Translate

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

5+1 προορισμοί σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα που θα λατρέψεις!!!

Ονειρεύεσαι ταξίδια σε.. άλλες πολιτείες, όμως η καθημερινότητα δε σε αφήνει να τα πραγματοποιήσεις; Όσο η εορταστική περίοδος πλησιάζει, τόσο η διάθεση για ταξίδια κορυφώνεται. Παρόλ’ αυτά, μπορεί να μην υπάρχουν πάντα ο χρόνος και τα χρήματα για να κάνετε το μεγάλο ταξίδι που πάντα ονειρευόσασταν.Μη σας παίρνει από κάτω!
Είμαστε τυχεροί να ζούμε σε μια χώρα με μοναδική φυσική ομορφιά, που σε τίποτα δεν υστερεί από άλλους προορισμούς του εξωτερικού. Ακόμα και αν ο χρόνος είναι περιορισμένος και αυτά τα Χριστούγεννα προβλέπεται να τα περάσετε δουλεύοντας, υπάρχουν άπειρες επιλογές τοποθεσιών για εξορμήσεις σαββατοκύριακου και μικρές δόσεις ζωντάνιας και ανανέωσης.

Δείτε έξι προορισμούς-διαμάντια που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα και ακτινοβολούν από ομορφιά!

Καλάβρυτα-Διακοφτό:

180 χμ. από Αθήνα


Το Διακοφτό είναι μία μικρή πόλη στην Αιγιαλεία, γνωστή κυρίως για δύο λόγους: τις παραλίες και τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο. Μία ολοκληρωμένη εκδρομή προς τα Καλάβρυτα δεν μπορεί να μην ξεκινήσει με τη διαδρομή με το θρυλικό Οδοντωτό, μία από τις πιο θεαματικές σιδηροδρομικές γραμμές των Βαλκανίων. Η ονομασία του τρένου προήλθε από τον τρόπο με τον οποίο ανεβαίνει τις απότομες πλαγιές της διαδρομής, γαντζώνοντας με τα «δόντια» του τις ράγες.


Το δρομολόγιο ξεκινά από το Διακοφτό και συνεχίζει μέχρι τα Καλάβρυτα, περνώντας από το φαράγγι του Βουραϊκού, καλύπτοντας συνολικά μια απόσταση 22 χιλιομέτρων. Η διαδρομή είναι ευχάριστη και.. λυτρωτική, μέσα από δάση, σπηλιές, σήραγγες και καταρράκτες. Θα περάσετε τα χωριά Νιάματα, Τρικλιά, Κάτω Ζαχλωρού και Κερπινή και η επόμενη στάση είναι η δικιά σας!


Καλάβρυτα, μία από τις πιο γραφικές κωμοπόλεις της ορεινής Αχαΐας και αγαπημένος προορισμός τόσο τους χειμωνιάτικους, όσο και τους καλοκαιρινούς μήνες. Κάτω από τη σκιά της οροσειράς των Αροανίων και σε υψόμετρο 756 μέτρων, τα Καλάβρυτα είναι μια πόλη μέσα στα έλατα και διατηρεί ζωντανό το παραδοσιακό στοιχείο, παρά την τουριστική άνθιση των τελευταίων ετών.

Σας περιμένουν αυθεντικές στιγμές, γεύσεις και άνθρωποι, ενώ για τη διαμονή σας μπορείτε να επιλέξετε κάποιο από τα πολύ γραφικά καταλύματα που έχουν δημιουργηθεί στο πνεύμα της περιοχής.

Τα Καλάβρυτα είναι ο παράδεισος του φυσιολάτρη, με τις προδιαγραφές για ατελείωτες εξορμήσεις στη φύση, ενώ σε μια διαδρομή μόλις 14 χιλιομέτρων οι πιο αθλητικοί τύποι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων.

Ναύπλιο:

137 χμ. από Αθήνα

Για πολλούς η πιο γοητευτική πόλη της Πελοποννήσου, το μεσαιωνικό Ναύπλιο είναι ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς σε μικρή απόσταση από την Αθήνα, ιδανικός για αποδράσεις του σαββατοκύριακου ή ακόμα και για ημερήσιες εκδρομές.
Η γραφική πόλη του Ναυπλίου με το χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και δύο ενετικά κάστρα να την οριοθετούν και να την προστατεύουν, αποπνέουν έντονα τον αέρα της πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδας.
Κάντε βόλτα στην παλιά πόλη του Ναυπλίου ανάμεσα σε αναπαλαιωμένα αρχοντικά και πανέμορφους ξενώνες και ξενοδοχεία και πιείτε τον καφέ σας στην πλατεία Συντάγματος. Για τους πιο.. πολιτιστικά ανήσυχους προσφέρεται το αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου, το Παλιό Τζαμί και το περίφημο μουσείο κομπολογιού, εκεί κοντά.
Συνεχίστε βγάζοντας φωτογραφίες την πόλη από ψηλά, ανεβαίνοντας τα 999 σκαλοπάτια που οδηγούν στο Παλαμήδι, ένα από τα σπουδαιότερα δείγματα βενετικής αρχιτεκτονικής που διατηρείται άριστα στο λόφο του Παλαμηδίου.
Η παράδοση θέλει τα σκαλοπάτια να είναι 999 και το χιλιοστό να έχει καταστραφεί από το άλογο του Κολοκοτρώνη, η αλήθεια όμως είναι ότι είναι (λίγο) λιγότερα.
Εάν δεν πειστήκατε ούτε τώρα να πάρετε την απόφαση να ανεβείτε με τα πόδια στο φρούριο, σας πληροφορούμε ότι είναι δυνατή η πρόσβαση και με το αυτοκίνητο.
Από την εκδρομή στο Ναύπλιο φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει ο γύρος της Αρβανιτιάς. Με αφετηρία την παραλία και θέα το θαλάσσιο φρούριο Μπούρτζι, ξεκινά ένας θαυμάσιος περίπατος στον πεζόδρομο της Αρβανιτιάς που περικυκλώνει το βράχο της Ακροναυπλίας. Η ειδυλλιακή βόλτα σε ένα τοπίο με λουλούδια, φραγκόσυκα και τη θάλασσα στα πόδια σας οδηγεί στην Ακροναυπλία – οπλίστε και πάλι τις φωτογραφικές σας μηχανές!

Λίμνη Στυμφαλία:

145 χμ. από Αθήνα

Η λίμνη της Στυμφαλίας στη μυθολογία ήταν κατοικημένη από τις Στυμφαλίδες Όρνιθες, άγρια ανθρωποφάγα πουλιά που απειλούσαν ανθρώπους, ζώα και σοδειές. Ο γενναίος Ηρακλής σε έναν από τους 12 άθλους του καλέστηκε να τα εξοντώσει και, με τη βοήθεια της Αθηνάς, τα κατάφερε.
Σήμερα, απαλλαγμένη από μυθικά πλάσματα και επικίνδυνα θρυλικά όντα, η λίμνη Στυμφαλία μοιάζει να είναι ο απόλυτος φυσικός παράδεισος, η όαση του νομού Κορινθίας.
Ανάμεσα στα όρη Ζήρεια και Ολίγυρτος, η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων και περιστοιχίζεται από πολλά γραφικά χωριουδάκια. Με βάση τα χωριά Στυμφαλία, Καίσαρι, Κεφαλάρι, Καλιάνους, Καστανιά ή Ασπρόκαμπο, η απόδραση στη λίμνη θα σας γεμίσει με ηρεμία, ενώ βαθιές ανάσες στον καθαρό αέρα θα σας προσφέρουν την αναζωογόνηση που αναζητούσατε.
Η διαμονή σας δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει το κλίμα της περιοχής, με πολλούς παραδοσιακούς ξενώνες στη φύση.
Εκεί κοντά βρίσκεται το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας που είναι αφιερωμένο στη φύση και τον άνθρωπο και εξετάζει τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των δύο και την υγιή αξιοποίηση της φύσης για την εξυπηρέτηση των ανθρωπίνων αναγκών.
Πάρτε μαζί σας άνετα παπούτσια και ρούχα και επιδοθείτε στην εξερεύνηση της λίμνης και των περιχώρων της, ταξιδέψτε στο μύθο και τη φαντασία, απορροφήστε στο έπακρο τις ομορφιές του υδροβιότοπου και δημιουργήστε όμορφες αναμνήσεις που θα σας ακολουθούν μια ζωή!

Αίγινα:

52 χμ. από Αθήνα (περιλαμβάνεται καραβάκι)

Από το λιμάνι του Πειραιά μπορείτε να είστε στην Αίγινα μέσα σε 35 λεπτά, καβαλώντας ένα από τα Ιπτάμενα Δελφίνια των δρομολογίων!
Άλλη μια τοποθεσία με βαθιές μυθολογικές καταβολές, η ίδρυση της Αίγινας ήταν αποτέλεσμα ενός ακόμα ξενοκοιτάγματος του Δία. Όταν ο αθεράπευτα σκανταλιάρης θεός ερωτεύτηκε την κόρη του Ασωπού, κατά τη γνωστή τακτική αποπλάνησης που εφάρμοζε, την απήγαγε και τη μετέφερε στο νησί Οινώνη. Με τη γέννηση του γιου τους, Αιακού, το νησί μετονομάστηκε σε Αίγινα και ο Αιακός έγινε ο βασιλιάς του.
Πού θα βρει όμως υπηκόους στο μικρό αυτό νησάκι; Ο Δίας βρήκε τη λύση μεταμορφώνοντας τα μυρμήγκια του νησιού σε ανθρώπους – καθόλου τυχαίο που οι κάτοικοι της Αίγινας ονομάστηκε Μυρμιδόνες.
Το περήφανο νησί ήταν η πατρίδα του Αχιλλέα και του Αίαντα, δύο πρωταγωνιστών του Τρωικού Πολέμου, ενώ υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας πριν το Ναύπλιο. Το γεγονός αυτό χαρακτήρισε τόσο την αρχιτεκτονική, όσο και το συνολικό χαρακτήρα του νησιού.
Σήμερα βλέπετε στενά πλακόστρωτα σοκάκια με όμορφα νεοκλασικά αρχοντικά του 19ου αιώνα, εκκλησίες με λευκούς και γαλάζιους τρούλους, παραδοσιακές ψαραγορές και μεζεδοπωλεία που θυμίζουν άλλες εποχές και διατηρούν μία εκλεπτυσμένη, νοσταλγική γοητεία.
Αναπόσπαστο κομμάτι της ομορφιάς της Αίγινας είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας, όπως ονομάζεται η μοναδική κολώνα που απέμεινε από το ναό του Απόλλωνα, ακρόπολη και θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας.
Πριν ξεκινήσετε για το γυρισμό, μην ξεχάσετε να γεμίσετε τις τσάντες με φυστίκια Αιγίνης, αγορασμένα από τα πλωτά μανάβικα του λιμανιού!

Αράχωβα:

155 χμ. από Αθήνα

Ο υπέρτατος χειμερινός προορισμός για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα είναι αναμφίβολα η Αράχωβα. Η πανεύκολη πρόσβαση από την Αθήνα και ο συνδυασμός του κοσμοπολίτικου με το παραδοσιακό στοιχείο έχουν ανεβάσει κατακόρυφα της μετοχές της Αράχωβας και έρχεται πρώτη στις επιλογές όσων αναζητούν μία κοντινή απόδραση από τη μεγαλούπολη.
Ο κεντρικός δρόμος της Αράχωβας δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αποπνέοντας έναν κοσμοπολίτικο αέρα και γεμάτος κόσμο όλες τις εποχές του χρόνου.
Πίσω όμως από το απαστράπτον φανταχτερό πρόσωπο της μοντέρνας πόλης κρύβεται η άλλη πλευρά, ένα ζεστό χωριουδάκι με πέτρινα σπίτια και ανηφορικά δρομάκια που συναντιούνται στις πλαγιές του βουνού. Πάνω από την πόλη υψώνεται η κορυφή του Παρνασσού που κάνει το τοπίο να μοιάζει με καρτ ποστάλ. Σε απόσταση αναπνοής και ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών με το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου.

Στην Αράχωβα θα συναντήσετε δύο διαφορετικούς κόσμους. Ο ένας είναι αυτός των ταξιδιωτών που έρχονται για να διασκεδάσουν στα μπαράκια του χωριού, να επισκεφθούν το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού και να περάσουν ανέμελες στιγμές με την παρέα τους.
Υπάρχει και ο άλλος, ο κόσμος των ταξιδιωτών που αναζητούν στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης στα ταβερνάκια του χωριού, μακριά από την πολύβουη πόλη – και την πραγματικότητα. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε, στην Αράχωβα θα βρείτε αυτό που ψάχνετε!

Μονεμβασιά:

285 χμ. από Αθήνα

Η πιο καλοδιατηρημένη οχυρωμένη πόλη της Ελλάδας, η Μονεμβασιά βρίσκεται λίγο πιο μακριά σε σχέση με τους άλλους προορισμούς, το ταξίδι μέχρι εκεί όμως θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω. Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη νέα πόλη της Μονεμβασιάς ο δρόμος ανηφορίζει και σας οδηγεί στην είσοδο του κάστρου. Εδώ αφήνετε το αυτοκίνητο και συνεχίζετε με τα πόδια, αφού ολόκληρη η καστροπολιτεία είναι πεζοδρομημένη και δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα.
Το κεντρικό δρομάκι που ξεκινά από την πύλη του κάστρου διασχίζει όλη την πόλη και περνά από όλα τα σημαντικά αξιοθέατα, αλλά και από καταστήματα, εστιατόρια και μπαράκια. Διασχίζοντας τα δαιδαλώδη στενά θα βρεθείτε σε εκκλησίες, παλιά αρχοντικά πλούσιων εμπόρων και ιστορικές τοποθεσίες. Στην κεντρική πλατεία του κανονιού, στο αρχαιολογικό μουσείο, στην κορυφή του Επάνω Κάστρου και στο σπίτι του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου.
Πέτρινα μικρά ξενοδοχεία, δωμάτια με τζάκι και απολαυστικό πρωινό σε μπαλκόνια που βλέπουν στη θάλασσα, για μια παραμυθένια διαμονή στη Μονεμβασιά.