Translate

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Κίμωλος Ένα νησί… για κουρσάρους!!

Οι πειρατές την αποκάλεσαν Αρζαντιέρα, δηλαδή «Ασημένια», για τη μοναδική της λάμψη. Άλλοι πάλι της απέδωσαν τα επίθετα «Εχινούσα» και «Εχιδνούσα» για τα μυστικά που κρύβει η γη και η θάλασσά της. Ανόθευτη, απέριττη, η Κίμωλος αυτή η λευκή πινελιά στο γαλάζιο Αιγαίο, αν και γέννημα του θυμού των ηφαιστείων, προσφέρεται για πραγματική χαλάρωση. Έλα να σου συστήσω, λοιπόν, έναν υπέροχο τόπο με υπέροχους ανθρώπους!

Τα αμέτρητα κατάλευκα εκκλησάκια που στολίζουν κάθε γωνιά, κάθε λόφο και κάθε βράχο αυτής της ασημένιας πινελιάς του Αιγαίου παρατηρούν σιωπηλά τα βήματά μου. Η άφιξή μου στην Ψάθη, το λιμανάκι της, ήταν η αρχή για μια ανακάλυψη ενός γνήσιου τόπου που μέχρι τώρα πίστευα ότι δεν έχει να προσφέρει τίποτα περά από παρθένες παραλίες. Η Κίμωλος, λοιπόν, δεν έχει Χώρα, ούτε χωριά, αλλά ένα Χωριό -κι αυτό ψηλά στο λόφο. Λευκό, περιποιημένο, καθαρό, με το μεσαιωνικό του Κάστρο του, δεσπόζει στην κορυφή. Έχει επίσης ένα κεντρικό πλακόστρωτο δρομάκι, την Αγορά, για να βολτάρεις, να χαζέψεις, να διασκεδάσεις και να γνωρίσεις όλο τον κόσμο. Αν πάλι θέλεις αεράκι θαλασσινό, ο δρόμος θα σε οδηγήσει στους μικρούς οικισμούς με τα γραφικά σπιτάκια των ψαράδων. Γούπα και Καρράς είναι μόνο μερικοί από τους πιο πολύχρωμους, με τα «σύρματα» (σπίτια που φυλάσσουν τις βάρκες) να αποτελούν την πιο χαρακτηριστική καρτποστάλ. Δεν υπάρχουν ξενοδοχειακά μεγαθήρια, παρά μικρά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους προσεγμένες μονάδες που καταφέρνουν να συνδυάσουν αυθεντική πολυτέλεια με παραδοσιακό στυλ, ικανοποιώντας πιο υψηλά standards. Δεν θα βρεις πολύβουες παραλίες, παρά πανέμορφους κολπίσκους, που θυμίζουν Καραιβική.
Τα τιρκουάζ νερά και η κατάλευκη άμμος τους κερδίζουν συνέχεια φανατικούς θαμώνες, ενώ τυχεροί δεν είναι άλλοι από τους απανταχού σκαφάτους που τις ανακαλύπτουν κάθε καλοκαίρι. Στο τραπέζι η λέξη «gourmet» δεν έχει θέση. Ούτε στημένα μαγαζιά υπάρχουν. Εδώ θα γυρίσεις το χρόνο πίσω και θα γευτείς σε περιποιημένες ταβερνούλες μαμαδίστικες συνταγές από πρώτες ύλες που έρχονται κατευθείαν από τα μποστάνια των ντόπιων. Θα θυμηθείς πώς μυρίζει η αληθινή ντομάτα, θα γευτείς το αλάτι της θάλασσας, τρώγοντας φρέσκο ψάρι, και θα νιώσεις το άρωμα από τα βοσκοτόπια την ώρα που δοκιμάζεις ντόπιο κρέας. Αν ψάχνεις ξέφρενη νυχτερινή ζωή, μην έρθεις εδώ, γιατί η ίδια έχει επιλέξει να ζει ήρεμα, μακριά από την ένταση της πόλης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απολαμβάνει το ποτό της σε μικροσκοπικά μπαράκια κάτω από το καλοκαιρινό φεγγάρι. Είναι σεμνή, ταπεινή, αυθεντική και αυτό είναι κάτι που αντικατοπτρίζεται και στους κατοίκους της. Είναι παιχνιδιάρα και αυτό διακρίνεται στα περίεργα γλυπτά πετρώματα που η φύση δημιούργησε μαζί της. Κι αν πριν κάποια χρόνια δεν είχε τις κατάλληλες υποδομές για να σε φιλοξενήσει, η Κίμωλος ως παράδεισος για κατοίκους και επισκέπτες είναι υπόθεση της τελευταίας πενταετίας. Είναι μια νεαρά που τώρα αρχίζει να «αναπτύσσεται», ευτυχώς με ήπιους ρυθμούς, και σε καλεί να ζήσεις μια αυθεντική εμπειρία διακοπών. Αν τώρα είσαι από αυτούς που θα την επιλέξουν μόνο για μια μονοήμερη εκδρομή από τη γειτονική Μήλο, απλώς θα χάσεις όλη τη μαγεία που προσμένει απλόχερα να σε... φιλέψει!

ΜUST DO
ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ
Για να μπορέσεις να αντιληφθείς πού χτυπάει η καρδιά του νησιού, αυτή η βόλτα στον μοναδικό οικισμό του, 2 χλμ. ΒΔ από την Ψάθη, επιβάλλεται! Από την πρώτη στιγμή το Χωριό κερδίζει το ενδιαφέρον των επισκεπτών με τα ήσυχα δαιδαλώδη σοκάκια του, τα λευκά σπιτάκια και τα δεκάδες εκκλησάκια, που σαν γλυπτά στολίζουν κάθε γωνιά του. Κεντρική πλατεία δεν έχει μία, αλλά πολλές. Εκτός, λοιπόν, από αυτή του Κάμπου με την πλινθόκτιστη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, εσύ θα βρεις τη δική σου γωνιά για να φωτογραφηθείς και να πάρεις σαν ανάμνηση. Κι όλα αυτά γύρω από το μεσαιωνικό Κάστρο που δεσπόζει επιβλητικό! Αν πάλι θέλεις κίνηση, το ζωντανό δρομάκι της Παλιάς Αγοράς θα είναι το σημείο απ' που θα περάσεις ουκ ολίγες φορές, μιας και το καλοκαίρι τα υπέροχα μαγαζάκια του γεμίζουν από κόσμο. Προσεγμένες πινακίδες, γραφικές καμάρες και ολάνθιστες μπουκαμβίλιες δίνουν λάμψη σαν πολύχρωμη πινελιά στο κυκλαδίτικο λευκό της Κιμώλου.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ
Μια περιήγηση στους διαδρόμους του Αρχαιολογικού Μουσείου, απέναντι από τον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας, θα σε ενθουσιάσει. Λειτουργεί από το 2008 σε ένα παραδοσιακό διώροφο οίκημα -από τα παλαιότερα του Χωριού- και μέσα από τα πλούσια εκθέματά του παρουσιάζει συνοπτικά την ιστορία της Κιμώλου. Άξιο αναφοράς είναι το κρυστάλλινο δάπεδο που επιτρέπει θέα στην αναπαράσταση αρχαίας ταφής, έτσι όπως βρέθηκε κατά την ανασκαφή της. Αν τώρα θέλεις να έχεις μια κατατοπιστική εικόνα της λαϊκής κληρονομιάς και του πολιτισμού της Κιμώλου, αξίζει μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο, μέσα στο παραδοσιακό συγκρότημα του Κάστρου.

ΤΟ ΣΚΙΑΔΙ
Σήμα κατατεθέν της Κιμώλου, αυτό το σπάνιο μνημείο της φύσης θα το συναντήσεις στα δυτικά του υψώματος Σκλάβου, στο ΒΔ τμήμα της Κιμώλου. Πρόκειται για ένα τεράστιο πέτρινο «μανιτάρι», που οφείλει τη δημιουργία του στα διαφορετικά πετρώματα που το αποτελούν. Από τον Προφήτη Ηλία απέχει με τα πόδια 30-35 λεπτά, αλλά αξίζει πολύ για την εξαιρετική θέα από εκεί ψηλά. Γενικά στο νησί παρατηρεί κανείς πως η φύση είχε κέφια, με αποτέλεσμα να δημιουργεί περίεργους γεωλογικούς σχηματισμούς που όμοιούς του δεν έχεις ξαναδεί αλλού. Ένας τέτοιος είναι και εκείνος σε σχήμα ελέφαντα στη Γούπα!

ΒΟΥΤΙΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Με δυνατά της χαρτιά τα διάφανα και κρυστάλλινα νερά και τις απίθανες αποχρώσεις του μπλε, η Κίμωλος προσφέρει μια μεγάλη γκάμα σε παραλίες. Οργανωμένες ή παρθένες, με άμμο ή με βότσαλο, με βαθιά ή ρηχά νερά, το σίγουρο είναι ότι μια από αυτές θα γίνει η δική σου αγαπημένη. Εκτός από τα εξωτικά Πράσα, που κερδίζουν στα σημεία, δημοφιλείς παραλίες είναι η Αλυκή, το Καλαμίτσι και η Μπονάτσα από την άλλη πλευρά του νησιού, ενώ πιο άγριες είναι τα Μοναστήρια και το Σούφι. Εμπειρία αποτελεί και το μπάνιο στους κολπίσκους Ρέμα και Καρρά, δίπλα στις λαξεμένες σε μαλακό βράχο σπηλιές, όπου φυλάσσουν οι ψαράδες τις βάρκες τους το χειμώνα. Για να έχεις πάντως μια πλήρη εικόνα της πλούσιας ακτογραμμής του νησιού, αξίζει να κάνεις το γύρο με το καραβάκι. Άγριας ομορφιάς σπηλιές, ιδιόμορφα γεωλογικά «τερτίπια» και παρθένες παραλίες αποτελούν μια ευχάριστη έκπληξη. Ο κος Βαγγέλης, με το θαλάσσιο ταξί του, μπορεί να γίνει ο καλύτερος ξεναγός σου! (Κιν. 6972 272111)

ΠΟΛΥΑΙΓΟΣ
Μπορεί να απέχει μόλις ένα ναυτικό μίλι από την Κίμωλο, όμως το νησί της Πολυαίγου, το μεγαλύτερο ακατοίκητο του Αιγαίου, σε ταξιδεύει σε τοπία της Καραιβικής. Εδώ μόνιμοι κάτοικοι δεν είναι άλλοι παρά τα αγριοκάτσικα, τα διάφορα σπάνια ερπετά αλλά και ο κος Πέτρος Μαριάνος, που διαμένει σχεδόν όλον το χρόνο για να φροντίζει τα ζώα του. Οι επίδοξοι... Ροβινσώνες, που θα προσεγγίσουν αυτόν τον μικρό και άγνωστο παράδεισο, μπορούν να απολαύσουν τις απίθανες παρθένες παραλίες (Πάνω και Κάτω Μερσίνι, στης Παναγιάς τ' Αυλάκι και τα Άμμουρα) και τα διάφανα νερά τους με πλωτό μέσο από την Κίμωλο ή με δικό τους φουσκωτό. Δεν είναι τυχαίο που αυτή η μικρή κουκκίδα στο χάρτη, ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000, είχε αποτελέσει στο παρελθόν το μήλον της Έριδος μεταξύ Μήλου και Κιμώλου, ενώ μέχρι παραμένει έξοχη λεία για τους σημερινούς «πειρατές» της!

ΠΡΑΣΑ-WHITE BAY
Τα Πράσα είναι αναμφισβήτητα από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες του νησιού. Δεν είναι παράξενο που κάθε καλοκαίρι στον απάνεμο κολπίσκο τους ρίχνουν άγκυρα δεκάδες πολυτελή σκάφη και φουσκωτά. Φυσικό φόντο έχουν το Πρασονήσι, ενώ στις θαλάσσιες σπηλιές κάτω από το εκκλησάκι του Αγ. Γεώργιου, η μεσογειακή φώκια Μonachus-monachus βρίσκει ασφαλές καταφύγιο. Από πέρσι μάλιστα η εξωτική παραλία απέκτησε άλλον έναν λόγο για να την επισκεφθείς. Το White Bay του Μάκη και του αδελφού του Παναγιώτη θα κάνει το μπάνιο σου σε αυτή τη φυσική πισίνα ακόμα πιο απολαυστικό. Με σεβασμό στο υπέροχο και μοναδικού κάλλους φυσικό περιβάλλον, το café-beach bar υπόσχεται να μην σου λείψει τίποτα. Εσύ το μόνο που θα κάνεις είναι να ξαπλώσεις άνετα κάτω από την ομπρέλα σου και να απολαύσεις από καφέ και χυμούς μέχρι σνακ και παγωμένα cocktails. Η περιποιημένη καντίνα φροντίζει να επιμηκύνει την παραμονή σου αλλά και τις βουτιές σου μέχρι αργά το απόγευμα. Ποιος, άλλωστε, μπορεί να πει «όχι» σε μια παγωμένη γρανίτα φράουλα στην αύρα αυτού του εξωτικού παράδεισου; Ανοιχτά από τις 10:00-22:00.

ΚΙΜΩΛΙΑΤΙΚΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ
Το φαγητό στην Κίμωλο θα σου μείνει αξέχαστο. Και όχι, μην περιμένεις πιάτα εξεζητημένα και «πειραγμένες» gourmet συνταγές. Στις ταβέρνες και στα σπίτια του χωριού θα γευτείς σπιτικά καλούδια, ντόπια κρέατα, τοπικά αγγουράκια, μυρωδάτες ντομάτες και μελιτζάνες από αγνά μποστάνια, ενώ δεν λείπουν τα φρέσκα φρέσκια και οι ολοζώντανοι αστακοί. Εκτός όμως από τις ποιοτικές πρώτες ύλες, δεν γίνεται να φύγεις από το νησί αν δεν εντρυφήσεις και στις τοπικές λιχουδιές. Στην κορυφή  βρίσκεται η λαδένια, μια συνταγή που φτιάχνεται με ζυμάρι, φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο (θυμίζει πίτσα), ενώ δεύτερες (με μικρή διαφορά) έρχονται η τυρένια και η μανούρα. Για επιδόρπιο μπορείς να δοκιμάσεις γιαούρτι με κιμωλιάτικο μέλι, σοκολατόπιτα ή και καρπουζόπιτα.
EN ΠΛΩ
Μόλις φτάσεις ή λίγες ώρες πριν φύγεις από το λιμανάκι της Ψάθης, το Εν Πλω θα σε υποδεχτεί με μια πλούσια ποικιλία από πρώτης ποιότητας «καύσιμα» για να σαλπάρεις... Από καφέ και χυμούς μέχρι ρακόμελα και cocktails, όλα θα σε περιμένουν σε έναν υπέροχο χώρο που χαρακτηρίζεται από την απέριττη αισθητική του άποψη. Αν κατά τη διάρκεια της ημέρας έχεις λιγούρες, τότε χορταστικοί ουζομεζέδες αλλά και σάντουιτς, σαλάτες και πίτσες θα σε γεμίσουν με ενέργεια. Από το μαγαζί του Αντώνη δεν λείπουν βέβαια τα παγωτά και οι κρέπες, για να γλυκάνουν κάθε στιγμή σου. Κι αν πάλι δεν έχεις καταφέρει να ξεφύγεις και θέλεις να επιστρέψεις στην καθημερινότητά σου, εδώ μπορείς να σερφάρεις στο internet με την καλύτερη θέα στο λιμανάκι και την παραλία της Ψάθης. Λειτουργεί όλο το χρόνο από τις 07:00-02:00. (Ψάθη, τηλ. 22870 51062, κιν. 6936 901172)

ΑΡΖΑΝΤΙΕΡΑ
Σε μια από τις πιο ιδιαίτερες καλλιτεχνικές γωνιές του Χωριού, την Αρζαντιέρα (επίθετο που απέδωσαν οι πειρατές στην Κίμωλο), το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Το μαγαζάκι πάνω στον κεντρικό δρόμο της Αγοράς κρύβει πολλές εκπλήξεις. Τόσο ο εξωτερικός, όσο και ο εσωτερικός χώρος αυτού του ανακαινισμένου παλιού σπιτιού του Κάστρου, θα σε κάνουν να αντιληφθείς ότι εδώ το μεράκι, η φαντασία και η δημιουργικότητα είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές. Πρόκειται για μια gallery στην οποία εκτός από έργα και χειροποίητες κατασκευές μπορείς να ανακαλύψεις πρωτότυπες και εναλλακτικές ιδέες σε κοσμήματα. Στους τοίχους και τα ράφια του θα βρεις μοναδικές εικαστικές δημιουργίες της Ξανθής, κοσμήματα της Φλώρας και κατασκευές του Κώστα. Εκτός των άλλων, εδώ θα μπορέσεις να αγοράσεις το παραδοσιακό παιδικό παιχνίδι της Κιμώλου, που φτιαχνόταν από άδειους τενεκέδες και αντιπροσώπευε τη μαστοριά του εκάστοτε λιλιπούτειου τεχνίτη. Δεν υπάρχει καλύτερο αναμνηστικό για να φέρεις μαζί σου από το όμορφο νησί... (Χωριό, τηλ. 22870 51588, κιν. 6945 172977)

STAVENTO
Mε φυσικά ντεκόρ την Παναγία, το Κάστρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Stavento έχει καθιερωθεί από το 2004 ως το πιο αγαπημένο παρεΐστικο στέκι για ποτό και διασκέδαση μέχρι πρωί. Εδώ θα συναντήσεις τους φίλους σου για έναν καφέ και θα δώσεις ραντεβού το βράδυ για να χαζέψεις τον κόσμο στην κεντρική περαντζάδα. Η μουσική κυρίως lounge και funky (χωρίς να λείπει η έντεχνη ελληνική), η διάθεση χαλαρή, η εξυπηρέτηση φιλική και αυθόρμητη, τα γλυκά μαμαδίστικα, τα ποτά καθαρά και τα cocktails διά χειρός Σταύρου. Φέτος, μάλιστα, σου προτείνω να αναζητήσεις το ομώνυμο του μαγαζιού cocktail με πεπόνι και ρούμι! Στα συν το wireless internet ή τα μουσικά αυτοσχέδια happenings, ενώ ευχάριστη έκπληξη αποτελούν και οι εκθέσεις με έργα ζωγραφικής αλλά και φωτογραφίες που στολίζουν τους τοίχους του! Ανοιχτά από το Πάσχα, όλη μέρα. (Χωριό, τηλ. 22870 51800)

BRACHERA
Από τα λίγα μαγαζιά που παραμένουν ανοιχτά και το χειμώνα, το Brachera είναι ένα συμπαθέστατο café-bar που διατηρεί, μαζί με τον αδελφό του, ο Νάσος Μάλλης. Εδώ συγκεντρώνονται οι φίλοι αλλά και οι επισκέπτες για ένα πρώτο ποτό και χάζι στην περαντζάδα της Αγοράς. Άραξε στα τραπεζάκια ή στα σκαλοπάτια για πιο χαλαρές καταστάσεις, ενώ αν θέλεις να έχεις απρόσκοπτη θέα της κοσμοπλημμύρας του στενού, επίλεξε το μπαλκονάκι. Τα ακούσματα από reggae θα καταφέρουν να σε ταξιδέψουν σε κάθε γωνιά της Γης, ενώ δεν είναι καθόλου απίθανο να σε βρει το πρωί χορεύοντας πάνω στην μπάρα στο ρυθμό της χορευτικής μουσικής. Ανοιχτά από τις 20:00. (Χωριό, κιν. 6997 155687)

ΛΟΣΤΡΟΜΟΣ
Από το 1991 ο Λινάρδος βάζει την υπογραφή του σε αυτή την chill out γωνιά της Ψάθης. Κάτω από τη σκιά του δέντρου και με τη δροσιά της θάλασσας να σε χαλαρώνει, θα σε κερδίσει από την πρώτη στιγμή. Είναι το ιδανικό σημείο για να βρεις καταφύγιο από νωρίς  για ένα πλούσιο πρωινό με ομελέτες και σάντουιτς, μέχρι αργά το βράδυ για δροσιστικά cocktails υπό τους ήχους ξένης, κυρίως, μουσικής. Το δυνατό του σημείο λένε όλοι ότι είναι τα υπέροχα cocktails και πάνω απ' όλα το mojito, οπότε εσύ μην χάσεις χρόνο για να το διαπιστώσεις. Ανοιχτά από τις 08:00-όσο πάει. (Ψάθη, τηλ. 22870 51240, κιν. 6971 894200)

ΕΧΙΝΟΥΣΑ
Εδώ και 6 χρόνια αυτή η οικογενειακή επιχείρηση σε υποδέχεται στο λιμανάκι της Ψάθης, μπροστά στο κύμα, για να σου προσφέρει τίμιο φαγητό με έμφαση στα τσίπουρο-ούζο και στους μπυρο-κρασομεζέδες. Χωρίς να λείπουν τα φρέσκα ψάρια και η αστακομακαρόναδα (κατόπιν παραγγελίας), θα έρθεις για να δοκιμάσεις ντόπια κρέατα από την Πολύαιγο αλλά και μια μεγάλη ποικιλία σε χειροποίητους τοπικούς μεζέδες. Από το πλούσιο μενού ξεχωρίσαμε την τυρόπιτα «Εχινούσα» με μέλι και σουσάμι και τρίμμα Κύθνου, τα αρωματοπιτάρια, την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και τις πατάτες με τη φλούδα. Για επιδόρπιο μην φύγεις αν δεν δοκιμάσεις τα χειροποίητα γλυκά κουταλιού, αλλά μην πεις «όχι» και στην εκπληκτική σοκολατόπιτα της Δομνίκης. Τιμή: Από ?15 το άτομο. Ανοιχτά 10:00-00:00. (Ψάθη, τηλ. 22870 51551)
ΑΛΥΚΗ-SARDIS
Την παραλία της Αλυκής, νοτιοδυτικά του Χωριού,  όλοι τη γνωρίζουν για την ταβέρνα Sardis και τις σπιτικές συνταγές της Μπέμπας. Ο Θέμης Σάρδης ανέλαβε το 2003 αυτή την οικογενειακή ταβερνούλα και κατάφερε να την κάνει γνωστή στα πέρατα του Αιγαίου... Εκεί καταφτάνουν από όλα τα μέρη, για να γευτούν αυθεντικές και καθαρές γεύσεις, μυρωδάτα μαγειρευτά από τα χεράκια της Μπέμπας (της μητέρας του δηλαδή), φρέσκα ψάρια που μυρίζουν θάλασσα, λάδι παραγωγής τους, ενώ οι πιο ενημερωμένοι αναζητούν την σπεσιαλιτέ του Θέμη, που δεν είναι άλλη από την αστακομακαρονάδα με ολοζώντανους αστακούς. Για το τέλος σού προτείνω να κρατήσεις λίγο χώρο για τη χειροποίητη σοκολατόπιτα ή την παραδοσιακή πορτοκαλόπιτά του και θα με θυμηθείς! Τιμή: Από ?17 το άτομο. Ανοιχτά από τις 08:00-00:00. (Aλυκή, τηλ. 22870 51458, κιν. 6944 398768 )

KIMΩΛΙΑ ΓΗ
Σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού, στη δημοφιλή παραλία των Πράσων, η Οδηγήτρια και ο Παναγιώτης δημιούργησαν πριν 2 χρόνια τον δικό τους παράδεισο και σε καλούν να τον απολαύσεις μαζί τους. Μέσα σε ένα κτήμα 6 στρεμμάτων, 4 άνετα πέτρινα σπιτάκια υπόσχονται να σε κάνουν να νιώσεις σαν στο σπίτι σου. Ρομαντικά κρεβάτια, λειτουργικοί χώροι και όλες οι σύγχρονες ανέσεις προσφέρουν την τέλεια διαμονή. Με ξεχωριστή διακόσμηση το καθένα, που αναδεικνύει όμορφες γωνιές του νησιού, η διακοσμήτρια Λίζα Μορφονιού κατάφερε να συνδυάσει άψογα τα παραδοσιακά με τα μοντέρνα στοιχεία, προσδίδοντας μια παράλληλη αίσθηση απλότητας και πολυτέλειας. Οι μεγάλες βεράντες ενδείκνυνται για χάζι στα στολίδια του Αιγαίου (τα Πρασονήσι και Πολύαιγο), ενώ συνιστούν ταυτόχρονα και το αγαπημένο σημείο των καλεσμένων, για να απολαύσουν ένα πλούσιο πρωινό με τοπικές λιχουδιές που καταφτάνουν σε καλαθάκι! Για πιο prive και ρομαντικές στιγμές ζήτησέ τους να μείνετε στο «σύρμα», δίπλα στο κύμα! Σε αυτό το δίχωρο παλατάκι θα περάσεις αλησμόνητα! Τιμή: ?110 το σπιτάκι με πρωινό. (Πράσα, τηλ. 22870 51192, κιν. 6976 500 131, www.kimoliagi.gr)

ΚΙΜΩΛΙΑ ΓΗ CAFÉ
Μια νέα άφιξη στο νησί έκανε φέτος την εμφάνισή της, χαρίζοντας έναν παραπάνω λόγο για να γίνεις κι εσύ θαμώνας. Στο κτήμα του Κιμώλια Γη ο γιος της οικογένειας Γιώργος έστησε με φροντίδα έναν υπέροχο χώρο. Το πρωί μπορείς να το επισκεφθείς για το αυθεντικό πρωινό από την τέχνη της μαμάς Οδηγήτριας, να συνεχίσεις το μεσημέρι με χειροποίητους επιλεγμένους μεζέδες και τσιπουράκι, ενώ το βράδυ να καταλήξεις σε μια από τις πιο ήσυχες και ρομαντικές γωνιές της μικρής αυτής γης, για να απολαύσεις ένα δροσερό cocktail κάτω από τον έναστρο ουρανό με θέα στα ασημένια νερά και μουσική υπόκρουση τις μελωδίες της φύσης. Ανοιχτά από το πρωί. (Πράσα, τηλ. 22870 51192, κιν. 6976 500 131, www.kimoliagi.gr)
ΜΥΛΟΣ
Ένας από τους λίγους παραδοσιακούς ανεμόμυλους ανακαινίστηκε πρόσφατα για να προσφέρει μια ιδιαίτερη εμπειρία διαμονής. Με δυνατά του σημεία την πανοραμική θέα, τη διακριτική πολυτέλεια και τη μοναδική αισθητική, ο πρώην Μύλος του Γιατρού μοιάζει να πετάει, έτσι όπως στέκει περήφανα στην κορυφή ενός λόφου, ανάμεσα στο λιμάνι και το Χωριό. Όμορφη στιγμή της ημέρας το πρωινό που μπορείς να απολαύσεις στο café-bar αλλά και το σούρουπο από το ίδιο σημείο, όπου μπορείς να δεχτείς ένα μουσικό κάλεσμα, με τη μαγεία της εικόνας να παντρεύεται αρμονικά με εκείνη του ήχου. Τιμή: Aπό ?95-200 το δίκλινο. (Τηλ. 22870 51554,  κιν. 6951 923816,  info@kimoloshotel.com)

KIMΩΛΙΣ
Προσεγμένη διακόσμηση και ανέσεις χαρακτηρίζουν τα 7 μονόχωρα studios και τα δύο πολυτελή διαμερίσματα του συγκροτήματος στο δρόμο για το Χωριό. Τιμή: Από ?90 το δίκλινο. (Ψάθη, τηλ. 22870 51612, www.kimolis.gr)

ΠΡΑΣΟΝΗΣΙ
Αν θέλεις να γευτείς μόνο ντόπια κρέατα και σπιτικά μαγειρευτά μπροστά στη θάλασσα της παραλίας των Πράσων θα τιμήσεις σίγουρα αυτή την οικογενειακή ταβερνούλα, που διατηρεί και το δικό της κρεοπωλείο. Αν είσαι και τυχερός, θα πετύχεις τον Αντώνη και τον Αυγουστή στο βιολί και στο λαούτο αντίστοιχα, να δίνουν με τις νότες τους το σύνθημα για το γλέντι. (Πράσα, τηλ. 22870 51390)

TO HΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...
  • η Κίμωλος οφείλει το όνομά της στον πρώτο οικιστή, τον Κίμωλο, σύζυγο της Σίδης, κόρης του Ταύρου;
  • από τα αρχαία χρόνια ήταν «μονόπολις», είχε δηλαδή ένα μόνο χωριό.
  • σήμερα ζουν περίπου 600 μόνιμοι κάτοικοι, oι περισσότεροι από τους οποίους μένουν στο Χωριό;
  • ο παλιότερος οικιστικός πυρήνας του είναι το μεσαιωνικό Κάστρο του 14ου-16ου αι.;
  • ο Μητροπολιτικός Ναός της Κιμώλου, η Παναγία η Οδηγήτρια, οικοδομήθηκε με την προσωπική εργασία όλων των ανθρώπων του νησιού;
  • υπάρχει βυθισμένη πολιτεία στην περιοχή Ελληνικά;
  • παρά το μικρό της μέγεθος, η Κίμωλος έχει πάνω από 80 εκκλησίες; Μάλιστα, 8 από αυτές του 16ου και 17ου αι. προστατεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
  • η ηφαιστειακή δραστηριότητα στο νησί βρίσκεται πίσω από τους ασυνήθιστους γεωλογικούς σχηματισμούς, τις θερμές πηγές καθώς και τα βιομηχανικά ορυκτά; Από τα τελευταία η κιμωλία γη, ένα μοναδικό για τις λευκαντικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες είδος αργίλου, έδωσε το όνομά της στη γνωστή μας κιμωλία χάρη στη μεταξύ τους ομοιότητα.
  • μεταξύ της πανίδας της Κιμώλου συγκαταλέγονται η μεσογειακή φώκια Μοnachusonachus, η μπλε σαύρα και η δηλητηριώδης σπάνια κόκκινη οχιά, γνωστή ως Vipera Lebetina;
  • το Σκιάδι, ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι στο ΒΔ τμήμα της Κιμώλου, είναι ενταγμένο στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου;
  • στην περιοχή Πράσα λειτουργούσαν ιαματικά λουτρά; Σήμερα, ωστόσο, δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένα.
  • η Πολύαιγος, το νησί που βρίσκεται απέναντι, είναι ακατοίκητο; Eκεί ζουν μόνο κατσίκες (αίγες), έχει χαρακτηριστεί τόπος με ιδιαίτερη γεωλογική και οικολογική αξία και έχει ενταχθεί στο Natura 2000.
  • εκτός από την Πολύαιγο, στην Κίμωλο ανήκουν και άλλα μικρότερα νησάκια, όπως οι Άγιος Ευστάθιος, Άγιος Γεώργιος, Πρασονήσι, Πυργονήσι κ.λπ.;
  • στο Πρασονήσι υπάρχουν τα ερείπια ενός αρχοντικού; Mάλιστα λένε ότι εδώ ερχόταν η Φρειδερίκη για τα ιαματικά της λουτρά!
  • η εξόρυξη του πωρόλιθου αποτέλεσε σημαντική πλουτοπαραγωγική πηγή για τους κατοίκους;


ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Aπό Πειραιά υπάρχουν δρομολόγια για Κίμωλο με συμβατικά και ταχύπλοα πλοία. Πιο συγκεκριμένα το ταξίδι με τα «Αδαμάντιος Κοραής» και «Άγιος Γεώργιος» διαρκεί 7, 5 ώρες και το εισιτήριο κοστίζει από ?26, ενώ κάθε Πέμ. και Δευτ. το Speedrunner κάνει μόλις 4,5 ώρες και το εισιτήριο κυμαίνεται στα ?52. (Mαγγανιώτης Travel, τηλ. 22870 51000, 51214, κιν. 6972 486791) Εναλλακτικά, μπορείς να πας μέσω Μήλου. Τα δύο νησιά, που απέχουν 900 μ. το ένα από το άλλο, συνδέονται καθημερινά με συχνά δρομολόγια με το «Παναγία Φανερωμένη» (ανοιχτό, τύπου φέριμποτ), το οποίο αποπλέει από την Απολλωνία της Μήλου και σε 20 λεπτά φτάνει στην Ψάθη. Το εισιτήριο για τους επιβάτες έχει ?2 και ?8,50 για το αυτοκίνητο. (Κιν. καπετάνιου 6948 308758)