, δέντρα. Μαγευτικό τοπίο. Από εκεί με τελεφερίκ μπορείς να επισκεφτείς το MONTE TROPICAL GARDEN όπου έχει καταρράκτες και φυτά από όλο το κόσμο.Ξακουστή είναι και η υπαίθρια αγορά του Φουνσάλ όπου πωλούνται οπωρηκευτικά και άνθη.Δίπλα είναι και η ψαραγορά όπου θα δει κανείς ξιφίες να ξεκοκαλίζοντα ,γιγάντιοι τόνοι να τεμαχίζονται.
Οι μαδεριανοί κατά βάση είναι καθολικοί. Έχουν όμορφες εκκλησίες όπως της Παναγίας των MONTE που βρίσκεται στην κορυφή του Φουνσάλ και από εκεί η θέα της πρωτεύουσας είναι πανοραμική και εξαίσια. Στο κέντρο αξίζει να επισκεφτείς το μοναστήρι της Σάντα Κλάρας.



 
«ΝΑΥΑΓΗΣΤΕ» ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΣΑΝΤΟ...
Μόλις δύο ώρες με το καράβι από τη Μαδέρα βρίσκεται το λιλιπούτειο νησάκι του Porto Santo. Σε αυτόν τον τόπο θα αδειάσετε το κεφάλι σας από τις σκέψεις και θα νιώσετε σαν σύγχρονος Ροβινσώνας, ατενίζοντας τα τιρκούαζ νερά του Ατλαντικού να αγκαλιάζουν διστακτικά την χρυσαφένια αμμουδιά 9 χλμ.(!). Πάνω στην ακτή βρίσκεται και η πόλη-πυρήνας του νησιού Vila Baleira.
Vila Baleira
Τα πάντα εδώ είναι διαφορετικά. Ακόμα και τα νερά θεωρείται ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Γι'αυτό αδράξτε την ευκαιρία και χαρίστε στον εαυτό σας λίγες στιγμές χαλάρωσης στο Κέντρο Θαλασσοθεραπείας της περιοχής.
Αν, πάλι, πάθετε overdose από την πολλή ηρεμία, αναζητήστε τη δράση και την περιπέτεια σε μια μεγάλη ποικιλία από outdoor activities που προσφέρονται στο νησί, όπως υποβρύχιο ψάρεμα, καταδύσεις, windsurfing αλλά και paragliding.
Στην πόλη Vila Baleira, κάντε ένα νοητό ταξίδι στο χρόνο μέσα από το μουσείο που στεγάζεται στο αγροτόσπιτο, όπου κάποτε έζησε ο Χριστόφορος Κολόμβος. Τα στενά σοκάκια της γραφικής κωμόπολης και τα cult μπαράκια της προσφέρονται για τις βραδινές σας βόλτες, παρέχοντας πολλές επιλογές διασκέδασης. Στους ρομαντικούς προτείνουμε ανεπιφύλακτα έναν περίπατο παραλιακά υπό το φως των αστεριών προς την Ponta da Calheta.

Μη φύγετε από το νησί, αν δεν έχετε επισκεφθεί τον περίφημο ζωολογικό κήπο της Quinta das Palmeiras, μία όαση πρασίνου.
Το νησί του Porto Santo είναι πραγματικά... εκρηκτικό! Με τοπία που γεννήθηκαν ύστερα από τους πολλαπλούς βρυχηθμούς ηφαιστείων, κερδίζει τις εντυπώσεις και είναι βέβαιο ότι δεν θα αργήσει να εξελιχθεί σε τουριστικό πόλο έλξης.
Μην αφήσετε, λοιπόν, καμία γωνιά ανεξερεύνητη. Ρουφήξτε κάθε εικόνα και γίνετε μάρτυρες αυτής της άσπιλης ακόμη φυσικής ομορφιάς!